Registracija Prijava preko FB
Korito Kolubare (foto: Đorđe Đoković)
Korito Kolubare (foto: Đorđe Đoković)
18.05.2016, 06:59

Sanacija korita Kolubare počeće do kraja godine

č: | fb:

Radovi na daljoj sanaciji korita Kolubare, oštećenog u majskim poplavama 2014. godine, trebalo bi da počnu do kraja godine. Za rekonstrukciju oštećenog i izgradnju neregulisanog korita Kolubare ukupne dužine oko četiri kilometra sredstva su obezbeđena iz evropskih fondova.

Završena je tenderska dokumentacija za rekonstrukciju dva i po kilometra oštećenog rečnog korita Kolubare od Grand hotela do kompanije Austroterm, kao i za izgradnju novog korita u dužini od kilometar i po, i to neregulisanog dela od mosta na obilaznici do kompanije Austroterm i dela od parka na Pećini do mesta spajanja Jablanice i Obnice. Takođe u planu je i regulacija 1,7 kilometara  korita Obnice i Jablanice,

“Sredstva za ove radove je obezbedila Evropska unija, prvobitno je bilo izdvojeno 2,8 miliona evra na osnovu procene JP ‘Srbijavode’, dok je sada, kako smo obavešteni, za sve radove opredeljeno 4,1 miliona evra”, kaže zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

On dodaje da će međunarodni tender za izvođača radova biti raspisan do kraja maja, po skraćenoj proceduri, što znači da će umesto 90 trajati 45 dana, tako da će izvođač radova biti izabran najkasnije do septembra, kada bi trebalo da počnu pripremni, dok bi glavni radovi počeli do kraja ove, a završeni do kraja sledeće godine.

 

Zbog čega kasne radovi?

 

Radovi na daljoj sanaciji korita Kolubare, prema ranijim najavama direktora Kancelarije za javna ulaganja Marka Blagojevića i direktora JP “Srbijavode” Gorana Puzovića, trebalo je da počnu u septembru prošle godine, potom je bilo najava da će početi na proleće ove godine, a prema poslednjim informcijama izvesno je da će radovi će početi do kraja ove godine.

Govoreći o razlozima kašnjenja Žarko Kovač podseća da je Grad pre više od godinu dana završio svoj deo posla pre svega donošenjem skupštinske odluke o hitnoj gradnji, zatim rešavanjem imovinsko-pravnih pitanja, kao i završetkom infrastrukturnih radova na izgradnji kanalizacionih uliva.

Objašnjava da je Evropska delegacija u Srbiji upravljanje i nadzor radova na sanaciji i izgradnji korita Kolubare poverila Austrijskoj državnoj razvojnoj agenciji (ADA), koja je već trebalo da raspiše međunarodni tender za izvođača radova.  

“Međutim to nisu uradili smatrajući, po austrijskim zakonima i evropskoj zakonskoj regulative, da se ne može prihvatiti odluka o hitnoj gradnji s obzirom na to da je prošlo skoro dve godine od poplava. Insistirali su da Vlada Srbije donese zaključak da je odluka o hitnoj gradnji u skladu sa zakonskom regulativom Republike Srbije, što je Vlada i učinila početkom aprila. Ali, tender nije ni tada raspisan jer, kako su nam predstavnici Austrijske agencije rekli, čekaju rezultate izbora“, objašnjava razloge kašnjenja početka radova na sanaciji korita Kolubare Žarko Kovač. 

Aktuelno

Poreska uprava (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 18 sati 36 minuta

Pandora i natalitet

Mesecima traje borba domaćih poslodavaca sa ministrom opevanim u Pandorinim papirima. Pošto mu je dosadilo da operiše po Bugarskoj, Mali plagijator smislio je (ne baš lukav) način da utera pare u...  · 1 komentar

Darko Kostić (foto: Kolubarske.rs)
Zbog podnošenja tužbe protiv Grada Pre 20 sati 52 minuta

Pravobranilac odoleva pritiscima, kritikama i napadima

Pred Višim sudom u petak će biti nastavljeno ročište po tužbi Pravobranilaštva protiv Grada i Republike zbog nezakonitog otuđenja zemljišta bez naknade. Darko Kostić, zbog te tužbe, već dva meseca...  · 21 komentara