Radovi u koritu Kolubare (foto: Đorđe Đoković)
Radovi u koritu Kolubare (foto: Đorđe Đoković)
19.06.2014, 10:37

Počela urgentna sanacija

č: | fb:

Radnici „Erozije” počeli su radove na sanaciji 700 metara najkritičnijih mesta na koritu Kolubare. Ovim radovima obala neće biti vraćena u prvobitno stanje, nego će biti sanirana kako nove padavine ne bi napravile veću štetu.

- U pitanju su interventni radovi kako bi se stabilizovala potkopana obala od daljeg urušavanja.Već smo sanirali 300 metara leve obale Kolubare, kod preduzeća „Austrotherm, gde je ugrađeno preko 1.500 kubika kamena, a u toku su radovi na sanaciji 250 metara korita na Jadru. Narednih dana počeće sanacija korita kod silosa, zatim desna obala nizvodno od belog mosta i leva obala nizvodno od mosta na Jadru - kaže za Kolubarske.rs inženjer šumarstva Đorđe Malešević iz „Erozije”.  

U toku je i čišćenje korita od nanosa i šljunka koji se koristi za popunjavanje oštećenja na zidanom delu malog korita.

Radovi na Ilidži

Radovi na Ilidži (Foto: Đorđe Đoković)

Kompleksna, duga i skupa sanacija

Prema prvim procenama za sanaciju korita Kolubare potrebno je oko tri miliona evra. Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač je pojasnio da je cena regulisanog korita oko 1,5 miliona evra po kilometru, a da je uništeno više od pola korita koje je regulisano u dužini od pet kilometara.

Radnici „Erozije” trajnu sanaciju korita Kolubare radiće kada dobiju nalog za te poslove od JP „Srbijavode”. Mišljenje stručnjaka je da će vraćanje korita Kolubare u prvobitno stanje, pre katastrofalnih poplava, biti kompleksno, zahtevno, dugo i skupo. Najvažnije je to što korito Kolubare može da izgleda isto kao i pre 15.maja.  

Aktuelno

Polet i Vidrak (foto: Đorđe Đoković)
Brigo moja pređi na drugoga Pre 7 sati 49 minuta

"Polet" će biti pripojen "Vidraku"

Pokrenuta inicijativa da JKP "Polet" bude pripojeno JKP "Vidrak", zbog velikih višegodišnjih problema u poslovanju tog javnog preduzeća koje gazduje valjevskim pijacama, potvrđeno je Kolubarskim.rs...  · 7 komentara

Popunjavanje upitnika (foto: Branko Petrović)
Obeležen Nacionalni dan bez duvana Pre 5 sati 43 minuta

"Svaka cigareta smeta"

Obeležen je Nacionalni dan bez duvana akcijom na Gradskom trgu. Građanima je deljen zdravstveno-vaspitni materijal, popunjavali su upitnik - test procene nikotinske zavisnosti. Istraživanja u...