Uništene kuće u Rebelju (foto: Đorđe Đoković)
Uništene kuće u Rebelju (foto: Đorđe Đoković)
21.07.2014, 09:05

Klizište ostavilo pustoš

č: | fb:

Srušene kuće i pomoćni objekti, krateri u dvorištima, na livadama i poljima, ne vidi se kuda je prolazio put... Napuštena domaćinstva, jeziva tišina... Ovakav prizor je u Rebelju, više od dva meseca nakon obilnih kiša i klizišta koje je tom selu nanelo ogromnu štetu.

Ovde je 16 kuća neupotrebljivo, a obnova još nije počela. Neke su potpuno srušene, neke su na klizištu, do nekih se ne može doći. U zaseoku Pirgići zatekli smo dve porodice koje su ostale iako su im kuće oštećene, a klizište i dalje preti. Žive u strahu, koliko se plaše nestabilnog tla, toliko se brinu zbog toga što vreme prolazi a ništa se ne rešava.

 

Uništene kuće u Rebelju

Uništene kuće u Rebelju (Foto: Đorđe Đoković)

- Nikakav nije život ovde, na klizištu smo, ostali smo bez puta, deca u septembru neće imati kuda da idu u školu, načisto smo odsečeni. Svaka čast valjevskoj lokalnoj upravi, ali od države nikakve pomoći nemamo, niko nije došao da nas obiđe, da vide da nešto saniraju i rešavaju naše probleme. Već treći mesec se ništa ne dešava. Najveći prioritet nam je put, ali i da se odluči gde ćemo. U kući ima pukotina, dobili smo rešenje za iseljenje, ali nemamo gde. Supruga, dvoje dece, majka i ja živimo u strahu. Imamo imanje koje treba da obrađujemo, ali je i ono na klizištu. Meštani sami ovde ništa ne mogu da urade. Malina i kupina se otkupljuje, kilometrima se obilazi i to kakvim putevima, da bismo imali neki prihod, sve je to muka i beda - priča Miloš Pirgić.

Marija Pirgić

Marija Pirgić (Foto: Đorđe Đoković)

Prekoputa njegove kuće žive rođaci, sa istim problemima i u istom strahu. Najviše se brinu šta će se dogoditi ako u ovim uslovima sačekaju prvi sneg.

- Kada god kiša počne da pada mi se plašimo, a šta ćemo kada dođe zima i sneg... Živimo malo od malina, od letine, a letina nam je ove godine propala. Teško je bilo i pre, ali sada je još crnje i gore, naročito zbog puta. A može da se nešto reši, nije daleko do Bebića Luke, ali niko ništa ne preduzima. Svuda idemo pešice, mnogo se mučimo - kaže Marija Pirgić, koja živi sa mužem i dva sina, sa kojima strpljivo čeka odluku o sudbini Rebelja, koje je važilo za jedno od najlepših sela na Medvedniku.

Odluka u narednim danima

- U narednih sedam do deset dana se mora odlučiti šta da se radi, jer više obilaziti, gledati, meriti, procenjivati ne znači ništa. Ljudi iz Kancelarije Vlade Srbije za pomoć i obnovu su ovde po prvi put videli još jedan problem, a to je šta raditi sa kućama koje nisu srušene, ali su nepristupačne, a u Rebelju ih ima osam. One su čitave, od njih su tri na klizištu, a ostalih pet nisu ni na klizištu, samo ne postoji put do njih. Niko još nije dao odgovor na to šta ćemo sa tim kućama, tako da još uvek nije definitivan ni spisak koliko kuća treba graditi. Pored toga sporna je i lokacija gde ih graditi. Država preporučuje da to bude na imanjima i livadama vlasnika postojećih kuća, što je ovde nemoguće. Mi hitno moramo odlučiti šta dalje, a moj predlog je da se izmesti celo naselje i da se tipske kuće naprave na jednoj lokaciji. Već smo radili geologiju na par lokacija, pokazalo se da može i sada ostaje da Grad odluči – kaže Dragan Jeremić, direktor Gradske direkcije.

Posledice klizišta

Posledice klizišta (Foto: Đorđe Đoković)

Humanitarne akcije za obnovu Rebelja su u jeku, donatora ima, a zašto još ništa konkretno nije preduzeto Jeremić objašnjava:

- Još ništa niije napravljeno zato što smo mi vrlo oprezni i gledamo šta ćemo da uradimo, da kada uradimo sutra ne boli glava ni nas, ni ljude kojima smo pomogli, a ni neke treće. Donatora ima, ponudile su se već dve fondacije, više pojedinaca, javljaju se firme iz Valjeva koje nude materijal. Ali, mnogo je teško odlučiti gde graditi, kako i šta, a da sutra niko ne odgovara. 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 10 sati 9 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 12 sati 58 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.