Put pored Petničke pećine i pregrađena reka (foto: Đorđe Đoković)
Put pored Petničke pećine i pregrađena reka (foto: Đorđe Đoković)
19.04.2017, 15:43

Zbog radova kod Petničke pećine Grad podnosi krivičnu prijavu

č: | fb:

Grad  Valjevo će podneti krivičnu prijavu protiv NN lica koje je nelegalno izgradilo put na mestu gde je bila pešačka staza u neposrednoj blizini Petničke pećine, čime je uzurpiran i uništen prostor oko pećine koja je deo zaštićenog prirodnog dobra.

 

Osim što je put urađen i na delu parcele koja je u vlasništvu Grada, izvođač radova je porušio drveni most preko rečice Banja pored vodenice u blizini Petničke pećine i betonskim cevima pregradio reku.

Put pored Petničke pećine

Put pored Petničke pećine (Foto: Đorđe Đoković)

 

Put pored Petničke pećine

Put pored Petničke pećine (Foto: Đorđe Đoković)

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić, koji je i predsednik Radne grupe za uređenje Petnice, na konferenciji za novinare organizovanoj pored Petničke pećine najavio je da će betonske cevi biti uklonjene. On kaže da su nadležne inspekcije grada bile na licu mesta, sačinjeni su zapisnici, očekuje i reakciju republičke vodoprivredne inspekcije u čijoj nadležnosti su vodeni tokovi.

 

Odgovarajući na pitanje novinara da li je poznato ko je napravio put i cevima pregradio reku, Jeremić kaže da on nije policajac i da nema pravo da upire prstom u bilo koga, pa čak i ukoliko mu je poznato ko je to uradio, jer je to posao istražnih organa. Dodaje da jeste bio na licu mesta u petak, video je da se radi i sve to je prijavio nadležnim inspekcijama.

 

Dragan Jeremić kaže da je sve urađeno bez dozvole, u vreme praznika, i skreće pažnju na to da ovo nije jedini primer bahatosti, divlje gradnje i uništavanja prirodnih dobara. Navodi primer zaštićene zone reke Gradac, gde se takođe nelegalno gradi noću i nedeljom i dodaje da će zbog toga Grad reagovati i preduzeti određene korake kako bi se divlja gradnja i bahatost pojedinaca sprečila.

 

Međutim, on nije precizirao na koji način će to biti sprečeno i kako će Grad reagovati. Očigledno je da je gradska vlast nemoćna, a primer je upravo reka Gradac gde se gradi i ruši kako kome padne na pamet već godinama, a za to još niko nije odgovarao. 

 

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić osudio je jučerašnji fizički napad na ekipu TV Valjevo plus u kamenolomu u Prijezdiću, rekavši da je takovo ponašanje neprimereno i govori o bahatosti i sili koja je uzela maha u svakodnevnom životu i da se takvo ponašanje mora sprečiti i sankcionisati.

 

On je prokomentarisao i jučerašnji protest ispred Gradske uprave meštana sela Prijezdić i Dračić, koji su tražili od gradskog rukovodstva da reši njihove višegodišnje probleme vezane za rad kamenoloma, a to su zagađen vazduh i uništeni putevi. Jeremić kaže razume probleme meštana, problemi jesu veliki, ali Grad ih ne može lako i brzo rešiti.

"Učinićemo sve da njihove probleme rešimo i da im olakšamo život. Ali činjenica je da je taj kamenolom u vlasništvu privatnika koji ima finansijsku korist, činjenica je da u kamenolomu rade i od njega žive i meštani, jedino štetu od kamenoloma ima Grad koji mora da plati sve što je uništeno radom kamenoloma. To nije dobro, zbog toga moramo što pre naći rešenje i način da oni koji uništavaju puteve nadoknade štetu", rekao je zamenik gradonačelnika.

 

Dragan Jeremić je podsetio na sličan problem i na višegodišnju "borbu" sa JP "Srbijašume", koje takođe uništava lokalne puteve, a njihovu rekonstrukciju finansira Grad. 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 2 sati 45 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 9 sati 42 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 9 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara