Milorad Ilić (foto: Đorđe Đoković)
Milorad Ilić (foto: Đorđe Đoković)
03.11.2017, 07:57

Milorad Ilić: "Opozicija daje pozitivan ton sednicama Skupštine"

č: | fb:

Sa predsednikom Skupštine grada Miloradom Ilićem (SPS), političarem sa višedecenijskim iskustvom, koji je bio predsednik Skupštine opštine Valjevo u tri mandata (1992-2000) razgovaramo o odnosu prema opoziciji, o poštovanju Poslovnika, o atmosferi na sednicama Skupštine grada...

 

Razgovor smo započeli podsećanjem na prethodne skupštinske sazive i zaključkom da današnja opozicija doprinosi dostojanstvu Skupštine grada.  

 

"Sećate se kakva je situacija bila prethodnih godina? Izrečeno je na desetine opomena, bilo je i isključenja sa sednica, bilo je prekida zasedanja, pa čak i 'udara' u smislu da odbornik neće da se udalji sa govornice, razbijanja čaše ispred predsednika, lupanja uređaja na stolu predsedavajućeg, vređanja... Ja sam vrlo zadovoljan sazivom ove Skupštine, ponašanjem i kulturom odbornika, pre svega odbornika opozicije, i činjenica je da su oni svojim ponašanjem dali ovako pozitivan ton sednicama. Do sada je usvojeno preko 400 odluka i zaključaka i to velikom većinom", rekao je predsednik Skupštine grada Milorad Ilić.

 

U Skupštini grada od 51 odbornika, većinu čini koalicija okupljena oko SNS i SPS, samo je šestoro opozicija, troje iz DS-a, dvoje "Dosta je bilo" i jedan samostalni odbornik. Oni redovno diskutuju, argumentovano, bez vređanja i, za razliku od nekih prošlih vremena, ne prave incidente. Međutim, često se dešava da predsednik Skupštine prekida odbornike opozicije, kao što se desilo na septembarskoj sednici kada je nakon šest minuta opomenuo Duška Rakića (DS) da je prekoračio, po Poslovniku, dozvoljenih pet minuta za diskusiju.

Darija Ranković i Milorad Ilić

Darija Ranković i Milorad Ilić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Kolubarske.rs: Odbornika DS-a Rakića, koji je govorio o tački dnevnog reda, ste prekinuli zbog prekoračenja od minut, dok ste odborniku SNS-a Aleksandru Rankoviću dozvolili da govori skoro devet minuta o ideologiji, liderima, Vasilu Tupurkovskom i sednici CK KPJ, životu u virtuelnom svetu, gradskim momcima, relaksaciji situacije u Skupštini. Zašto nejednaki aršini?

Milorad Ilić: Jedan odbornik opozicije iz prethodnog skupštinskog saziva mi je rekao da nema razloga da merim vreme odbornicima opozicije s obzirom na to da ih je malo. Ja sam prihvatio tu sugestiju i dugo nisam nikome merio vreme. Međutim, pobunilo se nekoliko odbornika vladajuće koalicije, koji su mi prigovorili zbog toga što stalno govore isti odbornici i da oni govore u prva dva sata kada je najinteresantnije na Skupštini, a da njima ostaje vreme koje nije interesantno, kada je već rasprava iscrpljena, kada nema svrhe govoriti i kada više ne postoji pažnja ni gledalaca TV prenosa ni odbornika. Onda sam počeo da primenjujem Poslovnik, da merim vreme i da opominjem kada ga govornik prekorači. Rakića sam opomenuo posle minut, ali je on posle toga govorio još šest minuta. Ranković je govorio devet minuta, znači manje od Rakića.

 

Kolubarske.rs: Da, ali Rakić je govorio o realizaciji budžeta u prvih šest meseci, što je bilo na dnevnom redu, dok je Ranković govorio mimo dnevnog reda, između ostalog i o Vasilu Tupurkovskom i sednici CK KPJ. Rakića ste opomenuli u šestom minutu da je prekoračio vreme, dok Rankovića uopšte niste opomenuli ne samo da je prošlo pet minuta, nego i da govori van teme.

Milorad Ilić: Imam običaj da pojedine odbornike opomenem tako da ostali odbornici u Skupštini to ne primete. Odbornika Rankovića sam diskretno opomenuo. Opominjem ja diskretno i odbornike opozicije. Ali, moram da Vam kažem da sam zadovoljan diskusijom odbornika opozicije, poput odbornice Milke Erić Vasiljević, koja daje pun doprinos, posebno u oblasti obrazovanja i kulture. Takođe, odlično sarađujem i sa odbornikom Duškom Rakićem. Sve što se dogovorim sa šefovaima odborničkih grupa, kao i sve ono što se dogovorimo da stavimo na dnevni red, mi tako i učinimo. Recimo, Rakić je tražio da se o izboru direktora za javna preduzeća ne glasa u paketu, što smo prihvatili. Ja sam mislio da će demokrate imati neku primedbu na predložene kandidate, međutim nisu imali, glasali su i oni.

 

Kolubarske.rs: Kažete da su se pojedini odbornici žalili kako stalno jedni te isti pričaju i "uzimaju" prva dva najinteresantnija sata sednice. Zašto se oni na početku rasprave ne jave za reč i "uzmu udarni termin"? Činjenica je da se odbornici vladajuće koalicije ne javljaju na početku sednice, nego tek nakon diskusije opozicije, i to javljanje je zapravo napad na njih, a ne diskusija o tački dnevnog reda. Malo je čudna i primedba da stalno pričaju isti odbornici. Pa to su odbornici opozicije, njih je šestoro. 

Milorad Ilić: Upravo to sam i ja rekao odbornicima vladajuće koalicije, koji su mi se žalili da ne mogu da dođu na red, da mogu da se jave u prvom delu sednice, pre odbornika opozicije. Prema Poslovniku o radu Skupštine, reč se prvo daje šefovima odborničkih grupa, a šefovi SNS-a i SPS-a se uglavnom nisu javljali prvi, dok šefovi DS-a i "Dosta je bilo" jesu.

 

Zar se na sednice Skupštine dolazi zbog "nastupa" u udarnom terminu?

 

Kolubarske.rs: Pojedini odbornici, i vladajuće koalicije i opozicije, često za skupštinskom govornicom iznose netačne podatke, pa i neistine. To gledaoci čuju, a izveštači prenesu. Kako sprečiti tu, svojevrsnu, ombanu javnosti?

Milorad Ilić: U Polsovniku postoji član 70 koji daje mogućnost za ispravku netačno iznetih navoda i svaki odbornik može da reaguje i ispravi nešto što nije tačno, a saopšteno je za govornicom. Taj član se najčešće zloupotrebljava u raspravama kako bi ponovo diskutovali. Inače ne postoji način da se odbornik spreči da saopšti netačne podatke ili neke neistine, niti je moguće sve navode ispraviti. Tu je glavna uloga izvršnih organa, predstavnika Gradskog veća i Gradske uprave, koji prisustvuju sednicama. Oni treba da reaguju i da isprave navode koji nisu tačni. Čak mi je jedan član Gradskog veća rekao da oni ne koriste dovoljno svoje pravo na završnu reč. Slažem se da je bilo slučajeva da odbornici iskoriste neupućenost većine pa saopšte nešto što nije tačno. Ali, ono što je činjenica, jeste da svaki odbornik predstavlja sebe i svoju stranku i da svaka izgovorena reč ide na čast i obraz odbornika.

Milorad Ilić

Milorad Ilić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Kolubarske.rs: U ovom skupštinskom sazivu nema vređanja ni približno koliko je oštrih i ružnih reči bilo prethodnih godina, ali se i sada mogu čuti uvrede poput nemaš pojma, pričaš gluposti, lažov si, zalutao si, duva ti promaja kroz glavu... Neretko je odbornike vređao gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, a na septembarskoj sednici je čak kolegi dr Milanu Markoviću rekao da mu je priča "salata od reči". Zbog čega tolerišete takve reči i uvrede?

Milorad Ilić: To je Vaša ocena izjava gradonačelnika. Ja ne mislim da on svojim izjavama vređa odbornike. Gradonačelnik je dobio izbore. Građani Valjeva su se velikom većinom izjasnili za njega i za njegovu stranku SNS i to mu daje pravo da brani osvojenu vlast. Gradonačelnik nikoga ne vređa. On je samo malo oštriji u svojim diskusijama. Rećiću Vam nešto, što sam uostalom rekao i njemu. On još uvek ima te opozicione manire, jer je dugo bio odbornik opozicije. Startuje na prvu loptu, što nema potrebe da čini gradonačelnik.  

 

Kolubarske.rs: Da li je poštovanje Poslovnika o radu Skupštine to što odbornicima dozvoljavate da diskutuju kao ovlašćeni predlagači? Na septembarskoj sednici ste dozvolili odbornici Gorici Božić, koja je medicinska sestra u Domu zdravlja, da govori o planovima, odlukama i investicijama u Domu zdravlja.

Milorad Ilić: Ja izuzetno cenim odbornike koji pričaju o onome što znaju. Odbornica Božić je za skupštinskom govornicom pričala o onome što zna. Već sam rekao da cenim odbornicu Milku Erić Vasiljević koja priča o kulturi i obrazovanju.

 

Kolubarske.rs: Odbornica Erić Vasiljević, koja je profesor u Tehničkoj školi, nikada nije za skupštinskom govornicom govorila o planovima i investicijama u školi u kojoj radi, niti je saopštavala odluke rukovodstva škole, jer na to nema pravo, dok je odbornica Božić govorila o planovima i odlukama u Domu zdravlja.

Milorad Ilić: Ne znam da li je odbornica Božić član menadžmenta Doma zdravlja i da li je govorila kao deo uprave. Ali informacije o Domu zdravlja koje saopštava su dragocene za građane. I pored toga što nije ovlašćeni predlagač, ona ima pravo da daje informacije i da Skupštinu izveštava o radu i aktivnostima Doma zdravlja.


Kolubarske.rs: Zbog čega na prethodnoj sednici niste dozvolili samostalnom odborniku Ljubomiru Radoviću da govori, a koji se među prvima javio za reč? Zaključili ste raspravu, ignorišući njegovu podignutu ruku, uz objašnjenje da je diskusija otišla u pogrešnom smeru .

Milorad Ilić: Odbornik Radović se javio među prvima, odmah na početku rasprave o izvršenju budžeta u prvih šest meseci. Međutim on se ućutao i povukao kada je započela polemika između odbornika SNS-a, koji se često u Skupštini ponašaju i kao vlast i kao opozicija što je političko majstorstvo, i čija je kritika često oštrija nego kritika opozicije. Da budemo pošteni, svi su se zabvaljali, i vi novinari i odbornici, tom polemikom odbornika iz SNS-a. Odbornik Radović se nije javio dok je trajala ta polemika, ali jeste odbornica LDP Radmila Novaković koja je predložila, ono što je trebalo da ja učinim, da se rasprava prekine jer je otišla mimo tačke dnevnog reda i traje već dva sata.

 

Kolubarske.rs: Zbog čega Vi niste prekinuli raspravu? Da li ste se kao i "svi zabavljali polemikom odbornika SNS-a"?

Milorad Ilić: Nemam ja taj luksuz da se zabavljam na sednicama. Ja sam predsednik Skupštine grada, što je ozbiljna i odgovorna funkcija. 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 5 sati 52 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 12 sati 48 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 12 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara