Jasna Živanović  (foto: www.obvaljevo.rs)
Jasna Živanović (foto: www.obvaljevo.rs)
30.07.2018, 12:40

Jasna Živanović klinički embriolog sa međunarodnim sertifikatom

č: | fb:

Valjevski Centar za vantelesnu oplodnju (VTO) dobio je još jednog kliničkog embriologa. Jasna Živanović je položila ispit kojim je stekla međunarodno priznati sertifikat na 34. godišnjem sastanku Evropskog udruženja za humanu reprodukciju i embriologiju ESHRE, koji je ove godine održan u Barseloni.

 

Ona je u VTO timu Valjevske bolnice već pet godina, gde je najpre radila kao volonter, a uz stručno usavršavanje i znanja koja je stekla nada se da će laboratorija Centra za vantelesnu  oplodnju biti njeno stalno zaposlenje.

 

- Imala sam jaku motivaciju da budem i ostanem deo tima valjevskog VTO centra, dugo sam i volontirala i stekla neophodna znanja i veštine. Ovo nije lak posao, ali je jedinstven i zaista prelep. Drago mi je da sam ove godine  stekla evropski sertifikat klinickog embriologa što je veliki podsticaj i priznanje dosadašnjem učenju. Mi smo mlad tim sa puno entuzijazma i trudimo se da pratimo svetske standard - kaze Živanović.

 

Dodaje da veliku zahvalnost duguje mentoru Milici Krstivojević, senior kliničkom embriologu, kao i kolegama iz tima sa kojima deli svakodnevicu u radu, a posebno dr Branku Budimiroviću na ukazanoj šansi.

Branko Budimirović

Branko Budimirović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Šef Odseka za VTO Opšte bolnice Valjevo dr Branko Budimirović kaže da su ponosni na to što je u timu još jedan ESHRE sertifikat, a naročito zbog toga što je još jedan mlad embriolog dobio zvaničnu potvrdu za svoje znanje i zalaganje.

 

-Mogu da kažem da sam izuzetno ponosan na to što, pored toga što smo među najmlađim državnim centrima, moju laboratoriju vode dva najmlađa embriologa sa ESHRE sertifikatom – kaže dr Budimirović.

 

Po standardima ESHRE zajednice da bi jedna VTO laboratorija radila mora imati dva embriologa, a ukoliko se radi preko 130 ciklusa godišnje trebalo bi za taj obim posla imati tim od tri embriologa, što je u jednom periodu rada najmlađeg Centra za VTO pri sekundarnoj ustanovi i bio slučaj, u valjevskom centru, trenutno je za stalno zaposlena samo jedna klinički embriolog, dok se ne steknu uslovi za stalno zaposlenje još jednog, iako se u Centru godišnje uradi do 250 ciklusa.

 

- Da biste bili spremni da samostalno radite kao embriolog potrebno vam je tri do pet godina praktičnog rada u VTO laboratoriji i mnogo iskustva. Naš centar zbog obima posla koji obavlja bi trebao da ima još stručnog kadra koji bi se i dodatno edukovao i koji bi za par godina imao novog stručnjaka. Na žalost, na nivou države naše zanimanje još uvek nije prepoznato, pa je i put do sticanja zvanja veoma zahtevan - kaže Mirka Đorđević, klinički embriolog VTO centra Opšte bonice Valjevo.

 

Valjevski tim centra za VTO se od osnivanja uhvatio u pionirske poduhvate te ne odustaje od toga da prati svetske standarde i pored niza svakodnevnih poteškoća. Kao najsvežiji uspeh tim beleži da je sredinom jula rođena prva beba začeta nakon odmrzavanja jajnih ćelija, što je metoda koja je najnovija mogućnost parovima i koju je rođenjem bebe Centar uspešno osvojio.

 

Na ovu bebu smo posebno ponosni kao na prvenac jedne nove usvojene tehnologije. Ove godine smo ponovo otišli korak dalje i prvi smo državni centar koji pored zamrzavanja embriona zamrzava i reproduktivne ćelije. Zamrzavanje jajnih ćelija je daleko zahtevnije od zamrzavanja embriona, kao i sam postupak njihove oplodnje i kultivacije nakon odmrzavanja. Mi smo zamrzavanje jajnih ćelija prepoznali  kao novu šansu za naše pacijente. Sve više je slučajeva kada je zamrzavanje ocita neophodno i kada na taj način dajete šansu jednom postupku BMPO da dođe do odložene, ali uspešne završnice - kaže Jasna Živanović.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 10 sati 6 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 7 sati 16 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 10 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara