Mihailo Jokić (foto: Đorđe Đoković)
Mihailo Jokić (foto: Đorđe Đoković)
23.07.2014, 09:50

Poništeno rešenje o razrešenju Jokića

č: | fb:

Upravni sud u Beogradu u veću kojim je predsedavao sudija Obrad Andrić doneo je Presudu da se uvažava tužba i poništava rešenje o razrešenju predsednika Skupštine grada Mihaila Jokića na sednici Skupštine održanoj 28. februara. Presuda je doneta 19. juna i dostavljena Skupštini grada kao i razrešenom predsedniku valjevskog parlamenta Mihailu Jokiću koji je uputio žalbu na Odluku Skupštine grada o njegovom razrešenju. Skupština grada je dužna da postupi u skladu sa Presudom Upravnog suda.

Presuda

Presuda

Podsećamo, odbornici nove vladajuće koalicije su na vanrednoj sednici Skupštine grada 28. februara smenili sve funkcionere, direktore i članove upravnih odbora javnih preduzeća i ustanova iz redova naprednjaka. Smenjeni su i dr Mihailo Jokić, predsednik Skupštine grada i Vitomir Mitrović, zamenik gradonačelnika Valjeva.

Koalicija, koju čini 27 odbornika SPS-PUPS-JS, URS, DSS, Pokreta za Valjevo, NS-PSS, LDP, Grupe građana „Pobeda“ i jednog isključenog iz SPO, za novog predsednika Skupštine grada izabrali su Slavicu Pantelić - Cupać (PSS), a za zamenika gradonačelnika Žarka Kovača (LDP).

Valjevski naprednjaci ocenili da je njihova smena nezakonita jer je prekršen skupštinski poslovnik i najavili su žalbu Ministarstvu za lokalnu samoupravu.

Mihailo Jokić je sednicu po svim pravilima zakazao za 13. mart, međutim grupa odbornika to nije ipoštovala nego je sednicu zakazala  za poslednji dan februara. Jokić je na vanrednoj sednici 28. februara upozorio novu vladajuću većinu da su prekršili poslovnik i da nisu mogli kao prvu tačku dnevnog reda da stave razrešenje predsednika Skupštine grada, što je skupštinska većina ignorisala smatrajući da su sve odluke donete u skladu sa zakonom i Poslovnikom Skupštine grada.

Razrešeni predsednik Mihailo Jokić se na ovakvu odluku Skupštine grada žalio Ministarstvu za lokalnu samoupravu, koje ga je uputilo na Osnovni sud, koji se oglasio nenadležnim za postupanje u tom predmetu i uputio na Upravni sud u Beogradu.

S obzirom na to da je Upravni sud doneo presudu da se uvažava tužba i poništava rešenje o razrešenju predsednika Skupštine grada Mihaila Jokića, otvara se pitanje da li su sve ostale odluke koje je Skupština grada donela na sednici 28. februara nakon razrešenja Jokića u skladu sa zakonom.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 1 sati 52 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 1 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara