Gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
Gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
03.07.2014, 17:28

Ko zaboravi prošlost ni budućnost neće imati

č: | fb:

Na kraju školske godine u Valjevskoj gimnaziji je 17 učenika nagrađeno posebnim nagradama. Neke su dar više donatora iz Valjeva, neke su realizovane preko Fondacije Valjevske gimnazije, a neke nagrade su dodeljene iz četiri fonda koja nose imena i čuvaju uspomenu na nekadašnju učenicu ove škole Valentinu Popović i profesore Dragutina Mijanovića – Mijana, Gordanu Lazarević i Ljubicu Nožicu – Ćubanu.

Nagrada iz fonda “Dragutin Mijanović – Mijan” dodeljuje se za kulturno-umetnički amaterizam, s obzirom na to da je nekadašnji profesor ove škole godinama bio predsednik “Abraševića”, a nagradu je dobila Jana Zdravković, učenica druge godine. Nagrada “Valentina Popović” dodeljuje se najuspešnijem učeniku na takmičenjima u prirodno-matematičkim naukama, a ove godine to je maturant i đak generacije David Koprivica. Ova nagrada predstavlja uspomena na nekadašnju učenicu, čija je porodica posle njene tragične smrti u Americi ustanovila taj fond. Aktiv za srpski jezik nije mogao da se opredeli između dva najbolja pismena rada, tako da su nagradu “Ljubica Nožica – Ćubana” dobili učenik druge godine Luka Nikolić i maturant Željka Ranković. Donatori ove, kao i nagrade “Gordana Lazarević” su porodice dve izuzetne profesorke književnosti koje su ostavile neizbrisiv trag u ovoj školi. Nagrada “Gordana Lazarević” se dodeljuje za nekoliko oblasti. Tako je maturant Verica Mihailović nagrađena kao finalista na poetskom konkursu “Desanka Maksimović”, učenik druge godine Marko Todorović za treće mesto na republičkom takmičenju iz književnosti i Sara Jovanović, učenica druge godine i Jovana Ašković, maturant, za osvojena druga mesta na republičkom takmičenju iz srpskog jezika. Iz ovog fonda će biti dodeljena i nagrada najuspešnijem valjevskom maturantu na prijemnom ispitu na Filološkom fakultetu na grupi srpski jezik i književnost.

Vojislav Andrić

Vojislav Andrić (Foto: Đorđe Đoković)

- Na ovaj način čuvamo sećanje na te sjajne profesore i učenicu Valjevske gimnazije, a sa druge strane nagrađujemo one koji su uspeli da se na planu na kome su ti profesori svojevremeno postizali rezultate iskažu i dokažu. Mislim da je to jako dobar način da povežemo sadašnjost sa prošlošću, jer onaj ko zaboravi svoju prošlost neće imati ni budućnost – kaže Vojislav Andrić, direktor Valjevske gimnazije.

S obzirom na to da su brojni bivši učenici ove škole darodavci kroz Fondaciju Valjevske gimnazije, došlo se na ideju da se osnuje i udruženje „Valjevski gimnazijalci“. Osnivačka skupština udruženja biće održana u subotu 5. jula, nakon promocije knjige Zdravka Rankovića „Prvi valjevski gimnazijalci 1869-1894“, koja počinje u 19 časova.

- Ovo je druga knjiga Zdravka Rankovića koja se odnosi na prošlost ove škole, to je zajedničko izdanje ID „Kolubara“ i Fondacije Valjevske gimnazije. To i jeste ideja, da kroz udruženje  omogućimo da se slični izdavački, ali i drugi poduhvati mogu isfinansirati. Naš kolektiv je pre desetak dana o tome razgovarao, jer naša Fondacija samo može da prima donacije, ali pojedinačno članstvo nije moguće. Tako smo došli na ideju da posle silnih susreta generacija koje smo imali osnujemo udruženje koje će putem malih članarina obezbeđivati uslove za život i rad pre svega tih naučnih, kulturno-umetničkih i sportskih aktivnosti. Ciljevi udruženja su dati predlogom statuta i oni su vrlo jasno definisani, a to je pospešivanje svega onoga po čemu je Valjevska gimnazija poznata, da negujemo kulturu i nauku, želimo da nagrađujemo i stipendiramo najbolje učenike i profesore, da omogućimo da se štampaju sve knjige koje se odnose na prošlost ove škole, želimo da podstaknemo i kreativne mogućnosti naših učenika kroz izdavačku delatnost, izdavanje časopisa, tradicionalni izveštaj, ali i da pospešimo susrete generacija. Jednostavno, želimo da brigu o budućnosti Valjevske gimnazije preuzmu valjevski gimnazijalci – kaže Andrić.

Vojislav Andrić u razgovoru za Kolubarske

Vojislav Andrić u razgovoru za Kolubarske (Foto: Đorđe Đoković)

Članovi udruženja mogu biti sadašnji i nekadašnji đaci i profesori, ali i prijatelji Valjevske gimnazije, roditelji učenika bez obzira na to da li su završili ovu školu ili ne, ali i svi ostali, kako je Andrić rekao “koji u ovoj školi vide jednu zvezdu vodilju ka nekim boljim i novim obrazovnim programima i kreativnom iskazivanju mladih ljudi”. Propozicije za donatorstvo će biti objavljene na sajtu Valjevske gimnazije, uz račune, uključujući i devizni za donacije iz inostranstva, dok će se članarine uplaćivati putem sms poruke. Visinu minimalne članarine odrediće Upravni odbor udruženja, ali će te cifre biti skromne, jer je cilj okupiti što više ljudi oko iste ideje i istih ciljeva. A da će zaista biti tako potvrđuju i prve pristupnice koje su počele da stižu putem elektronske pošte, iako udruženje “Valjevski gimnazijalci” još zvanično nije osnovano.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 13 sati 1 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 10 sati 11 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 13 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara