Transfuziomobil (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Transfuziomobil (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
18.07.2014, 11:31

Transfuziomobil u Valjevu

č: | fb:

U okviru letnje kampanje dobrovoljnog davanja krvi transfuziomobil Instituta za transfuziju krvi Srbije stigao je u Valjevo. Akcija traje do 16 časova, a novi transfuziološki autobus koji je opremljen za bezbedno davanje i uzimanje krvi na terenu parkiran je ispred Gradske kuće.

- Mi do sada nismo realizovali ove aktivnosti sa transfuziomobilom, nego smo to radili na tradicionalan način i nedavno smo u Krušiku imali akciju za Institut. Međutim, zbog izuzetnih potreba za krvlju u Beogradu odlučili smo da organizujemo i ovu akciju, s obzirom na to da se i naši sugrađani u velikoj meri leče u beogradskim kliničkim centrima. Ovim želimo da učinimo još jedan korak na promociji davalaštva krvi, da ukažemo ljudima na to da ovim činom pomažu nekome. Očekujemo dobar odziv, poslali smo oko 1.700 sms poruka, da i na taj način obavestimo pre svega mlade sugrađane da dođu – rekao je Miroslav Đukić, sekretar Crvenog krsta Valjevo, koji je organizator akcije zajedno sa Institutom za transfuziju krvi.

Dobrovoljno davanje krvi

Dobrovoljno davanje krvi (Foto: Đorđe Đoković)

Ova aktivnost se tokom letnjih meseci organizuje po opštinama i gradovima širom Srbije, jer je u tom periodu najveća potreba za krvlju. Zahvaljujući brojnim akcijama u Valjevu tokom cele godine, kao i davaocima koji krv daju u prostorijama Službe za transfuziju, Valjevska bolnica je jedna od retkih u zemlji koja nema problema sa rezervama krvi.

- U nedelju smo imali akciju dobrovoljnog davanja krvi na Mravinjcima i prikupili smo 74 boce krvi, a 2. avgusta se na Ilindan planira akcija u Eparhijskom domu u Novom naselju. Promocija davalaštva daje rezultate, mi smo u poslednje tri godine povećali procenat dobrovoljnih davalaca krvi u odnosu na broj stanovnika sa 2,60 na 3,68 odsto, tako da ukoliko nastavimo da radimo kao i do sada u Valjevu nećemo imati problema – kaže Đukić.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 11 sati 51 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 14 sati 40 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.