Policijska uprava Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Policijska uprava Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
04.08.2018, 07:02

"Zbog učestalog legitimisanja i zadržavanja građana"

č: | fb:

Saopštenjem za javnost oglasio se Odbor advokata Valjeva koji "nalazi da je u toku protivzakonita i protivustavna akcija Policijiske uprave u Valjevu prema više stotina građana kojom se na najgrublji način krše njihova osnovna građanska i ljudska prava, uzastopnim višesatnim nezakonitim policijskim zadržavanjem na javnim mestima, u prisusutvu javnosti, njihovih porodica i prijatelja".

 

Kako piše u saopštenju "navedene radnje, izričito suprotne zakonu, imaju karakter masovnog  protivpravnog lišavanja slobode ljudi kojima se na taj način uskraćuju osnovna ljudska prava i slobode zajamčene Ustavom RS i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao što su  pravo na jednakost pred zakonom, pravo na ljudsko dostojanstvo, zabranu ponižavanja i pravo na ličnu slobodu i bezbednost".

 

Advokati Valjeva izražavaju zabrinutost da "ova aktivnost Policijske uprave u Valjevu nije nasumična, već da je uperena protiv tačno određenih lica s obzirom na njihova lična svojstva, opredeljenja, društveni status, iskazano pravo na slobodu misli i sl, a radi njihovog izlaganja sramoti, preziru okoline i ponižavanja, kao i radi izazivanja opšteg stanja nesigurnosti i zastrašenosti građana Valjeva".

 

Odbor advokata Valjeva "zahteva od MUP-a Republike Srbije i Policijske uprave u Valjevu da odmah obustavi akciju protivpravnog lišavanja slobode građana Valjeva".

 

"Nalazeći da su na teritoriji Valjeva ugrožena ljudska prava i slobode građana, Odbor advokata Valjeva će svim građanima koji su tokom jula 2018. godine bili izloženi višestrukom protivpravnom lišavanju slobode obezbediti besplatnu pravnu pomoć i zastupanje u postupcima zaštite njihovih zakonom i Ustavom zagarantovanih prava i sloboda", navodi se u saopštenju za javnost Odbora advokata Valjeva, koje je potpisao predsednik Izvršnog odbora Branko Ivković.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 11 sati 17 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 14 sati 6 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.