Čišćenja parka na Jadru (foto: Đorđe Đoković)
Čišćenja parka na Jadru (foto: Đorđe Đoković)
20.05.2014, 12:34

Veliko čišćenje grada

č: | fb:

Samo jedan poziv sugrađanima da pomognu u čišćenju grada nakon poplave bio je dovoljan da se volonteri organizuju i uključe u akciju „Naše Valjevo“. Preko 130 volontera okupilo se na platou ispred Centra za kulturu, spremnih za radnu akciju, u čizmama, sa rukavicama, lopatama, džakovima, dok su se ostali u dogovoru sa organizatorima iz JKP „Vidrak“ okupljali na dogovorenim lokacijama, poput parka na Jadru ili Istraživačke kuće. Svi su se odazvali iz istog razloga – zato što vole svoj grad!

U čišćenju Gradca sa svojih desetak prijatelja učestvuje  student Stefan Ivković , koji kaže da su za akciju saznali preko Interneta, a osnovni motov im je želja da se grad očisti i vrati u neko pređašnje stanje. Informaciju o akciji je putem Interneta dobio i Lazar Glišić, koji se sa svojim društvom okupio u parku na Jadru:

- Kada smo videli poziv za volontere nas nekoliko je odlučilo da se uključimo u akciju, tako da sada čistimo zemlju sa staza i skupljamo granje na gomilu. Ovo je strašno što se dogodilo. Nažalost, nisam bio tu kada je bilo najgore, jer zbog zatvorenih puteva nisam mogao da dođem iz Beograda, ali zato sam sada tu da pomognem koliko mogu. Volim svoj grad, ovde sam odrastao, pošto sam student prve godine, još se nisam navikao na Beograd i jedva čekam svaki vikend da se vratim u Valjevo.

Gradac je čistio i Veljko Odalović, student prve godine književnosti.

- Okupili smo se u velikom broju, drugari iz srednje škole i komšije, da pomognemo našem velikom vođi Vučiću, da ga odmenimo pošto se mnogo umorio, vidimo da mnogo patetiše da mu je jako teško, i zato smo tu da učinimo sve kao omladina, da popadamo ispite i spasemo naš grad i našu zemlju – kaže  Veljko.

 

Čišćenja parka na Jadru

Čišćenja parka na Jadru (Foto: Đorđe Đoković)

Park na Jadru  je sređivalo 28 učenika druge i treće godine Tehničke škole zajedno sa svojim profesorima. Među njima je i Matija Jović  učenik druge godine, koji je rekao da je za njega i njegovo društvo ovaj park jedno od omiljenih mesta u gradu, pa je to i razlog više da zajedno daju sve od sebe i pomognu da se što pre raščisti.

Kao što se i očekivalo, akciji su se odazvali pretežno mladi, učenici, studenti, ali i članovi nevladinih organizacija i udruženja, kao i iskusniji sugrađani koji su se organizovali u okviru svojih kolektiva ili pojedinačno.

- Ovo je strašno što se dogodilo. Uvek se odazivam akcijama, branio sam i Krušik, u kome radim dvadeset godina, jednostavno osećam da mi je građanska dužnost da pomognem koliko mogu – rekao je Dragan Bojičić, koji je sa svojim bratom odlučio da se odazove pozivu.

U raščišćavanju razorenog keja Kolubare učestvuje veliki broj volentera, među njima i studenti VIPOS-a, kao i mladi istraživači, koji već par dana raščišćavaju posledice poplava i u Istraživačkoj kući.

- Sredili smo podrum, stvari se suše, a sada smo zajedno sa Vidrakom koji organizuje akciju rešili da pomognemo u čišćenju keja ispred naše kuće, kao i odvajanjem kamena koji će se kasnije ponovo koristiti za obnavljanje keja. Trenutno nas ima dvadesetak, očekujemo popodne da će nam se još dosta članova priključiti, kada se završe časovi u školama i radno vreme. Nadam se da ćemo danas obaviti najveći deo posla, a nastavićemo dokle god bude trebalo – kaže Boris Majić, predsesdnik Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“.

Istraživači

Istraživači (Foto: Đorđe Đoković)

Organizatori zadovoljni odzivom

Organizatori su zadovoljni odzivom, a šta sve treba srediti pojasnio je Đorđe Milanović, direktor JKP „Vidrak“:

- Radimo korito reke Ljubostinje, s tim što od raskrsnice Podgoričke i Dimitrija Tucovića u uređenju korita učestvuju stručnjaci iz Erozije, koji će raditi na krčenju tih obala i volonteri će iznositi sve ono što se našlo u koritu i pored, a ekipe Vidraka će to u toku dana utovariti i odvesti na deponiju. Od te lokacije ćemo ići nizvodno do Ekonomske škole. U parku na Jadru imamo velike količine zemlje koju treba utovariti, tu je voda izbacila i velike količine mulja po betonskim stazama koje prvo moramo da sastružemo i očistimo da bi mogli da ih operemo. Treća lokacija je Birčaninova ulica gde takođe na kolovozu sa desne strane imamo velike količine zemlje, kao i kod spomenika Generalu Đukiću gde je Kolubara donela velike količine stabala koje treba iseći i natovariti na kamione i odvesti. Četvrta lokacija je reka Gradac, gde je otišlo sedamdesetak volontera. Tamo zaista ima dosta posla, krećemo od gvozdenog mosta uzvodno, na nekim delovima koloviza velikih nanosa zemlje koju treba ukloniti, a na par lokacija je i kolovoz  napukao pa imamo i količine asfalta koji takođe treba ukloniti. Naravno, iz korita Kolubare uklanjamo granje, korenje, sve što je reka izbacila, a treba pokupiti i betonske ploče koje je voda odnela sa obe strane reke kako bi ih kasnije ponovo ugradili na ona mesta na kojima su nekad bili. 

Današnja akcija je potvrdila da Valjevci zaista vole svoj grad, tako da nema sumnje da će, uprkos velikim posledicama poplava, učiniti sve da mu se vrati stari sjaj i dobri duh koji koji Valjevo ima.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 14 sati 33 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 43 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 14 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara