Dani gljiva na Divčibarama (2016.) (foto: Kolubarske.rs)
Dani gljiva na Divčibarama (2016.) (foto: Kolubarske.rs)
06.10.2017, 16:00

Dani gljiva na Divčibarama ovog vikenda

č: | fb:

Dani gljiva, manifestacija sa tradicijom dugom 22 godine, biće održana ovog vikenda na Divčibarama. Svečano otvaranje dvodnevne manifestacije, u organizaciji Gljivarskog društva Valjevo, je u subotu u 11 časova ispred hotela "Heba" na Divčibarama.

 

Program ovogodišnjih Dana gljiva praktično je počeo danas odlaskom u prikupljanje gljiva za izložbu,koja će biti otvorena sutra. Nakon svečanog otvaranja u subotu biće nagrađeni najbolji dečji crteži i fotografije.

 

Prema najavi organizatora u podne će svi ljubitelji gljiva poći u šetnju "U potrazi za gljivama" uz pratnju stručnih vodiča uz stučna objašnjenja. U branje gljiva može se "ići" i vozićem, od odmarališta "Zmaj" do Kraljevog stola uz zanimljivu šumarsku priču.

 

Biće organizovano tradicionalno takmičenje u pravljenju gulaša od gljiva i dodela nagrade za najbolji kotlić, kao i prodajna izložba literature o gljivama. Gosti će imati priliku da probaju i ručaju gulaš od gljiva pripremljen "na licu mesta" po ceni od 300 dinara.


Planirano je i druženje sa Odredom Izvidjača "Ilija Birčanin" i sa podmlatkom Istraživača Valjevo, a za osnovce biće organizovan "Dendro kviz", takmičenje u prepoznavanju vrsta drveća po listu-četini. Predavanje o trovanje gljivama održaće Tanja Petronijević,

 

Program u subotu biće završen gljivarskom rok žurkom od 21 čas, na kojoj će nastupati, Acoust night braća Ivan i Siniša.

 

Za nedelju je planirana vožnja vozićem do vodopada "Skakalo" uz šumarsku priču, a za odvažnije, pešačenje niz Crnu reku do Podbukova.

 

Za Dane gljiva nema para u budžetu Grada

 

Za Dane gljiva, manifestaciju koja traje više od dve decenije, ove godine iz gradske kase nije izdvojen ni dinar. Komisija koja je ocenjivala projekte koji podstiču afirmaciju privredno-turističkih manifestacija odlučila je da se među 18 projekata, koji su sufinansirani iz budžeta, ne nađu Dani gljiva, Gljivarskog društva Valjevo.

 

Sa 150.000 dinara finansiran je projekat "Dani gljiva i lekovitog bilja", Ekološkog društva Medvednik, sa 120.000 dinara "Gastro fest" sa 200.000 dinara, "Di fest" sa 500.000 dinara... Neki od ovih projekata su već realizovani uz posetu od nekoliko desetina do par stotina gostiju.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 13 sati 49 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 10 sati 59 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 13 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara