Registracija Prijava preko FB
Zdanje na Desankinom vencu (2018.) (foto: Đorđe Đoković)
Zdanje na Desankinom vencu (2018.) (foto: Đorđe Đoković)
06.07.2018, 06:39

Zdanje na Desankinom vencu sada se prodaje!?

č: | fb:

Nekada jedno od najlepših zdanja u Valjevu, zgrada na Desankinom vencu iz koje danas raste korov, neće biti "reprezentativna gradska kuća", kako su čelnici Grada najavili, nego će biti prodata.  

 

Da se razmišlja o prodaji zgrade, koja je skoro godinu dana ruglo zbog nemara i neodlučnosti gradske vlasti, potvrdio je za Kolubarske.rs Milorad Ilić, predsednik Skupštine grada, dodavši da zvanična odluka o prodaji još uvek nije doneta.

 

"Donet je radni zaključak da Gradska uprava sagleda svu imovinu Grada, koja nije u funkciji, a koja može biti prodata. U tom paketu su i zgrada na Desankinom vencu, objekat stare Železničke stanice i još nekoliko lokala. Zvanična odluka o prodaji još uvek nije doneta. To prvo treba da predloži Gradsko veće, potom da usvoji Skupština grada, i o tome će svi na vreme biti informisani. Za sada je to razmišljanje gradskog rukovodstva kako da se pokrije stavka u budžetu, koja je planirana a nije realizovana, a odnosi se na prihod od prodaje imovine", objašnjava Ilić.

 

Naglašava da je dalek put od usvajanja Odluke pa do prodaje zgrade na Desankinom vencu. "Procenu vrednosti te imovine uradiće Republička uprava prihoda, a cena često bude visoka i neprihvatljiva za tržište. Samo da podsetim, mi nismo uspeli da prodamo neke objekte, poput Doma vojske, upravo zbog cene", navodi.

Milorad Ilić

Milorad Ilić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Rekonstrukcija jedne od najlepših građevina u Valjevu, koja je po prvobitnom projektu trebalo da košta oko 25,4 miliona dinara bez PDV-a, počela je 16. maja prošle godine, sa rokom završetka avgust iste godine. Međutim radovi su prekinuti pre godinu dana jer su se "pojavili dodatni, neplanirani radovi".

 

Odeljnje za građevinsko zemljište i infrastrukturu je pre četiri meseca pripremilo dokumentaciju i poslalo zahtev za pokretanje javne nabvake za dodatne radove na zgradi na Desankinom vencu, a procenjena vrednost radova je oko 2,4 miliona dinara. Međutim, Gradska uprava do danas nije raspisala javnu nabavku za te radove zbog kojih ceo posao rekonstrukcije zgrade stoji godinu dana.

 

Milorad Ilić ne zna da li će i kada biti raspisana javna nabavka kako bi radovi bili nastavljeni, ali tvrdi da su u budžetu planirana sredstva za nastavak radova.

"Međutim, mi sada razmišljamo da prodamo zgradu. Ako se proda, onda će je dalje uređivati novi vlasnik", kaže Ilić.

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs izvođač radova konzorcijum tri firme, "Kompresor ing", "Procesor Elektronika" i "Simon", koje su na tenderu dobile posao rekonstrukcije zdanja na Desankinom vencu i koje su započele radove, podneće tužbu protiv Grada zbog neispunjene ugovorne obaveze. Sagovornik Kolubarskih.rs kaže da je tužba u pripremi i najkasnije za deset dana biće podneta.

 

Na pitanje da li će gradsko rukovodstvo ipak ispoštovati svoje obaveze prema izvođačima radova, koji su još prošle godine započevši posao kupili materijal, Ilić kaže da to nije pitanje za njega. "Vi precizno pitate i očekujete precizan odgovor, ali ja u tim poslovima nisam učestvovao, tako da ne mogu precizno odgovoriti".

 

Bez preciznog odgovora sam ostala i na pitanje zbog čega je gradsko rukovodstvo odustalo od gradske kuće i namere da se preseli u to zdanje, što su svim srcem želeli i gradonačelnik Slobodan Gvozdenović i nekadašnji zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić. "Trenutno su se svi izjasnili da niko nije zainteresovan da ide tamo", kaže Milorad Ilić.

 

Na pitanje da li smatra da je u redu to što je gradilište napušteno već godinu dana i što je zgrada ruglo iz koje raste korov, Ilić kaže da "nije u redu i da se o prodaji razmišlja upravo zbog toga što je bruka da zgrada u ovakvom stanju stoji u centru grada".

Korov raste iz temelja zgrade na Desankinom vencu

Korov raste iz temelja zgrade na Desankinom vencu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Zdanje na Desankinom vencu (jun 2018.)

Zdanje na Desankinom vencu (jun 2018.) (Foto: Đorđe Đoković )

Secesijsko zdanje prve Valjevske banke, kasnije Narodne štedionice, u kojoj su se do pre nekoliko godina nalazili Radio Valjevo i nedeljnik "Napred", građeno je od 1903. do 1905. godine. 

 

Na sednici Skupštine grada 30. decembra 2016, na kojoj je usvojen budžet za 2017. godinu u kome su planirana sredstva za rekonstrukciju zgrade na Desankinom vencu u gradsku kuću, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je rekao da je „zgrada u lošem stanju, da propada i da odražava naš odnos prema prošlosti i prema imovini grada".

 

"Pogledajte kako se svet odnosi prema svojoj prošlosti. Sa dužnim poštovanjem. Čuva i štiti svoju istoriju. Ta zgrada je istorija ovog grada. Pa ima li iko normalan ko bi dozvolio da ta zgrada postane ruglo, stecište narkomana?", upitao je u decembru 2016. godine Slobodan Gvozdenović. 

 

 

 

 

Aktuelno

Kovid ambulanta Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 4 sati 43 minuta

U Valjevu novozaraženih 240

U Valjevu je 240, u Kolubarskom okrugu 443 novozaraženih. Od 18. do 24. januara registrovan je 141 novooboleo od koronavirusa mlađe populacije. Na teritoriji Kolubarskog okruga testirano je 855, u...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 2 sati 50 minuta

Vozio sa 2,44 promila alkohola u krvi

Policija na Ubu sinoć je isključila iz saobraćaja tridesetjednogodišnjeg vozača "juga" koji je vozio sa 2,44 promila alkohola u organizmu. Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 30 dana,...

Ivica Dačić  (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 7 sati 2 minuta

Boj se Danajaca, i kad darove donose...

U našem pregrejanom političkom životu, baš zato što je takav, stalno "ispod radara" ostaje SPS! A ne bi trebalo iz niza razloga. Kod nas u Valjevu makar što je u njemu krupan Đoka, baš naš Đoka...  · 6 komentara