Klizišta na putu Mionica i Divčibare (foto: UNOPS)
Klizišta na putu Mionica i Divčibare (foto: UNOPS)
20.06.2017, 12:58

Do kraja juna biće sanirana klizišta na putu za Divčibare

č: | fb:

Sanacija tri klizišta na putu Mionica i Divčibare biće završena do kraja juna 2017. godine zahvaljujući sredstvima Evropske unije (EU) koja su obezbeđena kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, saopšteno je iz UNOPS-a.

 

Radovi vredni 200.000 evra počeli su u oktobru 2016. i obuhvataju izgradnju potpornih i gabionskih zidova koji će zajedno sa drenažnim kanalima zaštititi saobraćajnicu u slučaju obilnih padavina i povećanja nivoa podzemnih voda. Nakon završetka obnove, pritisak tla biće smanjen, a kosina puta stabilizovana i zaštićena u slučaju budućih erozivnih procesa, što će doprineti smanjenju rizika od formiranja klizišta u opštini Mionica.

 

- Zahvaljujući sredstvima Evropske unije uspećemo da dugoročno rešimo problem klizišta, pa dalja ulaganja na tom planu neće biti potrebna. Vozila će se nakon završetka radova kretati bez ikakvih smetnji na putu, a bezbednost saobraćaja biće na potrebnom nivou - rekao je Mile Zlatković, glavni inženjer za klizišta i potporne konstrukcije u Javnom preduzeću "Putevi Srbije".

Klizišta na putu Mionica i Divčibare

Klizišta na putu Mionica i Divčibare (Foto: UNOPS)

 

Tokom obilnih padavina maja 2014. aktivirano je klizište na putu Mionica-Divčibare, što je ugrozilo bezbednost, vodosnabdevanje stanovništva i nekoliko stambenih objekata. Zahvaljujući reakciji Javnog preduzeća "Putevi Srbije" šteta je privremeno sanirana, a odvijanje saobraćaja sa nazimeničnim propuštanjem vozila omogućeno.

 

Radovi na sanaciji klizišta izvode se u okviru projekta rekonstrukcije putnih objekata oštećenih u poplavama koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge, a finansira EU sa 10,49 miliona evra u cilju unapređenja sistema zaštite od poplava. Do kraja 2017. godine, 44 klizišta biće sanirano, a devet mostova rekonstruisano i pet izgrađeno. Ukupna pomoć Evropske unije u obnovi od posledica poplava i jačanja preventivne infrastrukture iznosi 162 miliona evra, a sredstva su obezbeđena kroz pretpristupne fondove IPA 2012 i 2014, i Fond solidarnosti, saopšteno je iz UNOPS-a.

Aktuelno

Gradsko veće (arhiva) (foto: )
Na današnjoj sednici Pre 11 sati 31 minuta

Gradsko veće o prvom rebalansu i zaduživanju Grada

Članovi Gradskog veća će na današnjoj sednici razmatrati predlog prvog rebalansa budžeta Valjeva za 2023. godinu, kao i predlog Odluke o javnom zaduživanju Grada. Na dnevnom redu 30 tačaka.

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 4 sati 35 minuta

POKS o problemima vodosnabdevanja jednog dela Pričevića

"Sramno je to da u 21. veku sela nemaju vodu, naročito sela poput Pričevića, koja su oko 10 kilometara udaljena od centra grada. Naročito, što je taj problem nastao prilikom poplava i gde je šteta...

Europrom u Jasenici (foto: Europrom)
PR Pre 11 sati 31 minuta

Otvoren "Europrom" objekat u Jasenici

Valjevska kompanija "Europrom" otvorila je još jednu "ljubičastu trgovinu", ovaj put minimarket u Jasenici, površine od oko 260 kvadrata. Dobra lokacija i prostran parking dodatne su prednosti...