Polaganje zakletve (foto: Đorđe Đoković)
Polaganje zakletve (foto: Đorđe Đoković)
23.12.2017, 12:13

Data je reč otadžbini, Srbiji zbog koje se živi

č: | fb:

U kasarni "Vojvoda Živojin Mišić" danas je 217 vojnika na služenju vojnog roka, među njima i 48 devojaka, iz 1. i 2. Centra za obuku u Somboru i Valjevu položilo zakletvu.

Vojska Srbije

Vojska Srbije (Foto: Đorđe Đoković)

Vojska Srbije

Vojska Srbije (Foto: Đorđe Đoković)

Vojnici su pred znamenjima Srbije dali reč da će čuvati nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije. "Dataje reč koja se ne povlači, reč otadžbini, Srbiji koja vas voli i koja je ponosna na vas, reč Srbiji zbog koje se živi", rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin vojnicima decembarske klase nakon što su položili zakletvu.

 

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin (Foto: Đorđe Đoković)

Ministar vojni je rekao da je Srbija izabrala put, a to je put vojne neutralnosti, da nikome ne dopusti da umesto nje odlučuje šta će da radi i kuda će da ide i da niko umesto nje neće brinuti o budućnosti naše dece.

 

"I u budućnosti ćemo odlučivati sami o sebi, deca će govoriti našim jezikom, rasti u našoj zemlji, sećati se naših predaka, ostajati dostojni njihove uspomene", poručio je Vulin.

 

On je dodao da Srbija nikada nije ratovala da bi osvajala tuđe teritorije i zato što želi da ratuje, niti će to ikada činiti.

"Ne ide Srbin u vojsku zato što je željan rata, već zato što zna da se vojskom čuva mir. Ne ide Srbin u vojsku zato što je željan tuđe zemlje, već zato što zna da se moćnom i snažnom vojskom čuva svoja zemlja, ne ide Srbin u vojsku zato što želi da pokvari nečije detinjstvo, već zato što zna da samo jakom, hrabrom i opremljenom srpskom vojskom čuva detinjstvo naše dece", rekao je Aleksandar Vulin.  

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin (Foto: Đorđe Đoković)

 

Obraćajući se vojnicima i gostima u Valjevu u kasarni "Vojvoda Živojin Mišić", ministar odbrane je rekao da se nismo danas sabrali u Valjevu slučajno bez povoda i zato što ne postoje druge kasarne.

 

"Stojimo sanas u jednoj od slavih ratnih prestonica, u gradu gde su verovali i mislili da će srpskog naroda i srpske vojske nestati i 1915. i 1941. i 1999. godine. Ne stojimo danas slučajno u gradu sabrani ispod zastave i imena zbog koga postojimo, nego stojimo u gradu gde se rodio i hodao Stojadin Mirković, vojnik koji svoju reč nije pogazio i bio je spreman, da za čuvanje date reči i položebne zakletve, položi i svoj život. Stojimo u njegovoj seni sigurni da nećemo biti manji, sigurni da Srbi uvek rađaju vojsku koja drži reč, reč iznad svega", rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vojska Srbije

Vojska Srbije (Foto: Đorđe Đoković)

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin (Foto: Đorđe Đoković)

 

Svečanosti u kasarni "Vojvoda Živojin Mišić", uz porodicu i rodbinu mladih vojnika, prisustvao je načelnik Kolubarskog okruga Goran Milivojević, vladika valjevski Milutin (Knežević), visoki oficiri Vojske Srbije i predstavnik Grada pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 22 sati 19 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 22 sati 20 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara