Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
06.08.2018, 06:55

Šta se krije iza "pretnji" dr Veri Terzić?

č: | fb:

 

Kolubarske.rs su prošle nedelje objavile vest da je dr Vera Terzić, koja u Domu zdravlja Valjevo radi 33 godine, dobila upozorenje pred otkaz zbog toga što je u nedeljniku "Napred", u rubrici pismo čitalaca, u ime zdravstvenih radnika objavila tekst o problemima u toj zdravstvenoj ustanovi i incidentu na sastanku zaposlenih kome je prisustvovao i gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.  

 

Kolubarske.rs su pokušale da saznaju razloge zbog čega se dr Vera Terzić "upozorava pred otkaz", i nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja da telefonom razgovaramo sa v. d. direktora Doma zdravlja dr Brankom Antić, uspeli smo da preko PR Doma zdravlja dobijemo saopštenje u kome se navode razlozi.

 

"U skladu sa zakonskom procedurom, v. d. direktora Doma zdravlja Valjevo dr Branka Antić uputila je upozorenje kojim se zaposlena dr Vera Terzić upozorava na postojanje razloga za otkaz ugovora o radu, odnosno izricanja jedne od zakonom predviđenih mera", piše u saopštenju.

 

Pored ostalog, u saopštenju se navodi i da je odredbama Poslovnog kodeksa Doma zdravlja predviđeno da zaposleni ima pravo da daje izjavu u sopstveno ime o radu te ustanove i pretpostavljenih, van službenih sastanaka, pod uslovom "da u davanju takve izjave jasno stavi do znanja da izjavu daje u lično ime".

 

U Poslovnom kodeksu Doma zdravlja Valjevo je precirizano da "informacije o poslovanju Doma zdravlja, kao i o zvaničnim stavovima Doma zdravlja povodom određenih pitanja, javnosti ili pojedinim licima, kao i sredstvima javnog informisanja, daju isključivo lica koja ovlasti direktor Doma zdravlja...".

 

U saopštenju koje je uputila dr Branka Antić još stoji: "Smatramo da je zaposlena Vera Terzić, potpisujući se u ime zaposlenih Doma zdravlja Valjevo, dakle čitavog kolektiva, prekršila odredbe opšteg akta, odnosno Poslovnog kodeksa Doma zdravlja Valjevo, kao i povredu radne obaveze zloupotrebe položaja ili prekoračenje ovlašćenja, predviđenih članom 179 stva 3. tačka 2. Zakon ao radu".  

 

S obzirom na to da saopštenje Doma zdravlja obiluje nepreciznostima i nejasnoćama, zatražila sam od dr Branke Antić pojašnjenje i odgovore na nekoliko pitanja. I pored toga što mi je dr Antić obećala da će odgovoriti do danas odgovore nisam dobila.

 

Prvo pitanje je glasilo:

U saopštenju koje ste dostavili Kolubarskim.rs, pozivate se na član 179. stav 3. tačka 2 gde piše:  2) ako ne dostavi potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad u smislu člana 103. ovog zakona, a Vi dr Veru Terzić teretite da je "потписујући се у име запослених Дома здравља Ваљево, дакле читавог колектива", prekršila Zakon. Molim Vas da mi pojasnite za šta dr Terzić zapravo teretite i navedete član Zakona o radu koji je u skladu sa Vašim saopštenjem.

 

V. d. direktora Doma zdravlja dr Branka Antić nije odgovorila ni na sledeća pitanja:

 

Da li se dr Vera Terzić potpisala u "ime svih zaposlenih, dakle čitavog kolektiva", kako Vi navodite u saopštenju, ili samo u ime zdravstvenih radnika, (kako stoji u pismu objavljenomu listu "Napred") odnosno grupe zaposlenih?

 

Da li je zajednički stav grupe zaposlenih ujedno i lični stav (samo što je više pojedinaca u pitanju) ili je kako navodite "zvaničan stav Doma zdravlja po određenim pitanjima"?

 

Da li u tekstu dr Vere Terzić postoje informacije o poslovanju, koje se mogu smatrati zvaničnim informacijama o poslovanju Doma zdravlja ili se ipak radi o ličnom stavu grupe zaposlenih? Navedite mi koje informacije o poslovanju Doma zdravlja je u pismu iznela dr Vera Terzić?

 

Da li Zakon o radu i Poslovni kodeks Doma zdravlja primenjujete jednako kada su svi zaposleni u pitanju ili selektivno? Da li ste i u slučaju medicinske sestre zaposlene u Domu zdravlja, a koja je i odbornik u Skupštine grada, Gorice Božić koja je za skupštinskom govornicom govorila u ime "menadžmenta Doma zdravlja" i iznosila zvanične podatke o poslovanju i stavove Doma zdravlja, sproveli isti "Postupak pre prestanka radnog odnosa ili izricanja druge mere"?

 

Da li je zaposlena Gorica Božić imala pisano ovlaščenje direktora za istupanje u ime Doma zdravlja, i ukoliko ga je imala molim Vas da mi dostavite scan ovlaščenja ili scan više ovlašćenja pošto je u više navrata na sednici Skupštine grada govorila o poslovanju Doma zdravlja, iznoseći podatke i stavove Doma zdravlja? 

 

Ova pitanja sam v. d. direktora Doma zdravlja Valjevo dr Branki Antić mejlom poslala u sredu. Kada sam je nakon 24 časa pozvala i pitala kada će odgovoriti, rekla je da "ima puno obaveza, a malo vremena", ali će pokušati da to učini u "četvrtak uveče od kuće ili najkasnije u petak ujutro". 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara