Ljubomir Bradić za govornicom (foto: Đorđe Đoković)
Ljubomir Bradić za govornicom (foto: Đorđe Đoković)
04.07.2014, 16:16

Odbornici usvojili rebalans budžeta

č: | fb:

Nakon verbalnog sukoba, svađa i vređanja, odbornici su nastavili skupštinsko zasedanje kao da se ništa nije dogodilo. Usvojili su prvi rebalans budžeta Valjeva kojim je obezbeđeno  127,44 miliona dinara za sanaciju šteta nastalih zbog poplava i klizišta.

-Razlog donošenja rebalansa budžeta je taj što preusmeravamo sredstva za hitnu sanaciju na objektima infrastrukture koji su oštećeni u poplavama i klizištima. Oko 127 miliona dinara biće preusmereno za te namene, a izrađen je i plan za sprovođenje hitnih mera sanacije. Zbog transfera, budžet je uvećan za 26 miliona dinara, a da bi realizovali ovu preraspodelu sredstava morali smo da smanjimo sredstva na pojedinim pozicijama u budžetu kao što su:sredstva za nastavak izgradnje škole u Brđanima, rekonstrukcije Doma vojske, sredstva namenjena realizaciji Tešnjarskih večeri, iz Fonda za zaštitu životne sredine, dotacije verskim zajednicama i drugo -  rekao je zamenik gradonačelnika Žarko Kovač na sednici.

Rebalans je usvojen sa 36 glasova, podršku su dali i odbornici opozicije smatrajući da za ovaj rebalans treba dati zeleno svetlo jer se obezbeđuju  neophodna sredstva za hitnu sanaciju objekata infrastrukture i vodotokova koji su oštećeni u majskim poplavama i klizištima.

Odbornici su usvojili zaključak da se uputi zahtev JP ”Železnice Srbije” da se što hitnije sanira barska pruga oštećena u klizištu, kao i zahtev da se obezbedi autobuski prevoz putnika od Valjeva do Lastre.

Većinom glasova usvojen je izveštaj o predračunu radova i angažovanju mehanizacije u periodu od 13. do 19. maja i izveštaj o izvedenim radovima na putevima i klizištima od 19. maja do 6. juna.

-U periodu od 13. do 19. maja utrošeno je oko 10 miliona dinara za odbranu od poplava na teritoriji grada Valjeva, a u periodu od 19.maja do 6.juna potrošeno je oko 36 miliona dinara za sanaciju štete. Veliki problem sada imamo sa klizištima, iako smo uspeli da saniramo oko 100 lokacija. Preduslov za nastavak hitne sanacije je da država usvoji poseban zakon koji će definisati skraćene procedure sanacije. Radićemo po prioritetima i trudićemo se da veliki deo problema rešimo. Cilj je da vrednost sanacije klizišta bude manja od vrednosti objekata. Veliki deo posla smo završili na vodotokovima drugog reda, gde imamo ingerencije da vršimo sanaciju, tu pre svega mislim na reku Ljubostinju, međutim Kolubara nije u ingerenciji grada - rekao je na Skupštini Dragan Jeremić, direktor Gradske direkcije.

Usvojen je predlog programa hitne sanacije objekata infrastrukture i vodotokova od elementarnih nepogoda-poplava na teritoriji grada. Utvrđen je predlog rešenja o davanju saglasnosti na izmene i dopune programa poslovanja  Gradske direkcija za 2014. godinu-drugi rebalans.

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara