Šešelj, Dačić, Marković na skupu u Mionici (foto: Đorđe Đoković)
Šešelj, Dačić, Marković na skupu u Mionici (foto: Đorđe Đoković)
18.12.2017, 08:01

Prirodna koalicija, ali ne za pobedu nego za pariranje

č: | fb:

Predizborni skup u Mionici održala je koalicija SPS-JS-SRS, udružena za lokalne izbore 24. decembra, ne sa ciljem da osvoji vlast, nego da "parira naprednjacima" i sa željom da sa osvojenih bar 20 posto glasova ima "veći uticaj u mioničkoj vlasti".

 

"Mi smo prirodna koalicija", ustvrdili su lideri tri partije Ivica Dačić, Vojislav Šešelj i Dragan Marković Palma i najavili mogućnost još jedne jednako prirodne koalicije u Mionici, posle izbora, sa naprednjacima.

 

"Mi smo se dogovorili da naprednjacima na ovim izborima pariramo, ne da ih oborimo pa da umesto njih dođe DS na vlast. Želimo mi da dođemo na vlast i da pokažemo šta znamo, ali je malo verovatno da ćemo ovde u Mionici dobiti preko 50 posto, pa ako već ne možemo pobediti onda treba da dobijemo što više glasova kako naprednjaci ne bi osvojili apsolutnu većinu. Mi smo ovde spremni i na jednu veću koaliciju sa SNS", poručio je Šešelj.

Marković, Dačić, Šešelj na skupu u Mionici

Marković, Dačić, Šešelj na skupu u Mionici (Foto: Đorđe Đoković)

Lideri tri partije ne isključuju mogućnost i prirodne koalicije njihovih partija i na republičkom nivou, gde bi, kako reče Ivica Dačić, "zašto da ne, uz beogradske bili održani i parlamentarni izbori".

 

O Kosovu, Hagu, huliganima, destabilizaciji... najmanje o Mionici

 

Na predizbornom skupu u prepunom mioničkom Centru za kulturu gde je bilo, pored mioničkih, sasvim dovoljno socijalista i radikala iz Valjeva, o svemu je više govoreno nego o Mionici.

Predizborni skup SPS-JS-SRS u Mionici

Predizborni skup SPS-JS-SRS u Mionici (Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik SPS-a Ivica Dačić, koji je ministar inostranih poslova u Vladi Srbije, govorio je o haškom tribunalu, o zločinu i nelegalnoj agresiji prema Srbiji i Srbima, o geostrateškim interesima Srbije koji se nisu poklopili sa interesima Evrope.

 

Govorio je i o tome da Srbija jeste za trajno rešenje Kosova i Metohije, ali da nikada neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu, govorio je o onima koji su pod pritiscima priznali Kosovo, ali koje nikada neće postati član UN, a neće postati član sve dok imamo bratske odnose sa Rusijom i Kinom. Govorio je o pokušaju destabilizacije Srbije, jer "stabilna Srbija nije u interesu nekih velikih zemalja".

 

"Ako je Srbija stabilna onda je stabilan i čitav region, a kako će onda oni upravljati regionom. Zato je njihov interes da Srbija nikada ne bude stabilna, jer samo tako mogu da zadrže svoj uticaj. Da li se ovo sa stadionom desilo samo od sebe ili ima neku poruku i organizaciju. Beogradski izbori su možda najznačajni događaj u sledećoj godini, i na njih ne treba gledati kao na lokalne izbore, nego se mora gledati kakve posledice mogu ostaviti na ukupnu političku situaciju u Srbiji", rekao je Dačić.

 

On smatra da se pojedine stranke ne bore da bi Mionici i Beogradu bilo bolje, nego samo da bi se srušio Aleksandar Vučić i koalicija sa njim. "Svako izazivanje političke nestabilnosti utiče i na ekonomsku stabilnost i na bezbednosne prilike u našoj zemlji, kao i na pokušaje da se sporna pitanja reše silom", upozorio je Dačić.

 

Ivica Dačić na predizbornom skupu u Mionici

Ivica Dačić na predizbornom skupu u Mionici (Foto: Đorđe Đoković)

Ponovio je da Srbija želi u Evropsku uniju (EU), ali ne po cenu da se odrekne svog interesa i teritorijalnog integriteta. "Nikada se nećemo odreći nacionalnig i državnog interesa, a to su Kosovo i Metohija i Republika Srpska kao najveća ostavština Slobodana Miloševića i SPS-a. Nije nama cilj da uđemo u EU, nego nam je cilj da građani Srbije žive bolje", rekao je Dačić. 

 

Lider Jedinstven Srbije (JS) Dragan Marković Palma je rekao da on nikada neće prihvatiti Haški tribunal, da će uvek biti protiv nezavisnog Kosova i protiv toga da dva muškarca ulaze u brak.

 

Naglasio je da je koalicija tri partije prirodna i objasnio zbog čega do sada nisu bili zajedno.

 

"Mi do sada nismo bili u koaliciji jer je gospodin Šešelj bio na privremenom radu u Hagu gde je radio za Srbiju, za svakog od nas. Šešelja se plaše belosvetski hohštapleri, a podržavamo ga Dačić i ja, mada Dačić ima zadatak da balansira u Evropi", rekao je predsednik Jedinstvene Srbije.

Predizborni skup SPS-JS-SRS u Mionici

Predizborni skup SPS-JS-SRS u Mionici (Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik SRS Vojislav Šešelj je ispravio koalicionog partnera, rekavši da nije bio na privremenom radu, nego na "studijskom putovanju u inostranstvu".

Lider radikala je govorio o Srbiji koju su upropastile "dosmanlije", o "dovedenim Hrvatima" da prave nerede na utakmicama i izazovu nemire u Beogradu, o otimanju Vojvodine i Preševske doline. Objasnio je da aktuelnu vlast kritikuje, ali je nikada neće srušiti ako postoji opasnost da se na vlast vrate "dosmanlije".

 

Poručio je onima koji su na vlasti, naprednjacima i socijalistima, da će sa njima praviti koaliciju na republičkom nivou onda "kada shvate da nema ništa od Evropske unije, i kada im bude jasno da moraju čvrsto biti uz skute majke Rusije".

 

Na predizbornom skupu u Minici o Mionici samo nekoliko minuta

 

"Ne razumem se mnogo u lokalne probleme u Mionici. Znam da je Mionica bila poznata po zemljotresu, ne znam da li je još uvek trusno područje, politički sigurno jeste. Znam da je bilo problema u odnosima SPS i SNS na prošlim lokalnim izborima, ali to je logično, jer mi smo ovde bili jaki, bili smo rivali. U međuvremenu smo popravili odnose. Na ovim izborima nastupamo sa željom da naša koalicija, pojačana sa radikalima, ostvari što bolji rezultat i da, pošto ne možemo sami a nije nam ni interes da budemo sami, posle izbora pravimo veliku, logičnu koaliciju u Mionici", rekao je Dačić.

 

Njegov dugogodišnji koalicioni partner Dragan Marković Palma, jedini od tri lidera, ima plan za Mionicu, doduše primenljiv za bilo koju opštinu i grad uoči izbora.

 

"Obećavam od 1. juna dve nove fabrike iz Italije u Mionici. Mi hoćemo da svako selo u Mionici ima dom kulture i asfaltirane ulice, da đaci iz sela imaju besplatan prevoz do škola, da tezge na pijaci za poljoprivrednike budu besplatne. Penzioneri koji su bolesni, a nemaju novac, dobiće bespltne lekove", obećao je Marković i poručio da će se, posle izbora, preseliti u Mionicu na tri meseca kako bi "pomogao novom predsedniku, kandidatu koalicije SPS-JS-SRS Draganu Gavriloviću, da napravi dobar budžet".

 

Ni predizborni skupovi nisu kao što su bili. Ovaj u Mionici, koji su organizovali socijalisti, radikali i Jedinstvena Srbije, je među retkim koji nije završen pokličom – do pobede!

Predizborni skup SPS-JS-SRS u Mionici

Predizborni skup SPS-JS-SRS u Mionici (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Skupština grada (foto: https://leparecvaljeva.rs/)
Skupština grada Pre 1 sati 3 minuta

Gradonačelnik o prvom rebalansu budżeta Valjeva

Skupština grada usvojila je predlog prvog rebalansa budžeta Valjeva za 2024. godinu kojim su budžetska sredstva, u odnosu na osnovnu Odluku o budžetu, uvećana za 1,76 posto. Gradonačelnik Lazar...

 (foto: )
Festival "Znanjem za budućnost" Pre 1 sati 4 minuta

Okružno takmičenje u korišćenju dronova i mbot robota

U osnovnoj školi u Divcima će u utorak 19.03.2024. godine biti održano 9. Okružno takmičenje u korišćenju dronova i mBot robota dve generacije. Najbolje plasirane ekipe sa okružnih takmičenja će se...

Divčibare (otpadne vode) (foto: Kolubarske.rs)
U eko fondu manje novca nego lane Pre 1 dan 1 sati

Za ekologiju 72,7 miliona dinara

Ovogodišnji Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva iznosi oko 72,7 miliona dinara, dok je prošle godine za eko fond bilo planirano oko 208,5 miliona dinara. Značajno manje novca ove...  · 2 komentara