Toplana  (foto: Đorđe Đoković)
Toplana (foto: Đorđe Đoković)
18.11.2015, 10:15

Gradska toplana traži rebalans budžeta, Veće odluku odložilo

č: | fb:

Zbog nezakonito prisvojenog PDV Gradska toplana treba da vrati 47 miliona, kao i kamatu od 37 miliona dinara, po rešenju Poreske uprave na koje se ovo javno preduzeće žalilo. Direktor Toplane Dejan Filipović potvrđuje da žalba koju su uložili Poreskoj upravi ne odlaže izvšenje odluke o povraćaju PDV-a. Zbog te obaveze Gradska toplana je u budžetu za ovu godinu planirala povećanje rashoda kroz drugi rebalans budžeta, o kome je trebalo da se izjasne članovi Gradskog veća. Međutim taj predlog je skinut sa dnevnog reda, jer kako objašnjava zamenik gradonačelnika Žarko Kovač, Gradsko veće nije upoznato sa razlozima za drugi rebalans budžeta Gradske toplane. „U finansijskom planu Toplane izmenjena je stavka u delu plaćanja obaveza za poreze, tačnije povećanje iznosa za plaćanje PDV, o čemu nismo bili informisani i zato smo odlučili da tu tačku skinemo sa dnevnog reda”, objašnjava Žarko Kovač.

U predloženom rebalansu budžeta previđeno je povećnje rashoda sa 12 miliona na 29,5 miliona dinara, a odnosi se na plaćanje kamata u ovoj godini po rešenju Poreske uprave za neprijavljenu obavezu poreza na dodatnu vrednost. Direktoru Toplane Dejanu Filipoviću nije jasno zbog čega Gradsko veće na sednici nije razmatralo predlog rebalansa budžeta Gradske toplane, rekavši kratko „da je i on iznenađen!” Filipović kaže da je gradsko rukovodstvo upoznato da je početkom godine u Toplani bila poreska inspekcija Ministarstva finansija, koja je ustanovila da je 2010. godine Toplani nezkonito vraćen PDV i da je doneto rešenje o vraćanju 47 miliona duga i 37 miliona dinara na ime kamate, kao i da su se na to prvostepeno rešenje žalili, ali da žalba ne odlaže izvršenje.

Dejan Filipović

Dejan Filipović (Foto: Đorđe Đoković)

„Poreska uprava je, na osnovu prvostepenog rešenja, zadržala povraćaj PDV od decembra prošle gosine u visini od 13 miliona dinara”, kaže Filipović. Direktor Gradske toplane ponavlja da je preduzeće uložilo žalbu na rešenje Poreske uprave, očekuje pozitivnu odluku, otuda ne zna na koji način će se Toplana izboriti sa vraćanjem duga od 84 miliona dinara, ukoliko bude potvrđeno prvostepeno rešenje. Naglašava da je u ovom trenutku najvažnije da Poreska uprava nije blokirala račun Gradske toplane, tako da ovo javno preduzeće funkcioniše bez problema.

Podsećam, o čemu su već pisale Kolubarske.rs, do problema je došlo kada je Gradska toplana od države tražila povraćaj PDV na sav novac koji je dobijala iz gradske kase u periodu od 2010. do 2013. godine. Po zakonu, javna preduzeća imaju pravo na povraćaj PDV, ali to pravo nemaju lokalne samouprave.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 13 sati 51 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 16 sati 40 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.