Dragan Jeremić i Majkl Devenport (foto: Đorđe Đoković)
Dragan Jeremić i Majkl Devenport (foto: Đorđe Đoković)
15.09.2016, 12:11

Korito Kolubare biće izgrađeno i rekonstruisano do 2019. godine

č: | fb:

Radovi na rekonstrukciji oštećenog i izgradnji novog korita Kolubare, kao i radovi na regulaciji dela korita Obnice i Jablanice, koji će biti finansirani sa 4,5 miliona evra iz fondova Evropske unije, počeće na proleće sledeće godine, a biće završeni početkom 2019. godine.

 

Ovo je najavljeno danas nakon što su neuređeni deo korita Kolubare kod kompanije Austroterm obišli, sa gradskim rukovodstvom, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport i ambasadori Belgije, Danske, Hrvatske, Kipra i Slovačke, kao i predstavnici ambasada Češke i Nemačke, koji su posetili Valjevo.

 

Majkl Devenport i Slobodan Gvozdenović

Majkl Devenport i Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

Evropska unija će u narednom periodu više pažnje i novca posvetiti prevenciji, kroz obnovu i izgradnju zaštitnih bedema na obalama reka kako bi se sprečile buduće katastrofe, poručiio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

"Želimo da se, u saradnji sa Vladom Srbije, Kancelarijom za javna ulaganja i u saradnji sa lokalnim samoupravama, usredsredimo na konkretne preventivne mere. Tako da Evropska unija planira veliki projekat zaštite reke Kolubare i njenih pritoka Jablanice i Obnice. Izgradnjom neregulisanog korita Kolubare daćemo veliki doprinos efikasnijim preventivnim merama protiv posledica mogućih poplava u narednom periodu. To je naš zajednički cilj“, rekao je Devenport.

 

 

Fabio Drago, Dragan Jeremić, Slobodan Gvozdenović i Majkl Devenport

Fabio Drago, Dragan Jeremić, Slobodan Gvozdenović i Majkl Devenport (Foto: Đorđe Đoković)

Sredstvima EU biće finansirana rekonstrukcija 2,7 kilometara oštećenog rečnog korita Kolubare od Belog mosta do kompanije Austroterm, kao i izgradnja novog korita u dužini 1,1 kilometar, i to neregulisanog dela od mosta na obilaznici do kompanije Austroterm i dela od parka na Pećini do mesta spajanja Jablanice i Obnice u dužini od 300 metara. Takođe u planu je i regulacija dela korita Obnice i Jablanice.

 

Delegacija Evropske unije u Srbiji upravljanje i nadzor radova na sanaciji i izgradnji korita Kolubare poverila Austrijskoj državnoj razvojnoj agenciji (ADA).

Fabio Drago, direktor Austrijske državne razvojne agencije najavio je da će tender za izvođača radova biti raspisan krajem oktobra, tako da se početak radova može očekivati na proleće sledeće godine, kada počne građevinska sezona. Radovi bi, prema najavama direktora Austrijske državne razvojne agencije, trebalo da budu završeni u roku od 18 do 24 meseca.

 

Slobodan Gvozdenović, Majkl Devenport i Dragan Jeremić

Slobodan Gvozdenović, Majkl Devenport i Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Evropska unija je, posle majskih poplava 2014. godine, za projekte obnove i prevencije u Valjevu izdvojila blizu osam miliona evra. Zahvaljujući podršci iz IPA fondova i Fonda solidarnosti, izgrađene su 23 kuće, a obnovljeno je 20 domaćinstava. Pomoć je dobilo i oko 1.150 poljoprivrednika za obnavljanje proizvodnje, dok je 25 malih preduzeća dobilo podršku za obnovu poslovanja. Rekonstruisane su Medicinska škola i zdravstvena ambulanta u Divcima, a na Obnici je izgrađen most, koji je porušen u majskim poplavama.

 

Ambasadori u Valjevu

Ambasadori u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Nakon sastanka sa gradskim rukovodstvom i obilaska neregulisanog korita Kolubare, u blizini kompanije Austroterm, gosti su posetili Medicinsku školu, koja je obnovljena sredstvima iz Fonda solidarnosti EU.

Gradskoj biblioteci su poklonili police „EUTEKA – EU u tvojoj biblioteci“, čime su šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport i ambasadori Belgije, Danske, Hrvatske, Kipra i Slovačke, kao i predstavnici ambasada Češke i Nemačke završili posetu Valjevu.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 14 sati 7 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 21 sati 4 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara