Manastir Gračanica (arhiva) (foto: Sajt TOV Valjevo)
Manastir Gračanica (arhiva) (foto: Sajt TOV Valjevo)
04.07.2014, 10:32

Monasi napustili Gračanicu

č: | fb:

Monasi Serafim i Sergije napustili su prošle noći manastir Gračanicu, saznaju Kolubarske.rs. Oni su u dva kamiona natovarili drva i ovce, pošto su ostale stvari ranije evakuisali, i napustili Nemanjićku crkvu iz 15.veka, koja je predviđena za potapanje punjenjem budućeg akumulacionog jezera na hidro sistemu Rovni, na reci Jablanici.

Raščinjeni monah SPC, Antonije (Dragan Davidović) monahe Serafima i Sergija optužuje da su „napustili svetinju kada su joj najpotrebniji“, prozivajući pritom i vladiku valjevskog Milutina (Kneževića) kako je obavezan da odmah odredi „nekoga ko će (u Gračanici) živeti i i svedočiti o ranama Gračanice dok vodane dođe do pojasa“.

U ponedeljak bi trebalo da počnu radovi na čišćenju terena budućeg jezera, a na udaru bi se, prema navodima Istinoljublja, rušenjem crkvenih konaka i groblja (mada su humke prenete na portu novoizgrađene crkve na susednom brdu u Tubraviću).

Istinoljublje i danas protestuje pred zgradom Gradske skupštine tražeći prekid radova na akumulaciji Rovni. Predvodi ih Antonije (Dragan Davidović).

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 8 sati 56 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...