Frižider i mašina ponovo u blatu nakon poplave (foto: Đorđe Đoković)
Frižider i mašina ponovo u blatu nakon poplave (foto: Đorđe Đoković)
01.08.2018, 13:37

Gvozdenović kao opozicionar brinuo o građanima, kao gradonačelnik ne mari!

č: | fb:

Valjevci, koji žive u blizini Ljubostinje, ali i pored drugih reka i manjih vodenih tokova koji se izlivaju nakon obilnijih padavina, proživljavaju pakao nakon svake veće kiše i to sve zbog nemara i nebrige gradskih službi, kažu aktivisti Lokalnog fronta Va.

 

Oni su održali konferenciju za novinare u dvorištu kuće u Dušanovoj 112 u kome se još uvek vide tragovi nedavnog izlivanja Ljubostinje i oseća očaj njegovih žitelja i strah zbog svake veće kiše i poplave poput one od pre per dana. I tako godinama.

Izlila se Ljubostinja

Izlila se Ljubostinja (Foto: Darko Pavić)

Izlila se Ljubostinja

Izlila se Ljubostinja (Foto: Darko Pavić)

 

Sugrađanin Darko Pavić, koji živi u porodičnom domaćinstvu u Dušanovoj ulici broj 112, koje je pre nekoliko dana nakon obilnih padavima kada se izlila Ljubostinja bilo pod vodom, podsetio je na obećanja koja su iz njegovog dvorišta pre 11 godina dali građanima, tadašnji opozicionari, a današnji čelnici grada Valjeva. 

 

Pavić kaže da ovo nije elementarna nepogoda, već nebriga gradskih otaca za ovaj kraj grada, i podseća da problem postoji par decenija ili tridesetak godina; da sve ostaje samo na praznim obećanjima da će biti uređeno u korite Ljubostinje.

 

Darko Pavić

Darko Pavić (Foto: Đorđe Đoković)

Kaže da je posle svake veće kiše i problem sve veći i može se destiti da se odroni i deo Đerdapske ulice sledeći put kad bude velika voda. Pavić je novinarima rekao da se niko od nadležnih nije pojavio, a prošlo je pet dana od poplave.

 

- Niti se bilo šta preduzelo da se raskrči nešto ili bilo šta da se počisti. Imate kod "Europroma" palu vrbu, gde su samo uklonili deblo, a skoro cela krošnja, otprilike dve trećine drveta, ostala je u vodi. Šta će biti kada stigne do Krušika, do naselja Sretena Dudića ili naselja Milivoja Bjelice? Da li neko razmišlja o tome? Da li neko razmišlja šta će se desiti ako noću bude poplava. Svi mi ovde imamo malu decu. Ja imam sina od dve i po godine. Šta bi da mi se dete igralo dole? Mi smo dobili nasip možda pre nekih desetak godina i ovom prilikom hteo bih da se zahvalim nevladinoj organizaciji "Karitas", koja mi je omogućila da dobijem taj nasip. Inače, konkretno od grada, države i opštine nismo dobili ništa, za svo ovo vreme – požalio se Darko Pavić.

 

On je podsetio i na to kako je aktuelni gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, u to vreme opozicionar, "grdio"vtadašnju vlast "zbog nebrige i neodgovornosti" prema svojim građanima.

 

- Doktor Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva, je u ovom dvorištu 2007. godine izjavio da je to što smo polavljeni neodgovornost, nemarnost i javašluk Gradske uprave, na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Jovanom Tomićem, koji je u to vreme dok smo mi bili pod vodom otvarao šahovski turnir Gorenje. E sad bih ja želeo da pitam gradonačelnika Gvozdenovića šta se desilo sa tom brigom o nama građanima? Ako možemo uopšte da se nazovemo u ovom delu grada građanima. Mi više ličimo na neko pleme iz Amazonije. Za dve godine, korito reke Ljubostinje na potezu od Ekonomske škole do mosta na kraju Dušanove ulice pokošeno je samo dva puta. Prošle godine je taj tim za košenje imao šest članova, ove godine kose njih dvojica. Kada sam ih pitao pre neki dan za koga rade, ljudi kažu da "nemaju pojma" – prenosi žitelj Dušanove.

Nakon izlivanja Ljubostinje

Nakon izlivanja Ljubostinje (Foto: Đorđe Đoković)

 

Nakon izlivanja Ljubostinje

Nakon izlivanja Ljubostinje (Foto: Đorđe Đoković)

On  najavljuje da će dve najugroženije porodice, Dragojlovići i Pavići, upotrebiti sva moguća pravna sredstva kako bi ostvarili građanska prava.

 

- Nas više ne interesuju odštete, nas interesuje konačno rešenje. Naše kuće su legalne! Mi smo plaćali građevinske dozvole. Moja porodica ovoj državi i ovom gradu ne duguje apsolutno ništa. Očekujem od gradske uprave, svih zvaničnika da dođu, da posete, da vide ovo. Verujte mi sledeći talas, pola Valjeva će, zbog Ljubostinje, biti u vodi. Ljubostinja nije od mosta kod Ekonomske škole do uliva u Kolubaru, Ljubostinja nije od mosta kod Ekonomske škole do mosta u Dušanovoj, Ljubostinja je mnogo duža. Glavni problem će biti u gornjem toku gde je korito metar i po široko, gde je plitko. Posle svake poplave metar i po nanosa ostaje na dnu, što izdiže korito. Svaka manja voda je opasna sledeći put. Meni je probijen nasip, očekujem svaki dan ponovo poplavu – upozorava Darko Pavić.

 

Na pitanje novinara šta je najbitnije uraditi, odgovara da je u ovom trenutku najbitnije pročistiti i proširiti korito. "Bitno je i da nas neko iz gradske uprave poseti i popriča sa ljudima", poručio je Darko Pavić pokazujući novinarima delove pokućstva koji su bili u vodi i blatu. Kaže da je "jednu veš mašinu morao da baci, kupio je novu i šta sad"?

 

Lokalni front Va poručuje: Da su korita očišćena na vreme poplava ne bi bilo!

 

Aktivisti Lokalnog fronta Va, koji su održali konferenciji za novinare u dvorištu kuće u Dušanovoj 112 u kome je pre 11 godina gradsku vlast grdio Slobodan Gvozdenović, su podsetili na obilne kiše 14. maja koje su pokazale koliko su gradske službe nespremne i nesposobne da se suoče sa izazovima koje je postavila ova godina, u kojoj se beleži nešto veća količina padavina od višegodišnjeg proseka.

 

Aktivista Ljubomir Radović je podsetio da je upravo tih dana sredinom maja Lokalni front postavio pitanje zbog čega toliko kasni raspisivanje javne nabavke redovnog održavanja, povećanja proticajnog profila, zaštite i čišćenja korita vodotoka drugog reda na području grada.

 

- Nama se čini da je, na primer, mesec mart, u vreme topljenja snegova, poslednji rok da budu već očišćena korita čime bi se povećao tzv. proticajni profil Gradca, Ljubostinje, Perajice, Krivošije, Rabasa i drugih vodotoka koji su se u bliskoj prošlosti mnogo puta izlivali, čime je utvrđen njihov bujični karakter. Tada smo pokazali da je konkursna dokumentacija za ove radove, ne zna se zbog čega, objavljena tek 26. aprila. Prispele ponude otvorene su 8. maja, odluka o dodeli ugovora doneta 16, objavljena 25.maja, a obaveštenje o dodeli ugovora objavljeno je tek 8. juna. Od četiri prispele ponude najpovoljnija je bila zajednička ponuda "Cevasa" iz Lazarevca i "Harmonija Projekta" iz Valjeva, od 3. 367. 500 dinara, bez PDV, što je skoro 800 hiljada dinara manje od procenjene vrednosti javne nabavke. Eto nove prilike da se gradski funkcioneri pohvale uštedama u javnim nabavkama – kaže Radović.

Ljubomir Radović

Ljubomir Radović (Foto: Đorđe Đoković)

On dodaje da o štetama koje su građani pretrpeli zato što radovi na čišćenju korita vodotoka nisu bili izvedeni na vreme gradska vlast ni ne razmišlja.

 

Lokalni front javno traži informaciju od nadležnih da li su nekakvi radovi uopšte bili izvedeni u vremenu od potpisivanja ugovora do kiše koja je padala  27. jula.

 

- Prošle godine, posle epizode sa deponijskom pregradom, saznali smo da je Odsek za vanredne situacije u nekoliko navrata upozoravao nadležne da neke vodotoke drugog reda treba očistiti pre jesenjih kiša. Videli smo takođe da je 27. jula  već bilo nekoliko intervencija koje su doprinele da se smanje štete od bujica. Zato sa ovog mesta molimo da građane Valjeva neko: Štab ili odsek za vanredne situacije, komunalna inspekcija, izvođači radova, nadzorni organ, bilo ko, zvanično upozna sa obimom i efektima radova izvedenih na vodotocima nabrojanim u tehničkoj specifikaciji za poslove koje ćemo svi zajedno platiti oko četiri miliona dinara – navodi Ljubomir Radović.

Nakon izlivanja Ljubostinje

Nakon izlivanja Ljubostinje (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktivista Lokalnog fronta Va Ljubomir Radović, koji je i odbornik u Skupštini grada, je poručio građanima da obavezno popune Zahtev za utvrđivanje štete i ponudio pomoć Lokalnog fronta svima koji imaju problem sa popunjavanjem obrazaca.

 

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 9 sati 39 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 16 sati 35 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 16 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara