Mermerni most (foto: Đorđe Đoković)
Mermerni most (foto: Đorđe Đoković)
15.09.2016, 06:39

Šef Delegacije EU i ambasadori zemalja članica danas u Valjevu

č: | fb:

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji i ambasadori Belgije, Danske, Hrvatske, Kipra i Slovačke, kao i predstavnici ambasada Češke i Nemačke, posetiće danas Valjevo i obići projekte koje finansira Evropska unija.

 

Nakon sastanka sa gradskim rukovodstvom, gosti će obići neregulisano korito Kolubare, u blizini fabrike Austroterm, čiju izgradnju će finansirati EU u okviru projekta regulacije rečnih korita u Srbiji. Planirana je poseta Medicinskoj školi, koja je obnovljena sredstvima iz Fonda solidarnosti EU, a zatim će prisustvovati predaji police „EUTEKA – EU u tvojoj biblioteci“ gradskoj biblioteci.

Evropska unija je, posle majskih poplava 2014. godine, za projekte obnove i prevencije u Valjevu izdvojila blizu osam miliona evra. Zahvaljujući podršci iz IPA fondova i Fonda solidarnosti, izgrađene su 23 kuće, a obnovljeno je 20 domaćinstava. Pomoć je dobilo i oko 1.150 poljoprivrednika za obnavljanje proizvodnje, dok je 25 malih preduzeća dobilo podršku za obnovu poslovanja. Rekonstruisane su Medicinska škola i zdravstvena ambulanta u Divcima, a na Obnici je izgrađen most, koji je porušen u majskim poplavama.

 

Evropska unija će finansirati uređenje tokova reka Kolubare, Obnice i Jablanice kroz obnovu i izgradnju zaštitnih utvrda na obalama kako bi se sprečile buduće katastrofe.

Radovi na uređenju preostalog dela korita Kolubare, uništenog u majskim poplavama pre dve godine, i izgradnji neregulisanog toka, u dužini od oko četiri kilometara, koji će biti finansirani sa 4,5 miliona evra iz donacije Evropske unije, počeće na proleće sledeće godine, najavljeno je iz Gradske uprave uoči dolaska šefa Delegacije EU i ambasadora zemalja članica.

 

Valjevo je prvi grad u Srbiji koji ulazi u projekat Delegacije Evropske unije "EUTEKA – EU u tvojoj biblioteci". Ambasador Majkl Devenport će sa kolegama pokloniti Biblioteci namensku policu i publikacije, kao i knjige koje se tiču Evropske unije i njenih aktivnosti, saopštila je Delegacija Evropske unije u Srbiji. 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 1 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara