Tešnjarske večeri (2017.) (foto: Đorđe Đoković)
Tešnjarske večeri (2017.) (foto: Đorđe Đoković)
14.08.2017, 09:04

O Tešnjarskim, rode, da ti pojem

č: | fb:

U maju su, čini mi se, organizatori Tešnjarskih (u daljem tekstu TVe) pozvali zainteresovane da svojim predlozima pomognu, kako bi se došlo do što boljeg programa ove manifestacije. Poziv je bio dvosmislen: mogao se tumačiti da se predloži ideja za NEKI ORIGINALAN program na TVe, ali i da se ISKLjUČIVO čuju mišljenja građana KOGA bi to od grupa, izvođača i dr. želeli da vide.

 

Kako sam naivan i glup, ja sam izložio jednu svoju ideju o programima koji bi mogli da se izvode na ovoj manifestaciji godinama, a koji bi bili, po mom skromnom mišljenju, ipak nešto što bi naš grad izdvajalo od rutinskih letnjih festivala po zemlji Srbiji. Ipak, sluteći da su organizatori mislili kako će im zainteresovani slati SAMO predloge o tome da li su za Cecu, Brenu ili Natašu ili Legende, Pilote i slično, a da im ni u ludilu nisu bile bliske misli o nekim originalnim programima, bio sam na kraju svog relativno razrađenog predloga ciničan i rekao da moj taj kreativan predlog ZABORAVE i da ubroje još jedan glas, ako se dobro sećam, Ceci, srpskoj majci.

 

Da sam bio u pravu, pokazalo se uskoro, pošto je jedan od glavnih u organizaciji javno istakako kako su dobili najviše predloga za NATAŠU, i to je objašnjenje za njen nastup. O tome da je među predlozima bilo i onih za originalne programe, taj čova nije prozborio ni reči.

 

Mene nisu udostojili ni odgovora, koja se to budala drznula da predloži nešto prilično originalno, kreativno i slično, kad na drugoj strani imaš mogućnost da samo okreneš Natinog menadžera, i bog da te vidi!

 

Zato predlažem:

za sledeće TVe da se uskoro raspiše javni konkurs za onaj segment umetničkih programa koji bi bili apsolutno vezani za tematiku Valjeva. Drugo, da budu isto tako nedvosmisleno autentični, treće, da se da rok do naprimer 1. aprila, zatim da se već sada odredi žiri, poimence, što bi rekao narod (da vidimo ko će to prosuđivati o našim predlozima), da se predvidi maksimum novca za svaku prvo ideju, predlog, a onda i za realizaciju nekog od prihvaćenih projekata, ukratko, da se do najsitnijih detalja razrade propozicije, počevši od umetničkih ili kulturnih oblasti za koje se raspisuje poziv/konkurs, pa do svih najsitnijih detalja, što bi kreativne, pre svega mlade, ljude Valjeva pokrenulo da ovoj letnjoj priredbi udahnu novu energiju. Oni koji u organizaciji ovog festivala nisu u stanju da daju ozbiljan kreativni doprinos, neka se bave onom rutinskom stranom, koja je, svestan sam, neophoddna: da li će Ceca, Brena, Sneki, Galija ili slični biti tog leta u našem malom mistu.

 

Ako nema ovakve mogućnosti za osvežavanje ukalupljenih i neinventivnih programa na ovoj letnjoj manifestaciji, i dalje ćemo tu gledati samo ono što, kako se to kaže, i moja baba može za dan ili dva da smisli. Pogledajmo pošteno ovogodišnji program i biće svima jasno kako se on, uz minimum izuzetaka, kreira TELEFONOM, ne radom na nečem što je jedinstveno i autentično, a uz to i VALjEVSKO.

 

Fotografije Tešnjarskih večeri 2016. i 2017.

Tešnjarske večeri (2016.)

Tešnjarske večeri (2016.) (Foto: Đorđe Đoković)

Tešnjarske večeri (2017.)

Tešnjarske večeri (2017.) (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 8 sati 22 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...