Aktivisti Lokalnog fronta (foto: Đorđe Đoković)
Aktivisti Lokalnog fronta (foto: Đorđe Đoković)
02.06.2018, 08:44

"Vreme je da spasavamo što se spasti može"

č: | fb:

Lokalni front Va sumnja da će Valjevo imati bilo kakvu korist od odlaska Dragana Jeremića na funkciju državnog sekretara u Ministarstvo zaštite životne sredine, imajući u vidu stanje u kojem se naš grad našao tokom njegove vladavine.

 

Ipak, aktivisti ovog udruženja očekuju da će Jeremić sa nove pozicije pomoći da se reše veliki i višegodišnji ekološki problemi u gradu, uz poruku to su "domaći zadaci" za vladinog funkcionera iz Valjeva. Pre svega očekuju da će konačno biti rešeno pitanje aerozagađenja i "privremene" gradske deponije, koja je privremena više od dvadeset godina i treba da dobije zvaničan naziv "Deponija predizbornih obećanja", ispred koje su održali konfrenciju za novinare.

Ulaz u deponiju

Ulaz u deponiju (Foto: Đorđe Đoković)

 

- Valjevo godinama finansira Regionalnu deponiju u Kaleniću, ali neće nas iznenaditi da ona nikada ne proradi jer ne postoji izvodljiv način da se od nagomilanog otpada zaštite podzemne vode u slivu Kolubare i Save. Ponovo se insistira na skupim i zastarelim rešenjima, umesto da grad smelo krene u projekte koji se oslanjaju na reciklažu, a ne na trovanje naših potomaka - predložio je aktivista Ljubomir Radović.

 

On je podsetio na ekološke probleme meštana Prijezdića koje im godinama pravi kamenolom.

- Očekujemo od novopostavljenog državnog sekretara da podseti ministra Gorana Trivana na dokumentaciju koju je dobio od meštana, prilikom njegove posete našem gradu, i da konačno uradi svoj posao i da meštanima Prijezdića dostavi konkretne odgovore – rekao je Radović.

Ljubomir Radović

Ljubomir Radović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktivisti Loklanog fronta smatraju da je nerealna ideja, koju je zagovarao i Dragan Jeremić, o uvođenju biomase kao zamene za mazut u kotlovima gradske Toplane.

 

- Nigde nećete naći podatke o istraživanju tržišta biomase u Srbiji, još manje o trajanju i ceni koštanja opremanja Toplane za novo gorivo, veličini budućeg prostora za skladištenje i mnogobrojnim novim problemima - naveo je Radović.

 

On tvrdi da je Dragan Jeremić delom odgovoran zbog izbegavanja da se pitanje aerozagađenja Valjeva rešava putem koji propisuju Zakon o zaštiti životne sredine Republike Srbije i Arhuska konvencija koja je ratifikacijom postala deo pravnog sistema ove države.

 

- Građani, kojima se iznova obećava bolji život, neće u Valjevu dobiti priliku da, onako kako to Zakon nalaže, najpre budu potpuno obavešteni o izvorima zagađenja vazduha, i posledicama po zdravlje. Neće doznati ni ko, kada, kako i zašto nije ispunio obaveze koje je Skupština grada propisala Planom kvaliteta vazduha - rekao je Radović.

 

On je govorio i o obećanju Dragana Jeremića da će u Valjevu biti izgrađen TIC, međutim ni od tog posla za sada nema ništa.

 

- Iz dokumenata koje je Lokalni front pre svega nekoliko dana dobio preko poverenika za informacije od javnog značaja, radi se o izveštaju konsultatanta koji je učestvovao u kreiranju projekta MOC, MIC i TIC sasvim jasno se vidi da je sredinom prošle godine, u junu ili julu, već bilo poznato da je najveći dobročinitelj projekta, Republika Slovenija, povukla svoju ponudu da sa nekih 650 hiljada evra finansira opremanje TIC –a - rekao je aktivista Lokalnog fronta.

Đorđe Petković

Đorđe Petković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Njegov kolega  Đorđe Petković je podsetio na razvojni put Dragana Jeremića, od direktora Doma omladine, preko direktora Direkcije za izgradnju i razvoj Kolubarskog okruga pogođenog zemljotresom, preko direktora Direkcija za izgradnju grada i zamenika gradonačelnika, do državnog sekretara u Vladi Srbije.

 

- Koliko je Jeremić dok je bio na čelu okružne Direkcije taj posao katastrofalno i nesavesno odradio govori činjenica da je, i pored kuća koje su čekale obnovu, njegov najveći uspeh bila izgradnja hale Student. Bio je i direktor Direkcije za urbanizam, čiji je budžet iznosio polovinu godišnjeg budžeta Valjeva, gde je donosio sve odluke vezane za infrastrukturu u našem gradu. Na tom mestu je bio pet  godina, sasvim dovoljno da se unapredi infrastruktura našeg grada. A kako grad danas izgleda svedoci smo mi koji u njemu živimo. Možemo slobodno reći da na ulicama ima više rupa no što Mesec ima kratera - rekao je Đorđe Petković.

 

Podsetio je i na silna sredstva uložena u izgradnju Halu sportova, koja je postala svojevrsna atrakcija, s obzirom na to da je svake godine najavljivan početak njene gradnje, a nikada nije izgrađena. "Sada samo njeni temelji teški par miliona evra svedoče o genijalnosti Dragana Jeremića", rekao je Petković.

           

Aktivista Lokanog fronta Va Ljubomir Radović je podsetio da su pojedinci koji se nalaze u vlasti, nekoliko puta upravo ispred "privremene" deponije izražavali protest, a kada su vlast prigrabili, sve probleme sa kojima se naši sugrađani suočavaju brzo su zaboravili.

 

"Nema više izgovora. Vlast u gradu je identična republičkoj. Sada imamo i visoko pozicioniranog čoveka u Ministarstvu zaštiteživotne sredine. Vreme je da spasavamo što se spasti može", poručili su aktivisti Lokalnog fronta Va.

 

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 5 sati 39 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 8 sati 15 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar