05.07.2014, 10:49

Promocija knjige i osnivanje udruženja

č: | fb:

Večeras u Valjevskoj gimnaziji u 19 časova promocija knjige „Prvi valjevski gimnazijalci 1869-1894“, zajedničko izdanje ID „Kolubara“ i Fondacije Valjevske gimnazije, autora Zdravka Rankovića. O knjizi će govoriti dr Miroslav Periđić, direktor Arhiva Srbije.

Autor Zdravko Ranković nastojao je da otkloni do sada najveću nepoznanicu u istoriji te škole o njenim đacima iz prve dve i po decenije postojanja.

Pored učeničkih imena, sabranih iz raznorodnih izvora, obuhvaćena su i imena svih đaka iz najstarijeg školskog izveštaja za 1894-95. godinu. Nastojanja da se o svakom učeniku da po neki biografski podatak dala su delimičan rezultat, u mnogim slučajevima i preskroman.

Među njima su i Brana Petronijević, Draga Stefanović Spasić, Nikolaj Velimirović, Sreten Vukosavljević, Ljuba Pavlović, Dragomir Glišić, Grgur Jakšić, Stanka Ž. Glišić...

Sadržinu knjige na 144 strane čini i popis valjevskog gimnazijskog nastavnog osoblja u razdoblju 1869-1894. sveden na elementarne podatke o svakom od njih. 

Korice za knjigu uradila je dizajnerka Marija Milutinović, nekadašnja valjevska gimnazijalka, koja sada živi i radi u Parizu. Štampala ju je Štamparija „Topalović“ iz Valjeva u tiražu od 300 primeraka.

Osniva se udruženje “Valjevski gimnazijalci”

Nakon promocije knjige Zdravka Rankovića biće održana osnivačka skupština udruženja “Valjevski gimnazijalci”.

- Došli smo na ideju da posle silnih susreta generacija koje smo imali osnujemo udruženje koje će putem malih članarina obezbeđivati uslove za život i rad pre svega tih naučnih, kulturno-umetničkih i sportskih aktivnosti. Ciljevi udruženja su dati predlogom statuta i oni su vrlo jasno definisani, a to je pospešivanje svega onoga po čemu je Valjevska gimnazija poznata, da negujemo kulturu i nauku, želimo da nagrađujemo i stipendiramo najbolje učenike i profesore, da omogućimo da se štampaju sve knjige koje se odnose na prošlost ove škole, želimo da podstaknemo i kreativne mogućnosti naših učenika kroz izdavačku delatnost, izdavanje časopisa, tradicionalni izveštaj, ali i da pospešimo susrete generacija. Jednostavno, želimo da brigu o budućnosti Valjevske gimnazije preuzmu valjevski gimnazijalci – rekao je za Kolubarske.rs direktor Gimnazije Vojislav Andrić, najavljujući osnivačku skupštinu udruženja.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 23 sati 36 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 20 sati 46 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara