Toplana  (foto: Đorđe Đoković)
Toplana (foto: Đorđe Đoković)
18.11.2015, 10:15

Gradska toplana traži rebalans budžeta, Veće odluku odložilo

č: | fb:

Zbog nezakonito prisvojenog PDV Gradska toplana treba da vrati 47 miliona, kao i kamatu od 37 miliona dinara, po rešenju Poreske uprave na koje se ovo javno preduzeće žalilo. Direktor Toplane Dejan Filipović potvrđuje da žalba koju su uložili Poreskoj upravi ne odlaže izvšenje odluke o povraćaju PDV-a. Zbog te obaveze Gradska toplana je u budžetu za ovu godinu planirala povećanje rashoda kroz drugi rebalans budžeta, o kome je trebalo da se izjasne članovi Gradskog veća. Međutim taj predlog je skinut sa dnevnog reda, jer kako objašnjava zamenik gradonačelnika Žarko Kovač, Gradsko veće nije upoznato sa razlozima za drugi rebalans budžeta Gradske toplane. „U finansijskom planu Toplane izmenjena je stavka u delu plaćanja obaveza za poreze, tačnije povećanje iznosa za plaćanje PDV, o čemu nismo bili informisani i zato smo odlučili da tu tačku skinemo sa dnevnog reda”, objašnjava Žarko Kovač.

U predloženom rebalansu budžeta previđeno je povećnje rashoda sa 12 miliona na 29,5 miliona dinara, a odnosi se na plaćanje kamata u ovoj godini po rešenju Poreske uprave za neprijavljenu obavezu poreza na dodatnu vrednost. Direktoru Toplane Dejanu Filipoviću nije jasno zbog čega Gradsko veće na sednici nije razmatralo predlog rebalansa budžeta Gradske toplane, rekavši kratko „da je i on iznenađen!” Filipović kaže da je gradsko rukovodstvo upoznato da je početkom godine u Toplani bila poreska inspekcija Ministarstva finansija, koja je ustanovila da je 2010. godine Toplani nezkonito vraćen PDV i da je doneto rešenje o vraćanju 47 miliona duga i 37 miliona dinara na ime kamate, kao i da su se na to prvostepeno rešenje žalili, ali da žalba ne odlaže izvršenje.

Dejan Filipović

Dejan Filipović (Foto: Đorđe Đoković)

„Poreska uprava je, na osnovu prvostepenog rešenja, zadržala povraćaj PDV od decembra prošle gosine u visini od 13 miliona dinara”, kaže Filipović. Direktor Gradske toplane ponavlja da je preduzeće uložilo žalbu na rešenje Poreske uprave, očekuje pozitivnu odluku, otuda ne zna na koji način će se Toplana izboriti sa vraćanjem duga od 84 miliona dinara, ukoliko bude potvrđeno prvostepeno rešenje. Naglašava da je u ovom trenutku najvažnije da Poreska uprava nije blokirala račun Gradske toplane, tako da ovo javno preduzeće funkcioniše bez problema.

Podsećam, o čemu su već pisale Kolubarske.rs, do problema je došlo kada je Gradska toplana od države tražila povraćaj PDV na sav novac koji je dobijala iz gradske kase u periodu od 2010. do 2013. godine. Po zakonu, javna preduzeća imaju pravo na povraćaj PDV, ali to pravo nemaju lokalne samouprave.

 

Aktuelno

Dušan Arsenić (foto: Đorđe Đoković)
Kultura Pre 6 sati 8 minuta

"Sterijina nagrada" za plakat Dušana Arsenića

Dušan Arsenić, arhitekta, grafički dizajner i scenograf, izuzetni stvaralac, dobio je još jednom veliko priznanje – "Sterijinu nagradu" za plakat. Ovoga puta prestižna nagrada za dizajn plakata...  · 5 komentara

Košenje dvorišta bolnice (foto: Bolnica)
Iz redakcije Pre 1 dan 2 sati

Koliko košta "trimerisanje" mozga

U kakvoj državi i gradu živimo, koliko sistem ne funkcioiše, koliko su pojedinci privatizovali državu, institucije i grad, koliko je sve obesmišljeno i poražavajuće, najbolje ilustruju dva...  · 57 komentara