Klupe pored groba Ljube Popovića (foto: Đorđe Đoković)
Klupe pored groba Ljube Popovića (foto: Đorđe Đoković)
06.03.2017, 10:09

Aleja zaslužnih građana najkasnije za godinu dana

č: | fb:

Aleja zaslužnih građana u Valjevu biće izgrađena najkasnije za godinu dana i na taj način će konačano grob slikara Ljube Popovića biti uređen, kao i ceo taj prostor na Boričevcu koji je još prošle godine opredeljen za Aleju zaslužnih građana.

 

Prošle godine u avgustu kada je preminuo Ljuba Popović gradsko rukovodstvo je odlučilo da večna kuća poznatog slikara bude na Boričevcu gde će, kako je tada najavljeno, biti izgrađena "Aleja velikana".

 

U Odluci koju je usvojilo Gradsko veće o pristupanju aktivnostima na realizaciji projekta formiranja Memorijalnog parka Boričevac "Aleja zaslužnih građana Valjeva" obrazloženo je da "u Valjevu postoji potreba za izgradnju posebne parkovske površine za sahranjivanje istaknutih ličnosti koje su na izuzetan način doprinele razvoju Valjeva, ličnosti koje su posebno zaslužne za državni, društveni, ekonomski, naučni ili kulturni razvoj grada, odnosno čije delo ima istorijski, kulturni, naučni, humanistički ili sportski značaj".

 

U Odluci o aktivnostima za izgradnju Memorijalnog parka Boričevac, koju je usvojilo Gradsko veće, piše da će biti raspisan arhitektonsko-urbanistički konkurs za idejno rešenje Memorijalnog parka Boričevac, potom izrada projektno tehničke dokumentacije sa pratećim odlukama, a nakon toga izgradnja.

Precizirano je da će biti doneta i odluka o upravljanju prostorom Memorijalnog parka, definisana procedura, donet pravilnik i druga neophodna akata o sahranjivanju u okviru Aleje zaslužnih gradjana.

 

Gradsko veće

Gradsko veće (Foto: Đorđe Đoković)

Na sednici Gradskog veća niko nije obrazložio Odluku, niti je iko od članova Gradskog veća diskutovao. Odluka je jednoglsno usvojena uz konstataciju gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića da je sve sadržano u materijalu.

 

Međutim u materijalu nije sadržano kada će početi "aktivnosti na realizaciji projekta formiranja Memorijalnog parka Boričevac", kada će početi izgradnja, kao i koliko novca je potrebno za realizaciju projekta, koji uključuje i izgradnju Memorijalnog parka Boričevac.

 

Na sednici Gradskog veća nije rečeno na koji način će biti obezbeđena sredstva s obzirom na to da u budžetu za 2017. godinu nije opredeljen novac za gradnju Memorijalnog parka. Sredstva nisu planirana i pored toga što je gradsko rukovodstvo prošle godine najavilo da će u ovoj godini na Boričevcu biti uređena Aleja zaslužnih građana.

 

Kolubarske.rs saznaju da će novac biti obezbeđen rebalansom budžeta i da je potrebno oko 25 miliona dinara za radove koji bi trebalo da počnu, "ako sve bude po planu", na jesen. Završetak izgradnje Memorijalnog parka Boričevac planiran je najkasnije do marta sledeće godine.



Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 16 sati 11 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 13 sati 21 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara