Učesnici skupa
Učesnici skupa
17.05.2018, 08:51

"Kripto društvo u službi razvoja lokalnih zajednica“

č: | fb:

U Beogradu je održan stručni skup "Kripto društvo u službi razvoja lokalnih zajednica" o potencijalu upotrebe kriptovaluta za razvoj društva, lokalnih zajednica i humanitarni rad.

 

Uvodno predavanje pod naslovom "Društvo bez gotovine" održao je ambasador Kraljevine Švedske gospodin Jan Lundin. On je govorio o tome na koji način Švedska polako postaje država bez gotovine i sa svim plaćanjima preko kartica ili online aplikacija.

 

- Prelazak za gotovog novca u virtuelnu sveru moguće je kada građani steknu poverenje u državu i njen sistem. Bezgotovinski način plaćanja vodi ka većoj transparentnosti, koja uz poverenje da informacije o tokovima novca neće biti zloupotrebljene, vode u sigurnije društvo. U takvom društvu je teško finansirati kriminalne aktivnosti, a smanjuje se i obim delikata koji mogu povrediti građane ili službenike prodavnica i banaka - rekao je ambasador Lundin.

Jan Lundin

Jan Lundin

 

U panel diskusiji o potencijalima kriptovaluta za društveni razvoj i humanitarni rad su učestvovali Arvin Kamberi (Diplo Fondacija, Bitcoin Asocijacija), Slobodan Milovanović (doktorand na Univerzitetu u Upsali, Švedska), Ivan Bjelajac (direktor MVP Workshop), Slobodan Marković (tehnički savetnik, UNDP) i Nikola Božić (programski direktor Istraživačke stanice Petnica). Moderatori diskusije su bili novinarka Tamara Vučenović i Vladimir Radunović iz Diplo Fondacije.

 

- Prečesto se o kriptovalutama priča ili kao o prevari ili kao lakoj zaradi, a retko se gleda realističan potencijal za razvoj društva i lokalne zajednice, pa i humanitarni rad. Ideja ovog panela i druženja je da se spoje tehnološka i razvojna zajednica, i da se konstruktivno prođe kroz potencijale i izazove kriptovaluta za društveni razvoj, pre svega kroz konkretne primere po svetu i najvažnije faktore - rekao je Vladimir Radunović, organizator događaja i predsednik Rotary E-kluba.

 

Skup su zajednički organizovali jedna humanitarna organizacija Rotari E-klub, i jedna tehnička zajednica okupljena oko kriptovalute „Dash“, što daje širinu pogleda temi.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 14 sati 3 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 20 sati 59 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara