Skupština (foto: Đorđe Đoković)
Skupština (foto: Đorđe Đoković)
03.07.2014, 00:06

“Pravna hitnost” kao izgovor za samovolju

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada na sednici koja je održana juče nisu usvojili predlog Odluke o načinu, merilima i kriterijumima za izbor projekata u oblasti javnog informisanja koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta grada Valjeva. Odbornica Radmila Novaković je predložila da i pisani mediji imaju mogućnost da konkurišu za budžetska sredstva projektnog finansiranja. Odlukom, koju je usvojilo Gradsko veće i koja je dostavljena odbornicima na usvajanje, regulisano je da pravo učešća na konkursu imaju elektronski i internet, ali ne i pisani mediji. Smatrajući da je ta odredba neustavna i diskriminatorska Novakovićeva je predložila da se član 2. Odluke, koji određuje ko ima pravo na korišćenje sredstava, dopuni rečima “i pisani mediji”.

Odbornik Ljubomir Bradić, smatrajući da je sukob interesa “da članovi Komisije budu iz oblasti javnog informisanja” kao što je regulisano Odlukom, predložio je da se taj član promeni (da članovi Komisije ne budu iz oblasti javnog informisanja) i da nova Odluka bude pripremljena za sednicu Skupštine grada u petak, 4.jula.

Većinom glasova odbornici su usvojili oba predloga, ali nakon diskusije koja je trajala više od 45 minuta.

Predsednica Parlamenta Slavica Pantelić Cupać i sekretar Skupštine Aleksandar Janković ubeđivali su odbornike da “hitno pravno mora da se usvoji Odluka u predloženom obliku”. S obzirom na to da odbornici Novaković i Bradić nisu želeli da odustanu od predloga, predsednica i sekretar Skupštine su predložili da se Odluka usvoji sa obavezujućim zaključkom da se za prvu sednicu, posle 4. jula, Odluka dopuni sa predlozima.

Sekretar Skupštine je čak rekao da novu Odluku sa izmenjena dva člana nije moguće pripremiti za kratko vreme, jer se o njoj prvo mora izjasniti Gradsko veće na (današnjoj) sednici.

Niko nije objasnio zbog čega je Odluka morala biti usvojena na jučerašnjoj sednici Skupštine grada, niti je objašnjeno zašto je veliki posao i problem da se član 2. Odluke dopuni sa tri reči – „i pisani mediji“ i da se iz člana 8. briše da su „članovi Komisije iz oblasti javnog informisanja“.

Član Gradskog veća Marko Živanović je smatrao da Odluku treba usvojiti jer se, u suprotnom, prolongira rok raspisivanja konkursa, što odlaže i raspodelu budžetskih sredstava za projektno finansiranje medija, a sve to one koji će konkurisati dovodi u nezgodnu situaciju jer će tek na jesen doboti novac. Živanović je čak odbornici Novaković prebacio zbog čega je na sednici Skupštine iznela predlog kada „ima svoje ljude u Gradskom veću“!

Opet propust ili namera...?

Niko od predlagača odbornicima nije objasnio zbog čega se Odluka o načinu, merilima i kriterijumima za izbor projekata u oblasti javnog informisanja koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta grada Valjeva, usvaja  tek 2. jula, niti zbog čega je poništen konkurs za izbor projekata koji je raspisan krajem marta. Odbornicima niko nije saopštio da je Ustavni sud doneo odluku, 24. aprila, da nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom Pravilnik o načinu, merilima i kriterijumima za izbor projekata u oblasti informisanja koji je 17.januara 2012.godine donela načelnica Gradske uprave. Pravilnik je neustavan jer je donošenje opštih pravnih akata  isključivo u nadležnosti Skupštine grada, a ne načelnice Gradske uprave. Da bi taj propust ispravila, Gradska uprava predlaže donošenje Odluke, o kojoj su se izjašnjavali odbornici na jučerašnjoj sednici.

Nameće se zaključak da Odluka nije usvojena zbog toga što prethodno nije politički usaglašena, što navodi na sumnju da je i ovu Odluku, kao i Pravilnik, pripremila jedna manja grupa ljudi.

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 sati 7 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 22 sati 36 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...