Sednica Gradske skupštine - Prijateljsko ubeđivanje: Bradić, Krstić i Ilić (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Gradske skupštine - Prijateljsko ubeđivanje: Bradić, Krstić i Ilić (foto: Đorđe Đoković)
04.07.2014, 14:07

Verbalni incidenti i pretnje na sednici Skupštine grada

č: | fb:

Nakon verbalnog sukoba, uvreda i psovki, zasedanje Skupštine grada po dnevnom redu otpočelo je tek oko 12.30 časova. Prva tačka  dnevnog reda je  predlog izmena Statuta grada Valjeva. Predložene izmene Statuta nisu dobile potrebnu većinu jer se 25, od 51, odbornika izjasnilo za promenu Statuta grada, kojom je predviđeno da se broj članova Gradskog veća sa devet poveća na 11 članova.

Sednica Gradske skupštine - Bradić i Jeremić

Sednica Gradske skupštine - Bradić i Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Sednica Skupštine grada je tri puta prekidana. Prvi put tokom izlaganja odbornika Ljubomira Bradića, koji je pre usvojenog dnevnog reda govorio o izgradnji brane Rovni i mogućem potapanju manastira Gračanica, pridružujući se na taj način protestu pripadnika “Istinoljublja” koji su protiv radova na reci Jablanici. Bradić je pozivajući se na član 66. Poslovnika o radu Skupštine koji gradonačelniku, predstavniku predlagača i izvestiocu radnog tela omogućuje neograničeno vreme izlaganja, najavio da će njegov govor o Gračanici trajati nekoliko sati, na šta su negodovali odbornici vladajuće koalicije, smatrajući da nije vreme za duge govore. S obzirom na to da odbornik Bradić nije želeo da prekine ili skrati izlaganje, proglašena je pauza kako bi se vladajuća koalicija konsultovala šta i kako dalje. Ali ni tada, nakon pauze, predsednica i sekretar Skupštine grada Slavica Pantelić Cupać i Aleksandar Janković nisu primenili Poslovnik i pojasnila da Ljubomir Bradić nije predstavnik predlagača i da nema pravo da govori vremenski neograničeno. Da je zloupotrebljen Poslovnik, da Bradić nije imao pravo neograničenog izlaganja, a da na to nije reagovala predsednica Skupštine Slavica Pantelić Cupać ukazao je odbornik Milorad Ilić tek oko 14 časova. Da je na tu povredu Poslovnika ukazano u 11 časova kada je Bradić odbio da napusti govornicu i kada nije prihvatio zaključak većine da se vreme diskusije ograniči na deset minuta ne bi se desio verbalni incident prepun pretnji, psovki i uvreda koje je Ljubomir Bradić prvo uputio odborniku Miloradu Iliću, a potom i direktoru Gradske direkcije Draganu Jeremiću. Verbalni sukob Bradića i Jeremića  umalo se završio i fizičkim obračunom. U skupštinskoj sali ni malo prijatna scena. Scena koja ne dolikuje Skupštini grada - prosta, bahata, nekulturna, primitivna, sramotna... Neko od kolega reče -"Valjevski parlament već poodavno tako izgleda".

Pokušaj da se odbornik Ljubomir Bradić udalji iz skupštinske sale nije urodio plodom. Naime, predlog predsednice parlamenta Slavice Pantelić Cupać da se  odbornik Bradić zbog nedoličnog ponašanja i vređanja dostojanstva Skupštine udalji iz sale podržalo je tek desetak odbornika i to pretežno socijalista. Ostali, a bilo ih je preko 30, ovaj predlog nisu podržali, tako da je odbornik Bradić nastavio svoje izlaganje, koje je potrajalo još tridesetak minuta, a potom je mirno seo u skupštinsku klupu. Nakon toga Skupština je otpočela rad po dnevnom redu. Prvi na redu bio Statut grada.

 

Sednica Gradske skupštine

Sednica Gradske skupštine (Foto: Đorđe Đoković)

Treći prekid

Treći prekid sednice Skupštine grada usledio je oko 14 časova. Nakon rasprave o promeni Statuta Skupštine grada, usledilo je glasanje, i za promenu Statuta izjasnilo se 25, a većina je 26 odbornika. Opet problem. Koliko odbornika je glasalo, da li većina ili ne. Odbornik Bradić sumnja da je većina, odbornik Vasiljević traži ponavljanje glasanja, predsednica Skupštine proglašava pauzu...Nakon pauze, predsednica Skupštine Slavica Pantelić Cupać pokušava da ponovi glasanje. Odbornici opozicije ne prihvataju, tvrdeći da to nije moguće, jer su odbornici već glasali. Predsednica to prihvata i konstatuje da predlog promene Statuta Valjeva nije usvojen, jer za njega nije glasala većina odbornika.

 
Sednica Gradske skupštine

Sednica Gradske skupštine (Foto: Đorđe Đoković)

Osim kadrovskih pitanja, odbornici Gradske skupštine danas će se izjasniti i o prvom rebalansu budžeta Valjeva u iznosu od 127,44 miliona dinara. Rebalansom budžeta gradska vlast pokušava da obezbedi novac za sanaciju šteta nastalih nakon poplava i klizišta. Program hitne sanacije objekata infrastrukture i vodotokova Gradske direkcije, naćiće se pred odbornicima Skupštine grada i praktično su u tom programu  sadržani svi radovi za koje će novac biti obezbeđen rebalansom budžeta.

Odbornici će razmatrati  i predlog  Odluke o načinu, merilima i kriterijumima za izbor projekata  u oblasti javnog informisanja, koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta grada Valjeva, u izmenjenom obliku u odnosu na Odluku koja je bila pred odbornicima na sednici u utorak. Nakon predloga odbornika na prethodnoj sednici Skupštine grada u Odluku je uneto da za budžetska sredstva projektnog finansiranja imaju mogućnost da konkurišu i dnevne i periodične novine, pored elektronskih medija i internet portala. Odluka je izmenjena i u delu sastava članova Komisije, koja treba da ima predsednika i četiri člana, od kojih su dva  iz redova nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika, koji nisu u sukobu interesa.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 2 sati 33 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 5 sati 22 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.