Bogoljub Arsenijević Maki (foto: Đorđe Đoković)
Bogoljub Arsenijević Maki (foto: Đorđe Đoković)
12.07.2014, 14:30

Bol boluje il’ se samo šali?

č: | fb:

Danas se navršava 15 godina od "Protesta protiv vlasti (Slobodana Miloševića)", koji je 12. jula 1999. na Gradskom trgu u Valjevu organizovao slikar i ikonopisac Bogoljub Arsenijević Maki (1951).

Odazvalo se oko 5.000 njegovih sugrađana, a miting je završen pokušajem zauzimanja zgrade Skupštine opštine, koja se nalazi na Gradskom trgu, i sukobom demonstranata sa policijom.

 

Bilo je povređenih na obe strane, Maki je te večeri pobegao u Bijeljinu (BiH), a protestni skup u Valjevu mnogi su docnije nazvali "generalnom probom 5. oktobra" u Beogradu.

Arsenijević je nekoliko meseci docnije uhapšen i brutalno prebijen na izlasku iz prostorija Pokreta za demokratsku Srbiju generala Momčila Perišića, pa je potom pred Okružnim sudom u Valjevu bio osuđen na tri godine zatvora.

Tokom operacije donje vilice, polomljene tokom beogradskog hapšenja, sa Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju u Beogradu pobegao je u noći između 7. i 8. marta 2000. godine.

Vrhovni sud Srbije ukinuo je prvostepenu presudu i naložio novo suđenje, koje nikad nije održano, pa je Makija nekoliko godina kasnije abolirao tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

 

Arsenijević je jedno vreme živeo u Hercegovini i Crnoj Gori, gde je oslikavao manastire SPC, a mesecima već ne javlja se ni najbližim prijateljima u Valjevu.

Neki od njih tvrde kako je ozbiljno bolestan, a živi u jednom banatskom selu daleko od očiju javnosti. Poslednji intervju dao je Radiju Slobodna Evropa, 22. oktobra 2012. godine, "Srbiji nedostaje ozbiljna politička alternativa"..

Ima, doduše, i onih Valjevaca, koji smatraju da je to nova Makijeva šala slična onoj iz vremena kada se, u sred policijske potere posle bekstva sa beogradske klinike, u Beogradu pojavio na izložbi svojih crteža.

Prerušen u pravoslavnog sveštenika, među dežurnim policajcima raspitivao se "o tom banditu Arsenijeviću iz Valjeva". Niko ga nije prepoznao, ni prisutni prijatelji i novinari, ni rediteljka Vida Ognjenović, koja je otvarajući izložbu poručila: "Maki, ako nas čuješ, beži! Beži što dalje!"

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 5 sati 56 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 8 sati 45 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.