Registracija Prijava preko FB
05.07.2014, 10:49

Promocija knjige i osnivanje udruženja

č: | fb:

Večeras u Valjevskoj gimnaziji u 19 časova promocija knjige „Prvi valjevski gimnazijalci 1869-1894“, zajedničko izdanje ID „Kolubara“ i Fondacije Valjevske gimnazije, autora Zdravka Rankovića. O knjizi će govoriti dr Miroslav Periđić, direktor Arhiva Srbije.

Autor Zdravko Ranković nastojao je da otkloni do sada najveću nepoznanicu u istoriji te škole o njenim đacima iz prve dve i po decenije postojanja.

Pored učeničkih imena, sabranih iz raznorodnih izvora, obuhvaćena su i imena svih đaka iz najstarijeg školskog izveštaja za 1894-95. godinu. Nastojanja da se o svakom učeniku da po neki biografski podatak dala su delimičan rezultat, u mnogim slučajevima i preskroman.

Među njima su i Brana Petronijević, Draga Stefanović Spasić, Nikolaj Velimirović, Sreten Vukosavljević, Ljuba Pavlović, Dragomir Glišić, Grgur Jakšić, Stanka Ž. Glišić...

Sadržinu knjige na 144 strane čini i popis valjevskog gimnazijskog nastavnog osoblja u razdoblju 1869-1894. sveden na elementarne podatke o svakom od njih. 

Korice za knjigu uradila je dizajnerka Marija Milutinović, nekadašnja valjevska gimnazijalka, koja sada živi i radi u Parizu. Štampala ju je Štamparija „Topalović“ iz Valjeva u tiražu od 300 primeraka.

Osniva se udruženje “Valjevski gimnazijalci”

Nakon promocije knjige Zdravka Rankovića biće održana osnivačka skupština udruženja “Valjevski gimnazijalci”.

- Došli smo na ideju da posle silnih susreta generacija koje smo imali osnujemo udruženje koje će putem malih članarina obezbeđivati uslove za život i rad pre svega tih naučnih, kulturno-umetničkih i sportskih aktivnosti. Ciljevi udruženja su dati predlogom statuta i oni su vrlo jasno definisani, a to je pospešivanje svega onoga po čemu je Valjevska gimnazija poznata, da negujemo kulturu i nauku, želimo da nagrađujemo i stipendiramo najbolje učenike i profesore, da omogućimo da se štampaju sve knjige koje se odnose na prošlost ove škole, želimo da podstaknemo i kreativne mogućnosti naših učenika kroz izdavačku delatnost, izdavanje časopisa, tradicionalni izveštaj, ali i da pospešimo susrete generacija. Jednostavno, želimo da brigu o budućnosti Valjevske gimnazije preuzmu valjevski gimnazijalci – rekao je za Kolubarske.rs direktor Gimnazije Vojislav Andrić, najavljujući osnivačku skupštinu udruženja.

 

Aktuelno

Željko Trifunović (foto: Lokakni front Va)
Oglasna poruka 4.06.2020

Mali i veliki problemi meštana Petnice

Meštani Petnice obratili su se medijima jer, kako kažu, jedino im je to preostalo da skrenu pažnju javnosti na brojne probleme sa kojima se suočavaju godinama unazad, ali i da lokalnu vlast podsete...  · 3 komentara

Grad Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Zbog epidemije i vanrednog stanja 3.06.2020

Naplaćeno manje poreza na imovinu

Za prvih pet meseci ove godine naplaćeno je 28 miliona dinara manje izvornih prihoda Grada. Od toga, porez na imovinu građana manji je za blizu šest miliona, a od pravnih lica za oko 10,7 miliona...