Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
13.08.2018, 07:00

Gosti Divčibara zadovoljni, ali im smeta đubre i korov

č: | fb:

Na Divčibarama trenutno boravi oko 6000 gostiju, koji su pretežno iz Vojvodine, Beograda i Valjeva. Prema rečima turističkih radnika, već sada, prvih dana avgusta, je više gostiju nego što ih je bilo u julu kada su mnogi otkazali rezervaciju zbog lošeg vremena.

 

Očekuju da će gostiju biti u većem broju do kraja meseca, naročito se nadaju dobroj poseti sledećeg vikenda 18. avgusta kada će na Divčibarama biti održan treći Mountain Music Fest (MMF) muzičko-planiniski festival.  

 

Uprkos hladnom i kišovitom julu, na Divčibarama je u okviru programa za decu "Super raspust" i "Super kamp" boravilo preko 2.000 mališana.

 

Glavna ulica na Divčibarama

Glavna ulica na Divčibarama (Foto: Kolubarske.rs)

Za razliku od prethodnih godina kada su gosti Divčibara imali brojne zamerke, pre svega zbog loše infrastrukture, ove godine većina ih je saglasna da je "mnogo bolje i mnogo lepše".

Pešački most

Pešački most (Foto: Kolubarske.rs)

Kažu da je dobro to što je konačno urađen trotoar i ulična rasveta u glavnoj ulici, za pohvalu je dečji park i pešački most u centru Divčibara, obeležene su pešačke i biciklističke staze, otvoren je supermarket i benzinska pumpa. Hvale smeštaj, uslugu, snabdevenost, ali zameraju to što su Divčibare i dalje zapuštene, prljave i u korovu.

 

"Rizla nije očišćena od prošle zime. Ja sam ovde od početka juna i cisternu za pranje ulica do danas nisam video. Prali su, ali samo centar, za prvi maj i to je sve", priča nam vlasnik vikendice na Divčibarama.

 

Problem je i to što se kontejneri i ulične kante ne prazne redovno, tako da su Divčibare neretko zatrpane đubretom. Tako je bilo i ovog vikenda. JKP "Vidrak" kontejnere prazni i smeće sa Divčibara odnosi utorkom, dok u sezoni to treba da čini dva puta nedeljno - utorkom i petkom. Divčibarci kažu da prošlog petka kontejneri nisu pražnjeni, tako da će "biti u đubretu" sve do utorka. Pored kontejnera prepune su i ulične kante koje povremneo isprazne zaposleni u hotelima i apartmanskim naseljima u čijoj se blizini nalaze.

Kontejner

Kontejner (Foto: Kolubarske.rs)

Kontejner

Kontejner (Foto: Kolubarske.rs)

Kontejner

Kontejner (Foto: Kolubarske.rs)

Korpa za smeće

Korpa za smeće (Foto: Kolubarske.rs)

 

Gosti Divčibara zameraju i to što je na mnogim mestima preovladao korov, pa umesto trave i lekovitih biljaka, po kojima se Divčibare poznate, raste ambrozija i druge korovske biljke. "Trebalo bi pokositi bar uz glavnu ulicu, jer na pojedinim mestima korov se izvio preko trotoara", kažu gosti Divčibara.

Korov uz trotoar i ulicu

Korov uz trotoar i ulicu (Foto: Kolubarske.rs)

Korov uz trotoar i ulicu

Korov uz trotoar i ulicu (Foto: Kolubarske.rs)

Korov uz trotoar i ulicu

Korov uz trotoar i ulicu (Foto: Kolubarske.rs)

Korov uz trotoar i ulicu

Korov uz trotoar i ulicu (Foto: Kolubarske.rs)

Korov uz ulicu

Korov uz ulicu (Foto: Kolubarske.rs)

 

Jedna od zamerki je i to što još uvek nije asfaltiran parking u centru Divčibara i što nije postavljeno autobusko stajalište, kao i tabla sa informacijama o redu vožnje i autobuskim linijama. Prema saznanjima Kolubarskih.rs, još pre šest meseci ASP "Lasta" Beograd, koje je vlasnik lokacije u centru Divčibara koja se koristi za parking, je dalo saglasnost da se prostor asfaltira, međutim do danas to nije urađeno, niti su postavljene info table.

Parking

Parking (Foto: Kolubarske.rs)

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 1 sati 13 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 4 sati 2 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.