Snimanje filma u Tešnjaru (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Snimanje filma u Tešnjaru (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
09.08.2018, 07:00

Za "Čarape kralja Petra" iz budžeta 2,85 miliona dinara

č: | fb:

Grad Valjevo je iz budžeta izdvojio 2,85 miliona dinara za film "Čarape kralja Petra", Lazara Ristovskog, čiji su delovi snimani u staroj čaršiji Tešnjar.

 

Novac je krajem jula uplaćen na račun preduzeća "Zillion film" čiji je direktor Lazar Ristovski, i to sa budžetske pozicije "ostale stručne usluge". Za ovu "stručnu uslugu" vrednu 2,85 miliona dinara, ako je već podvedna pod "uslugu", kršeći zakon, Grad nije raspisao javnu nabavku.

 

Odluku da se privatnoj producentskoj kući iz budžeta Valjeva isplati milionski iznos doneo je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović, koji je potpisao ugovor o "poslovno-tehničkoj saradnji". 

 

U ugovoru je precizirano da se "uspostavljanjem poslovno-tehničke saradnje u realizaciji projekta, koji je predmet ugovora, grad Valjevo promoviše kao centar kulture i grad sa izuzetnim potencijalom za snimanje filmova i uvrsti na što veći broj mapa gradova filmske industrije".

 

Pored toga što je iz gradske kase isplaćeno u gotovini 2,85 miliona dinara, Grad se obavezao da će, kako je precizirano u ugovoru, "davati aktivnosti nadležnih organa, službi i preduzeća, srazmerno potrebama projekta", što drugim rečima znači da će za potrebe snimanja filma biti angažovani radnici gradskih javnih preduzeća o trošku tih javnih preduzeća, a ne filmadžija.

 

Grad se još obavezao da će "angažovati cisterne sa vodom za sve vreme snimanja, angažovati nadležno preduzeće u cilju čišćenja ulica, obezbediti dozvole za parkiranje, dati na korišćenje prostoriju MZ Stari grad i obezbediti smeštaj za članove ekipe u periodu snimanja".

 

Takođe, Grad se obavezao da će ukloniti, a po završetki snimanja vratiti, saobraćajne znake i putokaze u Tešnjaru, kante za smeće i žardinjere, stub javne rasvete i svetiljke na kandelabrima.

 

Koliko su Grad koštale ove "obaveze", Kolubarske.rs mogu samo da pretpostavljaju s obzirom na to da do preciznih podataka i iznosa za sada nismo došli, ali je zaključak da je Grad za film "Čarape kalja Petra" izdvojio više od 2,85 miliona dinara.

 

"Direktiva" za finansiranje "Čarapa"?

 

Valjevo nije jedini grad u Srbiji koji je iz budžeta platio snimanje filma Lazara Ristovskog. Razlika je jedino u tome što su neki gradovi, poput Čačka koji je odlukom Gradskog veća izdvojio 950.000 dinara, kupovali karte za film čije je snimanje bilo o toku.

 

Listu Danas je, koji je pisao o kupovini karata za film Lazara Ristovsog, iz više izvora potvrđeno da su gradonačelnici ili predsednici opština u Srbiji dobili "direktivu" za kupovinu karata, čime su se uključili u finansiranje novog filma proslavljenog glumca, inače otvorenog simpatizera SNS-a.

 

Ovakav način finasiranja nije u skladu sa zakonima, jer se projekti u kulturi iz lokalnih i državnog budžeta sufinansiraju ili pomažu putem javnog konkursa, a ne kupovinom karata ili "uspostavljanjem poslovno-tehničke saradnje u realizaciji projekta", kao što je to učinio Grad Valjevo.

 

Zanimljivo je to da je grad Valjevo platio 2,85 miliona dinara preduzeću "Zillion", Lazara Ristovskog da ga "promoviše kao centar kulture i grad sa izuzetnim potencijalom za snimanje filmova i uvrsti na što veći broj mapa gradova filmske industrije".

 

"Gradovima filmske industrije" bi trebalo da se plaća korišćenje njihovih resursa za snimnaje filma, a ne obrnuto. Ako Grad Valjevo nema prihod od snimanja filmova ili serija u Tešnjaru, nego troši resurse grada, javnih preduzeća i još dodatno plaća, jasno je da to nije korist nego šteta za grad i građane.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 6 sati 8 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 3 sati 18 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 6 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara