Predsedništvo Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
Predsedništvo Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
10.07.2014, 10:57

Ko krčmi narodnu imovinu

č: | fb:

Podatak o tome da u montažnoj zgradi u Železničkoj ulici, u nekoliko prostorija, sede “nezadovoljni članovi”  Srpske napredne stranke otvara pitanje ko i kako deli, čitaj krčmi ili arči, narodnu imovinu svih Valjevaca bez obzira na njihova politička opredeljenja.

Odgovor smo potražili od Jovana Lukića (SPS), zamenika predsednika Gradske skupštine i predsednika sedmočlane komisije, koja odlučuje o raspodeli prostora strankama, društvenim i drugim organizacijama, kojim raspolaže Grad Valjevo.

“Ne znam otkuda u Železničkoj deo članstva SNS. Doduše, njihovo rukovodstvo, iako je usmeno najavljivalo, nije, iako tako tvrdi, zatražilo raskid ugovora o korišćenju gradskog prostora, pa se postavlja i pitanje eventualnih dugova ukoliko oni postoje”, rekao je Lukić danas Kolubarskim.rs.

Prostorije u Železničkoj ulici

Prostorije u Železničkoj ulici (Foto: Đorđe Đoković)

Na jučerašnjoj pres konferenciji rukovdstva SNS, šef pravnog tima Mihailo Milutinović decidno je izjavio da je zahtev za raskid ugovora poslat 1. maja i izveštačima ponudio na uvid taj dokument. Potpisnik ovih redova, verujući na reč čoveku koji je svojevremeno zanat pekao u Opštinskoj upravi, nemogavši da se “takmiči” sa TV snimateljima, nije se uverio u to da li na ponuđenom papiru, što bi rekao drug Lukić, ima štambilj Gradske pisarnice iz kojeg bi se videlo kada je sporni zahtev predat.

“Ne isključujem mogućnost da je taj zahtev moguće predat, ali je to malo verovatno s obzirom na to da o tome od nadležnih službi ni usmeno nisam obavešten”, veli Lukić.

Složili smo se da zgrada u Železničkoj, bez obzira na to ko je koristi, zaslužuje bolji tretman. Ovako, ubrzo će biti “štala”, ako to već i nije!

Sudski sporovi

Prostorije u Železničkoj, u kojima GG Novosrbijanci, najverovatnije uticajem Marka Živanovića Struje, baštine ime i delo Nove Srbije iz koje su izopšteni, pa je Nova Srbija sada na novoj adresi u Ulici Vojvode Mišića 40, sve više podsećaju na “predratne” 1990-te i zgradu Doma opozicije, gde je  SPO bio jači nego svi ostali zajedno. U sred velike sobe, ko seljačka odžaklija, u kojoj je sada bife (!) sa salom za sastanke po potrebi, stajala je velika furuna “bubnjara” ložena tokom zimskih dana i meseci. Još pamtimo scenu iščuđavanja stranih novinara, koji dugo nisu kapirali šta zapravo znači skalamerija koju gledaju!

 

Dom opozicije

Dom opozicije (Foto: Đorđe Đoković)

Dom opozicije su docnije renovirali i upristojili privatni preduzetnnici iz SPO, sa Milanom Ninićem “Fazanom” i Slobodanom Nedeljkovićem - Bobanom “Musom” na čelu. Jedino je ostala nesređena “mala soba tri sa tri” u kojoj je bio smešten DSS dok su ga vodili dr Radovan Nenadović, dr Zoran Hranjec  i sada pokojni Jovan Radojičić – Joca “Pojačalo”. A sedeli su tamo otprilike dotle dok, u političkim zađevicama u bašti bifea, “Beli” iz SPO nije “sašio” šamar Andriji Starčeviću (DSS), jednom od DOS-ovih odbornika 2000-2004. godine. U toj DSS sobi sada je magacin za bife.

Govorkalo se tokom sređivanja prostora Doma opozicije kako “Fazan” i “Musa” pripremaju terene da bi tu zgradu, kada za to dođe vreme, privatizovali. Doduše, Života Jankićević Biban je, za vakta prošle gradske vlasti (DS-SPS), uspeo da za LDP dobije veću prostoriju, koja je prvobitno bila rezervisana za Okružni odbor “Ravna Gora” i Informativno-dokumentacioni centar SPO, dok ga je vodio sada pokojni Milijan Dimitrijević Kirija. LDP u tu prostoriju ulazi iz manje, u kojoj je svoj offis imao pokojni Boža Lazić, što je baštinio pravo interniraca u Drugom svetskom ratu za naplatu ratne štete od Nemačke prenebregavajući pritom da su narečenu stvar okončali blaženopočivši Vili Brant i Josip Broz.

Kako bilo, GG Za Valjevo, u kojoj su Ninići, Milan i sin mu Srećko, iz nekadašnjeg Doma opozicije isterao je SPO (!), koji se privremeno smestio kod svog člana, saobraćajca “Ćire”, što u Hajduk Veljkovoj ima i Auto školu “As”. Tu je i stranačka krsna slava Vidovdan, 28. juna, obeležena. Ninići, inače, sa Gradom Valjevom, prema rečima Jovana Lukića, vode sudski spor.

Sa majčicom državom sudi se i Predrag Vuletić, biva prvi opozicionar u ovovremenoj Srbiji, koji se, posle Liberalne i Liberalno-demokratske stranke (LDS), sada skrasio u Novoj Srbiji (NS). Suprotno očekivanjima mnogih, novoj stranci nije u miraz doneo prostoriju u Domu opozicije, na uglu Vuka Karadžića i Ulice doktora Pantića. Tu je poodavno bife sa najjeftinijom “brljom” u gradu i podrazumevajućom klijentelom, a na “firmi” stoji da je to prostor “Monarhista Srbije”. Vuletić je dobio spor pred prvostepenim sudom, u toku je razmatranje žalbe “u drugom stepenu”, tvrdi drug Lukić.

Stara autobuska stanica

Pojedine političke stranke imale su prostorije i na Staroj autobuskoj stanici, gde je nekada bila “Strelina” stanična zgrada, a mnogo pre toga i piljarnice nekadašnje “zelene pijace”. Tu je bio DS, dok ga građanin Toma Đorđević nije “preveo” u zgradu Stare železničke stanice, čiji je vlasnik Vidoje Vujić. Bila je tu Socijalistička narodna stranka (SNS) Bana Ivkovića i Mike Jokića sve dok u Valjevu “narodni socijalisti” nisu kolektivno prešli u Srpku naprednu stranku (SNS). Takođe i Narodna radikalna stranka (NRS), koju je u Valjevu poslednji vodio, ili je još vodi, advokat Milan Katić. Tu je i GG Pobeda, čije prostorije, malo malo, pa neko “demolira”.

Stara autobuska stanica

Stara autobuska stanica

Jovan Lukić tvrdi da Gradska uprava više ne raspolaže prostorom, u kojem su i prostorije Saveza slepih i Saveza gluvih i nagluvih, zbog toga što je “Lasta”, kojoj su gradski oci 1990-tih poklonili “Strelu” sa pripadajućim mirazom, zatražila vraćanje tog prostora.

Na kraju, neka ostane zabeleženo da se rukovodstvo SNS, sa dr Slobodanom Gvozdenovićem kao poverenikom na čelu, iz velikog lokala g. Omerovića u Karađorđevoj, preselilo u prostor g. Vujića u “Narcisu”. DSS je u Knez Miloševoj, blizu “Šibalića” i Čačanske banke u nekadašnjoj kafani “Jadar”. Pokret za Valjevo nikada nije koristio državne prostorije, koju su mu uredno dodeljivane. Godinama je bio u kući pokojnog šnajdera Žike Kovačevića, u Knez Miloševoj 8, tik uz Trg vojvode Mišića, a sada je smešten u Milutinovića kući, koju je kupio Vlada Tanasković, vlasnik ABC testa i “Zanusa”.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 5 sati 23 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 2 sati 33 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 5 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara