Slobodan Gvozdenović razgleda novi sanitet (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović razgleda novi sanitet (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
11.07.2018, 07:01

Gvozdenović nepozvan došao da bi vređao i omalovažavao i lekare

č: | fb:

Sastanak sa rukovodstvom, koji su nezadovoljni stanjem u Domu zdravlja zahtevali zaposleni a na koji je nepozvan došao gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, trajao je samo 15-ak minuta.

 

"Svi smo, a bilo nas je oko stotinu, istovremeno napustili salu ne želeći da slušamo omalovažavanja i uvrede koje nam je sve vreme upućivao Gvozdenović", rekli su za Kolubarske.rs zaposleni u valjevskoj zdravstvenoj ustanovi.

 

"Hoćete veću platu? Šta vi to radite da bi imali veću platu, je l’ operišete ili porađate, možda?", pitao je Gvozdenović lekare i sestre zaposlene u Domu zdravlja, koji su zatražili sastanak, kako su naveli u pozivu, sa "sadašnjim i bivšim rukovodstvom".

 

Oni su želeli da razgovaraju sa rukovodstvom, pre svega, o trenutnoj finansijskoj situaciji u Domu zdravlja, jer imaju saznanja da je račun ustanove u minusu i da para nema. Takođe, želeli su i odgovore na pitanje koliko je poslednjih par meseci zaposleno nemedicinskih radnika, i to sa neodgovarajućom stručnom spremom, ali i na neadekvatna radna mesta, kao i to da li je tačno da ti nemedicinski novozaposleni primaju enormno visoke zarade. Jedno od pitanja je i zbog čega se novac troši na kupovinu automobila, a ne na medicinsku opremu?  

 

Lekari i sestre su očekivali odgovor i na pitanje kako je moguće da samostalni referent za protivpožarnu zaštitu ima bruto platu od oko 116.000 dinara, koliko je primio za januar, a ne ispunjava zakonske uslove za to radno mesto s obzirom na to da je po zanimanju filmski i TV producent, što je utvrdila i kontrola RFZO.

Naročito im je to važno, ako se zna da je prošle godine bruto plata doktora medicine i stomatologije oko 106.000 dinara ili neto oko 64.000 dinara, dok je bruto plata specijalista oko 129.000 dinara ili 76.000 dinara neto.

 

Zaposleni su na sastanak pozvali dr Branku Antić, koja je pre mesec dana imenovana za v. d. direktora Doma zdravlja, i bivšeg direktora dr Zavena Der Hazarjana, koji je "zbog privatnih razloga" pre dva meseca podneo ostavku na mesto direktora.

 

- Bivši direktor nije došao na sastanak jer je na godišnjem odmoru, ali se u društvu aktuelne direktorke pojavio gradonačelnik Slobodan Gvozdenović koji je, na našu konstataciju da sada, na ovaj sastanak, nismo pozvali njega nego bivše i sadašnje rukovodstvo, odgovorio da je Grad osnivač Doma zdravlja, da Grad odlučuje i da "on ima pravo da bude na sastanku" -  pričaju zaposleni u Domu zdravlja.

 

Kažu da su razočarani ponašanjem i odnosom Gvozdenovića prema njima, posebno prema pojedinim koleginicama, koje su pokušale da kažu zbog čega je velika većina zaposlenih u Domu zdravlja već duže vreme nezadovoljna i zbog čega su zatražili sastanak sa rukovodstvom.

 

- Vikao je i vređao. Govorio je da su koleginice isfrustrirane, ako nam se ne sviđa u Domu zdravlja da možemo da uzmemo knjižice i da idemo gde je bolje, kod privatnika, i non-stop je ponavljao pitanje "zbog čega se niste bunili u vreme prethodne vlasti i dok je Ilija Tripković bio direktor" - navodi sagovornik Kolubarskih.rs.

 

Dodaje da je na njihov odgovor da su se i u vreme dr Tripkovića bunili, ali da je to vreme prošlo i da njih interesuje trenutna situacija koja nimalo nije dobra, "Gvozdenović je umesto odgovora na postavljena pitanja, reagovao novim uvredama i omalovažavanjem kolega. Ponašao se kao da je Dom zdravlja njegova prćija".

 

- To je za nas bilo tako poražavajuće, cela atmosfera, vika, galama, svađa, vređanja..., pa smo svi koliko nas je bilo, a bila je puna sala, istovremeno ustali i napustili sastanak, tako da su direktorka i gradonačelnik ostali sami u sali – pričaju zaposleni.

 

Kažu da su nezadovoljni stanjem u Domu zdravlja, ali da se zbog ovakvog bahatog ponašanja gradonačelnika, koji je i doktor, osećaju uniženo i povređeno.

 

- Mi toliko mnogo radimo, verujete da radimo i duplo više nego što je zakon propisao. U Domu zdravlja nedostaju lekari, na skoro svim odeljenjima je manjak lekara, pacijenti su nezadovoljni, i sve kritike i osude su upućene nama koji radimo direktno sa njima, a ne rukovodstvu. Pacijente ne treba da interesuje u kakvim uslovima mi radimo, kakva je organizacija i sa kakvim se problemima svakodnevno suočavamo. To treba da interesuje naše rukovodstvo i zato smo zatražili sastanak očekujući odgovore i razgovor kako bismo zajednički rešili probleme. A problemi su ogromni, verujte, i biće još veći ako nešto ne preduzmemo – poručili su zaposleni.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs da li razmišljaju o nekim radikalnim merama kako bi skrenuli pažnju, pre svega javnosti, kažu da ne razmišljaju jer to ne bi bilo dobro za pacijente, ali "neke korake, koje im zakon dozvoljava, sigurno će preduzeti u narednom periodu".

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 5 sati 12 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 12 sati 8 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 12 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara