Registracija Prijava preko FB
Dragan Jeremić i Majkl Devenport (foto: Đorđe Đoković)
Dragan Jeremić i Majkl Devenport (foto: Đorđe Đoković)
15.09.2016, 12:11

Korito Kolubare biće izgrađeno i rekonstruisano do 2019. godine

č: | fb:

Radovi na rekonstrukciji oštećenog i izgradnji novog korita Kolubare, kao i radovi na regulaciji dela korita Obnice i Jablanice, koji će biti finansirani sa 4,5 miliona evra iz fondova Evropske unije, počeće na proleće sledeće godine, a biće završeni početkom 2019. godine.

 

Ovo je najavljeno danas nakon što su neuređeni deo korita Kolubare kod kompanije Austroterm obišli, sa gradskim rukovodstvom, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport i ambasadori Belgije, Danske, Hrvatske, Kipra i Slovačke, kao i predstavnici ambasada Češke i Nemačke, koji su posetili Valjevo.

 

Majkl Devenport i Slobodan Gvozdenović

Majkl Devenport i Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

Evropska unija će u narednom periodu više pažnje i novca posvetiti prevenciji, kroz obnovu i izgradnju zaštitnih bedema na obalama reka kako bi se sprečile buduće katastrofe, poručiio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

"Želimo da se, u saradnji sa Vladom Srbije, Kancelarijom za javna ulaganja i u saradnji sa lokalnim samoupravama, usredsredimo na konkretne preventivne mere. Tako da Evropska unija planira veliki projekat zaštite reke Kolubare i njenih pritoka Jablanice i Obnice. Izgradnjom neregulisanog korita Kolubare daćemo veliki doprinos efikasnijim preventivnim merama protiv posledica mogućih poplava u narednom periodu. To je naš zajednički cilj“, rekao je Devenport.

 

 

Fabio Drago, Dragan Jeremić, Slobodan Gvozdenović i Majkl Devenport

Fabio Drago, Dragan Jeremić, Slobodan Gvozdenović i Majkl Devenport (Foto: Đorđe Đoković)

Sredstvima EU biće finansirana rekonstrukcija 2,7 kilometara oštećenog rečnog korita Kolubare od Belog mosta do kompanije Austroterm, kao i izgradnja novog korita u dužini 1,1 kilometar, i to neregulisanog dela od mosta na obilaznici do kompanije Austroterm i dela od parka na Pećini do mesta spajanja Jablanice i Obnice u dužini od 300 metara. Takođe u planu je i regulacija dela korita Obnice i Jablanice.

 

Delegacija Evropske unije u Srbiji upravljanje i nadzor radova na sanaciji i izgradnji korita Kolubare poverila Austrijskoj državnoj razvojnoj agenciji (ADA).

Fabio Drago, direktor Austrijske državne razvojne agencije najavio je da će tender za izvođača radova biti raspisan krajem oktobra, tako da se početak radova može očekivati na proleće sledeće godine, kada počne građevinska sezona. Radovi bi, prema najavama direktora Austrijske državne razvojne agencije, trebalo da budu završeni u roku od 18 do 24 meseca.

 

Slobodan Gvozdenović, Majkl Devenport i Dragan Jeremić

Slobodan Gvozdenović, Majkl Devenport i Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Evropska unija je, posle majskih poplava 2014. godine, za projekte obnove i prevencije u Valjevu izdvojila blizu osam miliona evra. Zahvaljujući podršci iz IPA fondova i Fonda solidarnosti, izgrađene su 23 kuće, a obnovljeno je 20 domaćinstava. Pomoć je dobilo i oko 1.150 poljoprivrednika za obnavljanje proizvodnje, dok je 25 malih preduzeća dobilo podršku za obnovu poslovanja. Rekonstruisane su Medicinska škola i zdravstvena ambulanta u Divcima, a na Obnici je izgrađen most, koji je porušen u majskim poplavama.

 

Ambasadori u Valjevu

Ambasadori u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Nakon sastanka sa gradskim rukovodstvom i obilaska neregulisanog korita Kolubare, u blizini kompanije Austroterm, gosti su posetili Medicinsku školu, koja je obnovljena sredstvima iz Fonda solidarnosti EU.

Gradskoj biblioteci su poklonili police „EUTEKA – EU u tvojoj biblioteci“, čime su šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport i ambasadori Belgije, Danske, Hrvatske, Kipra i Slovačke, kao i predstavnici ambasada Češke i Nemačke završili posetu Valjevu.

Aktuelno

Poreska uprava (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 18 sati 7 minuta

Pandora i natalitet

Mesecima traje borba domaćih poslodavaca sa ministrom opevanim u Pandorinim papirima. Pošto mu je dosadilo da operiše po Bugarskoj, Mali plagijator smislio je (ne baš lukav) način da utera pare u...  · 1 komentar

Darko Kostić (foto: Kolubarske.rs)
Zbog podnošenja tužbe protiv Grada Pre 20 sati 23 minuta

Pravobranilac odoleva pritiscima, kritikama i napadima

Pred Višim sudom u petak će biti nastavljeno ročište po tužbi Pravobranilaštva protiv Grada i Republike zbog nezakonitog otuđenja zemljišta bez naknade. Darko Kostić, zbog te tužbe, već dva meseca...  · 21 komentara