Vreoci (foto: www,valjevo.rs)
Vreoci (foto: www,valjevo.rs)
15.07.2016, 15:13

Od Valjeva do Beograda putovaće se 70 minuta

č: | fb:

Radovi na rekonstrukciji barske pruge na deonici Resnik – Valjevo u dužini od 77,6 kilometara počeli su danas, a finansirani su iz ruskog kredita u iznosu od 80 miliona dolara za modernizaciju srpskih železnica.

Ovo je prva ozbiljnija rekonstrukcija barske pruge nakon četiri decenije, a radove izvodi ruska kompanija „RŽD Internešnl“ i veći broj srpskih firmi.

Deonica Resnik-Valjevo biće završena do Vreoca naredne godine u maju, a zatim od Vreoca do Valjeva u oktobru ili novembru 2017. godine i tada ćemo, kako je najavila potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, od Beograda do Valjeva putovati vozom za 70 minuta.

 

Na svečanosti, koja je organizovana povodom početka radova u stanici Vreoci, Mihajlović je poručila da Vlada Srbije čini sve da vrati ugled srpskim železnicama. “Smatramo da je vrlo važno da Srbija iskoristi svoj položaj i da privreda koristi železniki transport, koji već više od dve godine modernizujemo. Želimo da modernizovan železnički transport bude koridor koji će povezati i Istok i Zapad”, rekla je Mihajlović.

Ministarka je podsetila da su investicije u drumski saobraćaj u Srbiji dostigle oko 3,5 milijarde evra, dok su ulaganja u modernizaciju železnice preko 1,5 milijardi.

Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović (Foto: www,valjevo.rs)

Danas je potpisan i aneks osnovnog ugovora o ruskom kreditu za modernizaciju srpskih železnica, koji se odnosi na izgradnju tunela i vijadukta na pruzi Stara Pazova – Novi Sad.

Sredstva iz ruskog kredita koriste se ne samo za rekonstrukciju koloseka, već i za nabavku novih vozova.

Ministar-savetnik u Ambasadi Ruske Federacije u Srbiji Denis Vladimirovič Kuznedeljev smatra da je relizacija projekta modernizacije srpskih železnica uz pomoć ruskog kredita važan događaj za razvoj ekonomskih i privrednih odnosa između Republike Srbije i Ruske Federacije.

Prvi potpredsednik „Ruskih železnica“ Aleksandar Sergejevič Mišarin je podsetio da Ruske železnice realizuju modernizaciju pruge u Republici Srbiji u skladu sa potpisanim međuvladinom sporazumom između Ruske Federacije i Republike Srbije uz podršku Vladimira Putina i Aleksandra Vučića.

 

Svečanom otvaranju radova u železničkoj stanici Vreoci, prisustvovao je i gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović. „Rekonstrukcija ove deonice je od izuzetnog značaja ne samo za građane Valjeva, već i za privrednike našeg grada. Veoma je važno što su uložena sredstva u rekonstrukciju pruge, a važno će biti da u rekonstrukciji učestvuju i naši izvođači radova“, rekao je Slobodan Gvozdenović.

Deonica Resnik-Valjevo podrazumeva modernizaciju infrastrukture uključujući rekonstrukciju gornjeg sloja koloseka, kontaktne mreže, automatizaciju, a predviđeni su i radovi na uređenju stanične infrastrukture. Brzina kretanja vozova povećaće se sa 50, na 120 kilometara na čas.  

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 sati 46 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 18 sati 41 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...