Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
27.06.2014, 18:47

Ministri Selaković i Krstić 2. jula sa advokatima

č: | fb:

Ministri pravde Nikola Selaković i finansija Lazar Krstić razgovaraće u sredu, 2. jula, sa prdstavnicima advokature o prevazilaženju problema koji su doveli do obustave rada advokata, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Nakon tročasovnog sastanka Selakovića sa predstavnicima advokata dogovoreno je da se “u najkraćem roku” pronađe rešenje, a da se zatim pristupi “sistemskom rešavanju nagomilanih problema sa kojima se advokatura suočava decenijama unazad”, prenosi Beta.

Ministarstvo finansija pozdravilo je dogovor koji je u petak postignut između Ministarstva pravde i advokatskih komora.

U valjevskim sudovima bilo je odloženo najmanje 60 zakazanih suđenja, saznaju Kolubarske.rs, a taj broj bio bi svakako i veći da pojedine sudije nisu na godišnjim odmorima, pa ročišta nisu ni zakazivali. Suđenja su održavana u onim predmetima u kojima advokati nisu neophodni, ili nisu ni bili angažovani, odnosno tamo gde su se stranke u sporu saglasile da se ročište može održati i bez advokata.

Valjevskia dvokat Miloš J. Mandić, predsednik Advokatske komore Kolubarskog i Mačvanskog okruga, kaže da su advokati prvenstveno nezadovoljni opštim stanjem u pravosuđu zbog čega traže promenu zakonske regulative, Takođe, povećanje sudskih taksi, skraćenje sudskih postupaka i uvođenje beležnika, bez vođenja računa o principu pravičnosti, smatraju advokati, smanjuje obim njihovog posla i utiče na njihovu i egzistenciju njihovih porodica.

Advokati nisu prihvatili ponudu ministra finansija Lazara Krstića da se smanji povećanje poreza na paušal tako da ne može biti veće od 41 odsto u odnosu na dosadašnji.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 4 sati 59 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...