Ana Brnabić u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Ana Brnabić u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
11.05.2018, 06:58

Brnabić poručila: Nemojte čekati Beograd, uradite nešto i sami

č: | fb:

"Valjevo ne treba da čeka da im država dovede investitore, nego treba da se okrene svojim privrednicima, onima koji već posluju i da im pomogne u proširenju njihovih kapaciteta i zapošljavanju radnika", poručila je premijerka Ana Brnabić prilikom nedavne posete našem gradu.

 

Ona je najavila da će se država, nakon što je pomogla Nišu i Kragujevcu dovođenjem investitora i kroz finansiranje nekih projekata, sada "prebaciti" na Kraljevo i istok Srbije, ali nije navela da će država pomoći i Valjevu.

 

S obzirom na to da mnogo toga zavisi od republičke Vlade i da skoro sve, kada su investicije u pitanju, kreće iz Beograda, novinari su premijerku Anu Brnabić pitali kada se Valjevo može nadati nekom investitoru?

 

- Krećete od jedne pogrešne premise i onda izvodite pogrešne zaključke. Niti sve kreće iz Beograda niti sve treba da krene iz Beograda. Takođe krećete od premise da sav ekonomski razvoj polazi od stranih investitora, što nije tačno. Lokalne samouprave ne treba da sede i čekaju da im neko pošalje strane investitore, jer za sve to vreme dok sede i čekaju oni imaju svoje privrednike, preduzetnike, svoja mala i srednja preduzeća. Na nivou lokalne samouprave treba da se osnuju privredni saveti i da gradsko rukovodstvo sa svojim privrednicima sedi i razgovara, da ih pita kako mogu da im pomognu da svako od njih zaposli makar po još jednog radnika. Imate lokalne samouprave koje bi sve dale za samo jednog stranog investitora koji zapošljava 150 ili 200 radnika, a iste te samouprave imaju lokalnog privrednika koji već zapošljava 200 radnika i koga nikad niko nije pitao šta mu treba od podrške i pomoći da nastavi da se razvija. I zato, kad idem u lokalne samouprave upravo posećujem lokalne privrednike da pokažem da i Srbija ima takve investitore, da su to domaći i da nisu ništa manje važni od stranih investitora. Niti sve kreće iz Beograda, niti treba da krene i zato hajde da se okrenemo i vidimo šta imamo ovde - poručila je premijerka Brnabić. 

 

Na novinarsko pitanje da li postoji metodologija ravnomernog regionalnog razvoja, premijerka kaže da se regionalni razvoj podstiče, pre svega, kroz program subvencija.

 

Objašnjava da postoje subvencije za domaće i za strane investitore koji žele da investiraju i otvore radna mesta u manje razvijenim područjima. "Tako se, pre svega, podržava lokalni ekonomski razvoj", rekla je Ana Brnabić i podsetila da od 2014. godine postoji na nivou države sistemski pristup kako pomoći gradovima upravo sa ciljem ravnomernog regionalnog razvoja. Kao jedan od primera navela je Niš.

 

- Bilo je jasno da Niš kao regionalni centar mora da se podigne na noge. Dovedeno je pet-šest velikih investitora, a pored toga se radi aneks elektronskog fakulteta, raspisan je tender za naučno-tenološki park, otvoren je Klinički centar Niš. Taj grad sada stoji na svojim nogama, a mi se sada sve više prebacujemo na Kraljevo, koje je devastirano, i na Kragujevac koji se previše oslonio na Fijat. Kada to završimo videćemo šta je sledeće - istok Srbije, Bor, Zaječar – navela je premijerka, ali u tu grupu "sledećih lokalnih samouprava" kojima će država pomoći nije svrstala i Valjevo.

 

Predsednica Vlade Srbije smatra da je Valjevo, "svakako jedan od gradova koji će imati mnogo benefita od Koridora 11". Ona je najavila da će ovog leta biti završena i puštena značajna deonica, dok će do kraja godine krenuti sa deonicom Preljina-Požega. "Mislim da će to mnogo značiti za dalji stabilan i brži razvoj Valjeva", zaključila je premijerka Ana Brnabić.

O povezivanju Valjeva sa Koridorom 11 predsednica Vlade nije govotila.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 4 sati 27 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 6 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 sati 36 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 3 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 4 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara