Registracija Prijava preko FB
Mermerni most (foto: Đorđe Đoković)
Mermerni most (foto: Đorđe Đoković)
15.09.2016, 06:39

Šef Delegacije EU i ambasadori zemalja članica danas u Valjevu

č: | fb:

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji i ambasadori Belgije, Danske, Hrvatske, Kipra i Slovačke, kao i predstavnici ambasada Češke i Nemačke, posetiće danas Valjevo i obići projekte koje finansira Evropska unija.

 

Nakon sastanka sa gradskim rukovodstvom, gosti će obići neregulisano korito Kolubare, u blizini fabrike Austroterm, čiju izgradnju će finansirati EU u okviru projekta regulacije rečnih korita u Srbiji. Planirana je poseta Medicinskoj školi, koja je obnovljena sredstvima iz Fonda solidarnosti EU, a zatim će prisustvovati predaji police „EUTEKA – EU u tvojoj biblioteci“ gradskoj biblioteci.

Evropska unija je, posle majskih poplava 2014. godine, za projekte obnove i prevencije u Valjevu izdvojila blizu osam miliona evra. Zahvaljujući podršci iz IPA fondova i Fonda solidarnosti, izgrađene su 23 kuće, a obnovljeno je 20 domaćinstava. Pomoć je dobilo i oko 1.150 poljoprivrednika za obnavljanje proizvodnje, dok je 25 malih preduzeća dobilo podršku za obnovu poslovanja. Rekonstruisane su Medicinska škola i zdravstvena ambulanta u Divcima, a na Obnici je izgrađen most, koji je porušen u majskim poplavama.

 

Evropska unija će finansirati uređenje tokova reka Kolubare, Obnice i Jablanice kroz obnovu i izgradnju zaštitnih utvrda na obalama kako bi se sprečile buduće katastrofe.

Radovi na uređenju preostalog dela korita Kolubare, uništenog u majskim poplavama pre dve godine, i izgradnji neregulisanog toka, u dužini od oko četiri kilometara, koji će biti finansirani sa 4,5 miliona evra iz donacije Evropske unije, počeće na proleće sledeće godine, najavljeno je iz Gradske uprave uoči dolaska šefa Delegacije EU i ambasadora zemalja članica.

 

Valjevo je prvi grad u Srbiji koji ulazi u projekat Delegacije Evropske unije "EUTEKA – EU u tvojoj biblioteci". Ambasador Majkl Devenport će sa kolegama pokloniti Biblioteci namensku policu i publikacije, kao i knjige koje se tiču Evropske unije i njenih aktivnosti, saopštila je Delegacija Evropske unije u Srbiji. 

Aktuelno

Poreska uprava (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 18 sati 51 minuta

Pandora i natalitet

Mesecima traje borba domaćih poslodavaca sa ministrom opevanim u Pandorinim papirima. Pošto mu je dosadilo da operiše po Bugarskoj, Mali plagijator smislio je (ne baš lukav) način da utera pare u...  · 1 komentar

Darko Kostić (foto: Kolubarske.rs)
Zbog podnošenja tužbe protiv Grada Pre 21 sati 7 minuta

Pravobranilac odoleva pritiscima, kritikama i napadima

Pred Višim sudom u petak će biti nastavljeno ročište po tužbi Pravobranilaštva protiv Grada i Republike zbog nezakonitog otuđenja zemljišta bez naknade. Darko Kostić, zbog te tužbe, već dva meseca...  · 21 komentara