Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Izbori (foto: Đorđe Đoković)
08.05.2016, 09:59

Odbijena žalba SRS na rešenje Gradske izborne komisije

č: | fb:

Upravni sud Srbije odbio je žalbu Srpske radikalne stranke (SRS) iz Valjeva na rešenje Gradske izborne komisije (GIK) o odbijanju zahteva za ponavljanjem lokalnih izbora na biračkim mestima broj 1 u MZ Gradac i broj 31 u MZ Krušik (velika sala MZ na Petom puku), objavljeno je na sajtu tog Suda.

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, GIK će sutra proglasiti konačne rezultate lokalnih izbora u Valjevu od 24. aprila po kojima je koalicija oko SNS osvojila 26 mandata, koalicija oko SPS 18, koalicija oko DS četiri mandata, a Pokret „Dosta je bilo“ tri mandata u Skupštini grada Valjeva.

SRS je sa 4,61 odsto osvojenih glasova građana izašlih na izbore 24. aprila ostao ispod cenzusa od pet odsto, a smatrao je da su na pomenutim biračkim mestima, gde su u spiskovima oko 4.100 građana, uočene bitne povrede izbornog postupka. To je, uostalom, uočio i GIK i najpre doneo odluku o ponavljanju izbora, a potom, posle prigovora SNS i Pokreta „Dosta je bilo“, poništio to svoje rešenje i prihvatio argumente da je prekoračen zakonski rok za odluku o poništavanju izbora, odnosno da GIK to ne može da uradi po službenoj dužnosti bez prigovora učesnika izbora.

Te argumente prihavtio je i Upravni sud Srbije, pa ponavljanja izbora u Gradcu i na Petom puku neće biti. Na taj način „stavljena je tačka“ na lokalne izbore u Valjevu održane 24. aprila, što će formalizovati i GIK svojim sutrašnjim rešenjem, što znači da mogu da počnu aktivnosti na konstituisanju nove gradske vlasti u Valjevu.

Prema Zakonu o lokalnim izborima konstitutivnu sednicu skupštine je dužan da zakaže predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora.

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 7 sati 41 minuta

Službeni falsifikat!!!

Na zvaničnoj internet prezentaciji grada pod odrednicom Dokumenti/Službeni glasnici u utorak 4. oktobra 2022. oko podneva pojavio se "Službeni glasnik grada Valjeva" broj 12 od 23. septembra...

Škola za trudnice i roditeljstvo (foto: Branko Petrović)
Obeležena Nacionalna nedelja promocije dojenja Pre 5 sati 31 minuta

Dojenje je ulaganje u zdrav život deteta i prevenciju bolesti

Tematskom radionicom Škole za trudnice i roditeljstvo, posvećene dojenju, Dom zdravlja Valjevo je obeležio Nacionalnu nedelju promocije dojenja. "Dojenje je ulaganje u zdrav život deteta i...