Registracija Prijava preko FB
Vaskršnji susret planinara Srbije (foto: Ivana Mitrović)
Vaskršnji susret planinara Srbije (foto: Ivana Mitrović)
11.04.2018, 09:01

Vaskršnji susret planinara Srbije

č: | fb:

Na Divčibarama  je održan Vaskršnji susret planinara Srbije, koji  je okupio oko 220 članova planinarskih društava. Planinarsko smučarsko društvo ( PSD ) Magleš organizovalo je po trinaesti put ovu akciju čiji je datum rezervisan za drugi dan Uskrsa.

 

Akciji se odazvao veliki broj planinarskih društava iz cele Srbije - pored domaćina , PSD Magleš, sa oko 60 članova i simpatizera društva akciju su podržali i PSD Soko, Krupanj, PK Čelik, Smederevo, PD Bukulja, Aranđelovac, PAK Čivija, Šabac, PSD Ćira, Lajkovac, PK Povlen, Valjevo, PD Golija, Ivanjica, PD Kablar, Čačak, PSD Ljukten, Trstenik, PPD Maljen, Požega, POSK PTT Beograd i PK Vukan, Požarevac sa oko 160 članova.

Vaskršnji susret planinara Srbije

Vaskršnji susret planinara Srbije (Foto: Ivana Mitrović)

Domaćini su za trinaesti susret pripremili dve kružne staze:

1.Veliki Maljen –  srednje teška, kružna staza: Dom – Veliki Maljen 970 mnv ( prelaz preko reke Crna Kamenica) – Dom ( prelaz preko Manastirice u blizini Doma ), dužina 12 km, visinska razlika 450 m;

2. Veliko brdo – laka kružna staza: Dom – Veliko brdo – Dom, 5 km, visinska razlika 200 m.

Na prvoj stazi je bilo oko 170, a na drugoj oko 30 učesnika.

 

Vaskršnji susret planinara Srbije

Vaskršnji susret planinara Srbije (Foto: Ivana Mitrović)

Zaljubljenici u ovaj sport uživali su u predivnoj štenji kroz prirodu u prelepom sunčanom danu, relaksirali se i odmarali pogled na vrhovima Avale, Bukulje i drugih okolnih planina –sa godinama i pređenim kilometrima vid se izoštravao te su oni stariji poput oštrih durbina kristalizovali sliku pred očima mlađih planinara.

 

Ljudi u zlatnom životnom dobu , zdravi i vitalni, puni duha i elana pokazali su da starosna ograničenja ne postoje. Najbolji primer tome jeste najstariji učesnik ove manifestacije kome je 88 godina i koji planinari tek poslednjih 12 godina – u sedamdeset i šestoj našao je volje i želje za novi početak! Nasuprot, ili još bolje, zajedno sa njima našao se i podmladak, a najmlađa među njima bila je "Čelična devojčica" ( PK Čelik, Smederevo) od, svega, 7 godina.

Vaskršnji susret planinara Srbije

Vaskršnji susret planinara Srbije (Foto: Ivana Mitrović)

Po povratku u Dom, učesnike je sačekao  ručak – neprevaziđeni pasulj i kupus salata, a druženje je nastavljeno uz muziku i pesmu u veselom raspoloženju. Neposredno pred kraj organizovana je Tucijada, a pobedu je  ove godine odneo Igor Subotić, PD Kablar, Čačak.

Prepuni pozitivne energije planinari Srbije su se oprostili od domaćina i krenuli svojim domovima, uz želje za novim susretima, druženjima i zajedničkim akcijama.

 

A novih akcija će biti. Planinarsko smučarsko društvo Magleš, koje u avgustu ove godine proslavlja 70 godina rada i postojanja, poziva sve zainteresovane da se 03.06.2018. god. odazovu humanitranoj akciji Tijanin pohod na Divčibare.

 

PSD Magleš akciju organizuje u saradnji sa  Sandrom Živković, za podršku doniranja organa. Tijana je bila devojka kojoj je izvršena transplantacija pluća i koja je imala nameru da se preseli na Divčibare zbog čistog vazduha, ne bi li se oporavila. Nažalost, Tijana je preminula, ali je njena drugarica, koja je dobro podnela transplataciju i uspešno se adaptirala, u Tijaninu čast, a uz pomoć PSD Magleš, pokrenula ovu humanitranu akciju koja će u junu biti organizovana drugi put.

Vaskršnji susret planinara Srbije

Vaskršnji susret planinara Srbije (Foto: Ivana Mitrović)

 

Svi zainteresovani, ljubitelji prirode, pešačenja i dobrog druženja mogu se prijaviti i postati članovi duštva – kao što govori primer gore pomenutog gospodina, za takvu odluku nikada nije kasno, a sve potrebne informacije mogu pronaći na sajtu www.magles.org.rs

 

Bili članovi ili ne otiđite u prirodu jer u prirodi se krije eliksir maldosti, života i zdravlja!

Aktuelno

Kovid ambulanta Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 5 sati 18 minuta

U Valjevu 75 novozaraženih

U Valjevu je još 75 osoba zaraženo koronavirusom, u Kolubarskom okrugu još 140. U Opštoj bolnici Valjevo trenutno je na lečenju 199 kovid pacijenta.  · 2 komentara

Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Na 38 biračkih mesta Pre 11 sati 46 minuta

Izbori u Mionici

U Mionici su jutros u sedam časova otvorena biračka mesta, a pravo glasa u toj opštini moći će da ostvari 10.987 birača na 38 biračkih mesta. Za 39 odbornika kandidovala su se 194 punoletna...  · 7 komentara