Radovi u koritu Kolubare (foto: Đorđe Đoković)
Radovi u koritu Kolubare (foto: Đorđe Đoković)
19.06.2014, 10:37

Počela urgentna sanacija

č: | fb:

Radnici „Erozije” počeli su radove na sanaciji 700 metara najkritičnijih mesta na koritu Kolubare. Ovim radovima obala neće biti vraćena u prvobitno stanje, nego će biti sanirana kako nove padavine ne bi napravile veću štetu.

- U pitanju su interventni radovi kako bi se stabilizovala potkopana obala od daljeg urušavanja.Već smo sanirali 300 metara leve obale Kolubare, kod preduzeća „Austrotherm, gde je ugrađeno preko 1.500 kubika kamena, a u toku su radovi na sanaciji 250 metara korita na Jadru. Narednih dana počeće sanacija korita kod silosa, zatim desna obala nizvodno od belog mosta i leva obala nizvodno od mosta na Jadru - kaže za Kolubarske.rs inženjer šumarstva Đorđe Malešević iz „Erozije”.  

U toku je i čišćenje korita od nanosa i šljunka koji se koristi za popunjavanje oštećenja na zidanom delu malog korita.

Radovi na Ilidži

Radovi na Ilidži (Foto: Đorđe Đoković)

Kompleksna, duga i skupa sanacija

Prema prvim procenama za sanaciju korita Kolubare potrebno je oko tri miliona evra. Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač je pojasnio da je cena regulisanog korita oko 1,5 miliona evra po kilometru, a da je uništeno više od pola korita koje je regulisano u dužini od pet kilometara.

Radnici „Erozije” trajnu sanaciju korita Kolubare radiće kada dobiju nalog za te poslove od JP „Srbijavode”. Mišljenje stručnjaka je da će vraćanje korita Kolubare u prvobitno stanje, pre katastrofalnih poplava, biti kompleksno, zahtevno, dugo i skupo. Najvažnije je to što korito Kolubare može da izgleda isto kao i pre 15.maja.  

Aktuelno

Novčanik (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 1 dan

Mali i njegove male greške

Čitam u jednim novinama kako je Mali ministar finansija kroz ružičaste naočare na ružičastoj televiziji raskrinkao lažove koji su, zamislite, tvrdili da je Srbija prezadužena država!   Nije...  · 5 komentara

Vodovod (foto: Kolubarske.rs)
Obaveštenje potrošačima Pre 23 sati 13 minuta

Novi računi za vodu sa QR kodom

JKP Vodovod Valjevo obaveštava svoje korisnike da će septembarski računi za utrošenu vodu, kao i svi naredni računi, biti odštampani sa IPS QR kodom. Ovakav način plaćanja računa korisnicima...  · 9 komentara