Grob Ljube Popovića (09.08.2018.) (foto: Kolubarske.rs)
Grob Ljube Popovića (09.08.2018.) (foto: Kolubarske.rs)
10.08.2018, 06:53

Ljubin grob neuređen, okolo korov i smeće

č: | fb:

Samo dva dana pred obeležavanje dvogodišnjice smrti našeg istaknutog slikara Ljube Popovića, prostor gde je sahranjen još uvek nije uređen, oko humke je korov, kante prepune smeća i razbacano đubre.  

Grob Ljube Popovića

Grob Ljube Popovića (Foto: Kolubarske.rs)

Pored groba Ljube Popovića

Pored groba Ljube Popovića (Foto: Kolubarske.rs)

Put koji vodi do groba Ljube Popovića

Put koji vodi do groba Ljube Popovića (Foto: Kolubarske.rs)

 

Do groba na Boričevcu, brdu iznad Valjeva u MZ Brđani, gde je akademik sahranjen pre dve godine odlukom i voljom gradskog rukovodstva i Ljubinih prijatelja i saradnika, vodi makadamski put obrastao u korov.

 

Na mestu gde je sahranjen Ljuba Popović, do pre par dana, je stajao samo drveni krst zarastao u korov i travu, a tek nedavno je urađena betonska podloga na koju će, kako je najavljeno iz Grada, do 12. avgusta na drugu godišnjicu slikareve smrti, biti postavljena nadgrobna ploča.

Grob Ljube Popovića

Grob Ljube Popovića (Foto: Kolubarske.rs)

 

Gradsko rukovodstvo je odustalo od gradnje Memorijalnog centra i Aleje zaslužnih građana, navodno zbog toga što su žitelji tog dela grada bili protiv ideje da se pored kuća, osnovne škole i obdaništa, pravi neko novo groblje. Nakon dve godine bez ideje i rešenja, čelnici grada su prihvatili da se mesto gde počiva Ljuba Popović uredi prema idejnom rešenju, koje je uradio i Gradu poklonio pejzažni arhitekta Nebojša Lola Anić.

 

Pomoćnik gradonačelnika Nikola Radojičić je izjavio za RTS da se konačno došlo do rešenja i najavio uređenje groba poznatog slikara.

"Dosta se vodilo računa o samim interesima građana Mesne zajednice Brđani. S druge strane radi se o jednom našem velikom slikaru svetskog renomea koji zaslužuje da se dobije jedan ozbiljno uređen prostor. Na osnovu ovog idejnog rešenja bi trebali uskoro da počnu radovi", izjavio je početkom avgusta Radojčić.

 

Idejno rešenje Nebojše Anića

Idejno rešenje Nebojše Anića

Kako je najavljeno nadgrobna ploča biće postavljena do 12. avgusta, a nakon toga počeće i uređenje celog prostora prema idejnom rešenju Nebojše Lole Anića, koji je za nedeljnik "Napred" rekao da je "to način da se oduži Ljubi". Njegovo idejno rešenje, kako navodi, sadrži Ljubina ishodišta koja su na njegovim slikama.

 

- Iznad nadgrobne ploče izgrađene od kamena peščara, iznad Ljubine glave, biće postavljeno deset većih stubova i dva mala stuba, što zbirno ukazuje na 12 apostola. Tu se nalazi i osam manjih stubića za sedenje, a ispred njih je slavoluk koji predstavlja "ulazak u hram", odnosno vizuelni prilaz spomeniku. Na drugoj strani celog prostora, koji je orjentisan u liniji istok-zapad, je portal kroz koji "Ljuba gleda Valjevo". Budući park oko Ljubinog groba biće saglediv iz različitih nižih pozicija grada – opisao je za "Napred" deo svog projekta Nebojša Anić.

 

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 14 sati 10 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 20 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 14 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara