Postavljanje cevi u Sinđelićevom bloku (foto: Đorđe Đoković)
Postavljanje cevi u Sinđelićevom bloku (foto: Đorđe Đoković)
09.11.2015, 07:35

Pilot projekat priključenja gradskih naselja na Toplanu

č: | fb:

Delegacija Valjeva, koju predvodi zamenik gradonačelnika Žarko Kovač, učestvuje u Beču na Međunarodnoj konferenciji o energetskoj efikasnosti u gradovima, gde će predstaviti pilot projekat priključenja na Toplanu nekoliko zgrada gradskih naselja, koja se nalaze na trasi toplovoda. Organizator ovog skupa, gde će biti reči o razvoju daljinskog sistema grejanja i o upravljanju komunalnim otpadom, je Svetska banka i IFC (International Finance Corporation).

„Ovim projektom bi, praktično, bila zaokružena toplifikacija grada, a podrazumeva toplotnu izolaciju zgrada i povoljne kredite za uvođenje instalacija i pojedinačnih priključaka u zgrade“, kaže Žarko Kovač. Konferencija u Beču je prilika da se kroz ovaj pilot projekat obezbede bespovratna sredstva za finansiranje radova na toplotnoj izolaciji do pet zgrada sa 60 stanova u nekom od gradskih naselja, kao što su Zbratimljeni gradovi, Milovija Bjelice, Milorada Pavlovića, Sretena Dudića. Takođe, bio bi osmišljen model povoljnih kredita za ugradnju instalacija, mreže i grejnih tela. „Realizacijom ovog pilot projekta, koji bi kasnije proširili i na ostala naselja i stambene zgrade u centru grada, praktično bi kompletirali toplifikaciju grada“, kaže Kovač.

Žarko Kovač

Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

Izgradnjom tri kraka toplovoda koja je u toku, što je deo projekta toplifikacije grada započetog pre dve godine, a koji finansira nemačka razvojna banka KfW, biće omogućeno grejanje novih 91.000 stambenog i poslovnog prostora. Međutim, malo je zainteresovanih korisnika, posebno građana jer su potrebna velika sredstva za kupovinu podstanice, ugradnju instalacija i grejnih tela. Jedan od razloga nezainteresovanosti je i taj što je centralno grejanje skupllje od individualnog, što je apsurd, smatra Kovač.

„Ispostavilo se da građani ne mogu sami da kupe podstanicu koja košta do 10.000 evra, tako da će Grad, kroz KfW  projekat toplifikacije Valjeva za koji je obezbeđeno 2,1 miliona evra, nabaviti 42 podstanice koje će biti u vlasništvu Grada, čime preskačemo prvi stepenik, a to je da građani neće morati da kupuju podstanice“, kaže Žarko Kovač. Pet podstanica već je instalirano i stavljenou funkciju i to u zgrade Katastra, Biblioteke, Okruga, Zubne poliklinike i u Halu sportova.

„Pokušaćemo da dogovorimo sa nekim fondom ili sa nekim poput nemačke razvojne banke KfW, koja finansira projekat toplifikacije Valjeva, da kreditira ili sufinansira pojedinačne priključke i instalacije, kao i radove na toplotnoj izolaciji zgrada, čime ćemo dobiti i uređene fasade. Za te poslove trebaće nam nekoliko godina, ali važno je započeti“, kaže zamnik gradonačelnika Žarko Kovač.

Kovač podseća da je jedan od prioritetnijih zadataka gradske vlasti smanjenje zagađenja vazduha, koje je poslednjih godina značajno povećano, a jedan od načina jeste priključenje što većeg broja korisnika na toplovodnu mrežu i ukidanje individualnih kotlarnica.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 10 sati 41 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 7 sati 51 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 10 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara