Parking Grada (foto: Đorđe Đoković)
Parking Grada (foto: Đorđe Đoković)
18.08.2017, 07:00

Službena ili privatna putovanja?

č: | fb:

Gradski funkcioneri su sa šest službenih automobila za 21 dan u julu prešli oko 10.100 kilometara. Rekorder je "reno megan", koji je za 19 dana prešao 3.289 kilometara, na drugom mestu je "škoda superb" (stara) sa 2.652 kilometra za 13 dana, koja je na raspolaganju pomoćnicima gradonačelnika, načelnicima gradske uprave, članovima Gradskog veća, Skupštini...

 

Na trećem mestu je "dacia duster", koju, kako piše na putnom nalogu, vozi zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić, sa 1.854 pređena kilometra za 21 dan, sledi "dacia duster", koju, kako piše na putnom nalogu, vozi gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, za 12 dana je prešla 1.014 kilometara.

 

Nova "škoda superb", koju koristi gradonačelnik, za tri dana je prešla 557 kilometara, dok je siva metalik "škoda superb" prešla 719 kilometara za 13 dana, a koju najčešće vozi plaćeni član Gradskog veća Andra Savčić.

Đorđe Jovančić, zaposlen na privremenim i povremenim poslovima u kabinetu gradonačelnika, nema stalni posao, ali ima službeni automobil - vozi "daciu sandero" i za sedam dana je u "lokalu" prešao 422 kilometra.

 

"Reno megan" ne samo da je rekorder po kilometraži, nego je rekorder i po tome što je u "lokalu" za dva sata, od 8 do 10 časova prešao 143 kilometra ili 70 kilometara na čas bez obzira na to što je brzina ograničena na 50 kilometara.

 

I dok funkcioneri prelaze na hiljade kilometara, čak vozeći se u "lokalu", službenici Grada, kojima su automobili sredstvo za rad, u istom periodu su prešli značajno manje kilometara. Tako je građevinski inspektor za 20 dana vozeći "jugo" prešao 467 kilometara, dok je komunalni inspektor za 21 dan u "jugu" prešao 588 kilometara.

 

Inače, inspektori i dalje voze stare automobile "jugo" i "zastavu 101", i pored toga što je prilikom kupovine novih "dacia sandero" rečeno je da se ta vozila nabavljaju upravo za potrebe inspekcije, kako bi "stare i dotrajale jugiće zamenili novim automobilima".

 

Funkcioneri ne podnose izveštaj sa službenog putovanja

 

Gradski funkcioneri su preko osam hiljada kilometara prešli vozeći se van Valjeva, najčešće su putovali do Beograda, ali niko od njih nije dostavio nalog sa službenog putovanja, što je zakonska obaveza, a koji pored imena i prezimena lica koje putuje, datuma polaska i povratka, mora da sadrži mesto i cilj putovanja.

 

Funkcioneri i svi ostali korisnici vozila Grada, nalog za službeno putovanje doživljavaju isključivo kao dokument za naplatu dnevnice, a ne kao svoju obavezu da opravdaju službeni put i da podnese izveštaj sa tog putovanja.

 

U odgovoru Klubarskim.rs ovlašćenog lica za postupanje po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja navodi se "da se nalog za službeno putovanje izabranih, postavljenih lica i zaposlenih u organima Grada piše u jednom primerku i daje zaposlenom pre odlaska na svako službeno putovanje. Najveći broj zaposlenih po povratku sa službenog puta ne podnosi ove naloge računovodstvu na naplatu zbog niskog iznosa dnevnice – 150 dinara, pa iz tih razloga postoje samo dva naloga za jul“.

 

Od svih službenih putovanja za 21 dan u julu, nalog su dostavili vozač Milenko Bogićević, koji je vozio predsednika Skupštine Valjeva i šef Odeljenja za vanredne situacije Aleksandar Pavlović.

Pavlović je uz nalog za službeno putovanje predao i izveštaj u kome navodi da je dva dana bio u Vrnjačkoj Banji na radionici koju je organizovao FAO u saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima...

 

Gradonačelnik doneo Pravilnik, ali ga ne poštuje

 

Obavezu podnošenja naloga za službeno putovaje imaju svi koji koriste službene automobile, a to je regulisano Pravilnikom o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Grada, koji je 1. januara 2017. godine doneo gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.

 

U članu tri piše da se "službena vozila mogu koristiti za obavljanje poslova i zadataka iz delokruga organa grada".

Članom četiri je precizirano da se „službena vozila koriste za službene potrebe na teritoriji Valjeva, a van teritorije grada ako potrebe posla to zahtevaju, odnosno ako se na taj način doprinosi bržem, ekonomičnijem i racionalnijem obavljanju poslova iz delokruga organa grada".

Članom osam je propisano da se "službena vozila koriste po pravilu u toku radnog vremena organa Grada, s tim da se na kraju radnog vremena vrate na mesto određeno za parkiranje službenih vozila uz predaju ključeva".

 

Parking Grada posle radnog vremena

Parking Grada posle radnog vremena (Foto: Kolubarske.rs)

Prema saznanjima Kolubarskih.rs malobrojni su oni koji "ključeve službenih automobila predaju", kao i oni koji "službene automobile vrate na mesto određeno za parkiranje", kako je to Pravilnikom utvrđeno. S obzirom na to da nema naloga za službeno putovanje, postavlja se pitanje koliko je bilo službenih, a koliko privatnih putovanja?

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 7 sati 19 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...