Slava Valjeva Druge Trojice - litija (foto: Đorđe Đoković)
Slava Valjeva Druge Trojice - litija (foto: Đorđe Đoković)
28.05.2018, 12:04

Obeležena slava Valjeva Druge Trojice

č: | fb:

"Srećna slava, daj Bože svakom zdravlja, napretka i veselja", rekao je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović čestitajući slavu Valjeva Duhovski ponedeljak – Druge Trojice. Episkop valjevski g. Milutin čestitao je slavu uz želju da vlada mir ne samo kod nas nego u celom svetu.

 

Slava Valjeva Druge Trojice - litija

Slava Valjeva Druge Trojice - litija (Foto: Đorđe Đoković)

Nakon svete arhijerejske liturgije u Hramu Vaskrsenja Hristovog, koju su služili episkop valjevski g. Milutin i australijsko-novozelandski episkop g. Siluan sa sveštenstvom, krenula je duhovska litija centralnim gradskim ulicama - Sinđelićevom, Karađorđevom i Ulicom vojvode Mišića do crkve Pokrova presvete Bogorodice gde je obavljen čin rezanja slavskog kolača i upisan zapis u hrast koji se nalazi u porti Crkve.

Upisan zapis u hrast koji se nalazi u porti Crkve.

Upisan zapis u hrast koji se nalazi u porti Crkve. (Foto: Đorđe Đoković)

Slava Valjeva Druge Trojice

Slava Valjeva Druge Trojice (Foto: Đorđe Đoković)

Uz arhijereje i sveštenstvo, ove godine litiju su predvodile mošti Nektarija Eginskog, koje su danas iz Hrama Vasjkrsenja Hristovog svečano prenete u Hram Nektaria Eginskog, gde će trajno ostati.

 

U litiji mošti Nektarija Eginskog

U litiji mošti Nektarija Eginskog (Foto: Đorđe Đoković)

Slava Valjeva Druge Trojice - litija

Slava Valjeva Druge Trojice - litija (Foto: Đorđe Đoković)

U litiji su bili i predstavnici gradske vlasti, pripadnici Vojske Srbije i Policijske uprave, predstavnici javnih ustanova, učenici, mališani iz valjevskih vrtića, članovi kulturno umetničkih društava i sportskih klubova i brojni građani Valjeva. Kraj spomenika Proti Mateji Nenadoviću, služen je pomen ustaničkom vođi, jednoj od najznačajnih ličnosti srpske istorije.

Pomen kod spomenika Mateji Nenadoviću

Pomen kod spomenika Mateji Nenadoviću (Foto: Đorđe Đoković)

 

Građanima Valjeva slavu je čestitao gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.

"Uvek kada slavimo sve više verujemo i uveravamo se kako Srbin veruje u boga i kako se božjoj milosti i pravdi nada. Upravo naša vera i naša crkva jesu ono vezivno tkivo koje neraskidovo spaja srpski narod i koje je garant da nećemo ponoviti neke greške iz prošlosti, i da više nikad Srbin ne sme dići ruku na Srbina u ime ma koje vere i ma koje ideologije. Kada smo prolazili pored spomenika prote Matije Nenadovića i kada smo se pomolili za duše palih ratnika, želim da ponovim ono što često kažem, a to je da su srpsku državu pravili svetitelji i vojnici. Svetitelji su sejali seme vere, a vojnici odlazili u smrt znajući da je život jeftiniji od onoga što brane", rekao je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.

 

Episkop valjevski g. Milutin i gradonačelnik Gvozdenović

Episkop valjevski g. Milutin i gradonačelnik Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

Episkop valjevski g. Milutin čestitao je slavu uz želju da vlada mir ne samo kod nas nego u celom svetu, jer ako bude mira u celom svetu bićemo radosni, Boga ćemo slaviti, nećemo ginuti nego ćemo se rađati. "Srećna slava i božji blagoslov svima nama", čestitao je g. Milutin slavu Valjeva.

 

Grad Valjevo je pre dvadeset i tri godine obnovio proslavljanje svoje krsne slave, drugog dana praznika Svetog Duha na apostole – Drugih trojica.

 

 

 

Aktuelno

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 15 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 18 sati 14 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...