Dani gljiva (foto: Gljivarsko društvo)
Dani gljiva (foto: Gljivarsko društvo)
09.10.2017, 10:35

Uprkos lošem vremenu 1000 gostiju na Danima gljiva

č: | fb:

Ovogodišnja Turistička manifestacija Dani gljiva, koja je ovog vikenda održana na Divčibarama, bila je izuzetno uspešna i posećena uprkos hladnom i kišovitom vremnenu.

 

Prema proceni organizatora na manifestaciji, sa tradicijom dugom 22 godine, u subotu i nedelju je bilo preko 1.000 gostiju iz cele Srbije što predstavlja veliki uspeh, ako se uzmu u obzir loši vremenski uslovi.

 

- I pored takvih uslova, manifestacija, koja se tradicionalno održava prvog vikenda u oktobru, je privukla veliki broj gostiju iz Beograda, Novog Sada, Pančeva, Subotice, Požarevca, Užica, Valjeva i drugih gradova, što predstavlja dokaz da ni loši vremenski uslovi ne mogu da spreče istinske zaljubljenike u prirodu, gljive, kao i planinu Maljen, da prisustvuju događaju. Dane gljiva organizujemo od 1996. godine i ovo je treći put da nas je pratilo loše vreme, na sreću samo jedan dan u subotu, juče je već bilo mnogo bolje, tako da je i u nedelju bilo dosta gostiju. Nismo želeli da promenimo termin s obzirom na to da su mnogi gosti, turisti iz različitih delova Srbije, ranije rezervisali prenoćište na Divčibarama – kaže predsednik Gljivarskog društva Dragić Tomić.

 

Oogodišnji slogan turističko-obrazovne manifestacije je glasio "Samo znanje sprečava trovanje".

 

Dragić Tomić objašnjava da je cilj manifestacije da se gljive kao prirodna i organska hrana promovišu posetiocima, te da se kroz edukaciju ukaže na opasnosti sa kojima se mogu susresti neuki sakupljači.

- S druge strane manifestacija ima i promotivni karakter u smislu razvoja turizma, gde Divčiibarci imaju jedinstvenu priliku da se pokažu kao dobri domaćini privlačenjem turista u delu godine kada je mrtva sezona, tokom oktobra - dodaje predsednik Gljivarskog društva.

Dani gljiva

Dani gljiva (Foto: Gljivarsko društvo)

 

Zbog hladnog i kišnog dana veći deo programa je iz prirode preseljen u hol hotela "Heba", koji je bio mali da primi sve posetioce.

 

- Moram reći da nas je iznenadila velika poseta, jer nismo očekivali toliko gostiju s obzirom na prilično loše vremenske uslove. Morali smo što pre da posetioce rasporedimo u šetnju sa stručnim vodičima jer su kapaciteti hotela bili prepunjni. Deci su najmanje smetali kiša i oblaci, i sa uživanjem su šetali Divčibarama u pratnji stručni vodiča – kaže organizator Dana gljiva Dragić Tomić i dodaje da posebno raduje to što je na ovogodišnjim Danima gljiva bio veliki broj dece.

 

Kao i prethodnih godina organizovana je izložba dečjih likovnih radova na temu gljiva, od kojih je osamnaest nagrađeno. Ove godine je, po prvi put, organizovana izložba dečjih fotografija na temu gljiva, od kojih su tri autora najlepših fotografija dobila nagrade. Nije izostalo ni takmičenje u pripremanju gulaša od gljiva, a tri najbolja kotlića su nagrađena. Tradicionalno, prvi dan manifestacije Dani gljiva se završava u večernjim satima velikom gljivarskom rok žurkom, ovaj put – Acoustic night.

Dani gljiva

Dani gljiva (Foto: Gljivarsko društvo)

 

Drugog dana manifestacije u nedelju, "Klinci planinci" iz Beograda, njih preko 80 su sakuplali gljive uz pratnju njihovog stručnog vodiča mikologa Nevene Vukijčić. Nakon pešačenja, sakuplanja gljiva, vožnje vozićem Divčibarama, "Klinci planinci" su bili na ručku u etno domaćinstvu Milje Obradović u Podbukovima.

 

Trodnevnu divčibarsku manifestaciju Dani gljiva nije otvorio političar, neki državni ili lokalni funkcioner, nego je to učinio na jedinstven način Boža Cvetković učenik šestog razreda osnovne škole prigodnom pesmicom.

 

U budžetu Grada nema para za Dane gljiva

 

Ove godine iz gradskog budžeta nije izdvoijen ni dinar za organizaciju ove jedinstvene manifestacuije, ali i pored toga ona je uspešno organizovana i još uspešnije realizovana.
Dragić Tomić kaže da i pored toga što je izostala podrška, organizator je i Gradu namenio zahvalnicu.

 

- Uprkos tradiciji dugoj 22 godine, kao i standardno velike posete gljivarskom događaju, Grad ipak nije imao razumevanje, (komisija za dodelu sredstava ipak nije poštovala pravilnik o dodeli sredstava), te manifestacija tako da ove godine nije dobila podršku gradskog iz budzeta. Ipak i Gradu smo namenili, ali nismoi uručili zahvalnicu, jer u trenutku dodele priznanja niko od gradskog rukovodstva nije bio prisutan. Tek kasnije su došli zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić i član Gradskog veća Žarko Kovač, pa smo im se zahvalili dodelom majica i korektom dobrodošlicom. Na manifestaciji su bili prisutni predstavnici TOV-a koji su delili promo materijal - kaže Tomić.

 

Prema njegovim rečima želja organizatora je da Divčibarci, kao i grad Valjevo, ovu manifestaciju prepoznaju kao veliku šansu za afirmaciju turističkih posebnosti ovih krajeva i privlačenje što većeg broja turista kako bi Divčibare dobilo zasluženo mesto na turističkoj mapi Srbije.

 

"Sledeće godine, za 23. Dane gljiva, od Grada nećemo tražiti pomoć već samo poštovanje Pravilnika o dodeli sredstava koji je Grad doneo", poručio je predsednik Gljivarskoig društva Dragić Tomić.

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 16 sati 42 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 16 sati 43 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 11 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara