Nadgrobna ploča Ljube Popovića  (foto: Kolubarske.rs)
Nadgrobna ploča Ljube Popovića (foto: Kolubarske.rs)
14.08.2018, 06:57

Znak na Ljubinom grobu je simbol koji je na svim njegovim slikama

č: | fb:

Znak na nadgrobnoj ploči slikara Ljube Popovića nije neki tajanstveni i magični simbol, niti je obeležje neke organizacije. To je Ljubin pečat koji je ucrtan na svim njegovim slikama.

 

Ljubin pečat na poleđini slike

Ljubin pečat na poleđini slike (Foto: Kolubarske.rs)

Vojislav Jovanović, Ljubin prijatelj i direktor Moderne galerije u Valjevu koja nosi ime velikog slikara, za Kolubarske.rs objašnjava da je na početku Ljubinog bavljenja slikarstva taj znak bio crn, da bi nakon odlaska u Pariz pa sve do njegove smrti, bio ispisivan crvenom bojom.

 

- Na svakoj Ljubinoj slici, od akademije do poslednjeg dana, taj "koverat" koji se nalazi na nadgrobnoj ploči je zapravo simbol njegovog potpisa, koji je izmislio pedesetih godina. Ako pogledate sve Ljubine slike videćete da se nalazi na poleđini slike na skoro istom mestu i na isti način je crtan pedesetih i 2015. godine. Taj Ljubin pečat ili znak u obliku koverta je zapravo simbol završetka jednog dela. Kao kada napišete pismo, spakujete ga i zatvorite u koverat i pošaljete ga nekome. To je slučaj i sa Ljubinim delima, poruka koja je islikana na njima treba da stigne do novog vlasnika - objašnjava Jovanović.

Ljubin pečat na poleđini slike

Ljubin pečat na poleđini slike (Foto: Kolubarske.rs)

Nadgrobna ploča koja je na humku slikara postavljena u prošlu subotu ili dan pred obeležavanje dvogodišnjice smrti Ljube Popovića (12.08.2018.) već je izazvala komentare u javnosti. Osim tog "zagonetng simbola u obliku koverte", pojedinima "smeta i to što nema krsta na ploči, koji je simbol hrišćanstva".

 

Jovanović kaže da nije tačno da ne postoji krst, dodajući da u valjevskoj eparhiji ne postoji grob sa većim krstom, jer ovaj na Ljubinom grobu je dimenzija metar sa metar.

 

- Nadgrobna ploča sadrži devet poglavlja, gde je pet poglavlja uzdignuto za osam centimetara i ideja je da oni predstavljaju krst. Na "kockama" su upisane godine rođenja, smrti, starosti i ime slikara. To što krst na Ljubinom grobu nije klasičan je logično s obzirom na to da se radi o velikom umetniku i simbolima njegovih dela. Milsim da je autor ovakvim idejnim rešenjem ostvario i Ljubine želje – kaže Vojislav Jovanović.

 

Nadgrobna ploča Ljube Popovića

Nadgrobna ploča Ljube Popovića (Foto: Kolubarske.rs)

Jovanivić naglašava da je postavljanje nadgrobne ploče tek početak uređenja mesta u Brđanima gde počiva naš veliki slikar. Idejno rešenje pejzažnog arhitekte Nebojše Lole Anića, koje će biti na javnoj raspravi i koje gradski urbanisti uobličavaju, sadrži mnoge elemente koji su na Ljubinim slikama.

 

- Na mestu gde se sada nalazi drveni krst biće stubovi, koji su česti motivi Ljubinih slika, izgrađeni od istog kamena peščara od koga je napravljena nadgrobna ploča, a to je i boja koja dominira na Ljubinim slikama. Između njih će biti klupe od kamena na kojima je devet poglavlja ili faza Ljubinog slikarstva. Prekoputa, gledano ka gradu, biće postavljen slavoluk, koji je takođe na 90 posto slika, a zamisao je da "Ljuba kroz taj slavoluk gleda na svoje Valjevo". Sve ostalo će biti park sa zelenilom, cvećem i drugim sadržajima koje će predložiti urbanisti – navodi Jovanović.

 

Mesto gde počiva akademik je samo dan pred dvogodišnjicu njegove smrti bilo neuređeno, u korovu, zatrpanom đubretom. Prethodne dve godine je to mesto bilo više u korovu i đubretu nego što je bilo u cveću i sa uredno pokošenom travom, što nikome nije služilo na čast!

 

Ako već Grad nema volju, želju i potrebu, i ako takav nemaran odnos ima prema mestu gde je sahranjen Ljuba Popović i to upravo voljom gradskog rukovodstva, zašto Moderna galerija ne održava Ljubin grob do nekog konačnog rešenja i uređenja tog mesta, pitala sam direktora Jovanovića?

 

- Pitanje je poprilično emotivno i tera čoveka na razmišljanje i da se oseća odgovornim kada čuje takvo pitanje i na način na koji ste ga postvaili. Prihvatam da je Moderna galerija mogla da učini više kada je reč o održavanju grobnog mesta. Moram da kažem da sve što je tu uređeno je radila Moderna galerija. Mi smo za prvu godišnjicu uredili humku, posadili travu i ozelenili taj prostor. Ako bi Grad želeo i doneo  neku odluku da to bude obaveza Moderne galerije, u tom slučaju ćemo mi sa velikom odgovornošću to prihvatiti i mesto ćemo održavati tako da će biti dostojno Ljubinog imena i dela. Ali bez toga, mi ne možemo da radimo bilo šta ozbiljnije na zemljištu koje je u vlasništvu Valjeva – kaže direktor Moderne galerije.

Vojislav Jovanović

Vojislav Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

Dodaje da je nebrojene puta pokucao na vrata Grada sa istim pitanjem, zahtevom ili molbom – da se konačno idejno reši i uredi mesto gde počiva Ljuba Popović. Umesto odgovora zbog čega je izostala reakcija gradske vlasti i zašto nije bio uporniji, pa čak i ultimativan, Jovanović je preneo jedno iskustvo ili priču koja nosi neke simbole i poruku.

 

- Kada je Ljuba Popović dobio na korišćenje kupolu zgrade tadašnje firme "Čelik" u Karađorđevoj ulici u Beogradu u taj svoj prostor je ulazio preko fosni i dasaka, imao je lavor za kupanje i kofice koje su bile kupatilo. Ljubin početak je bio težak. Tako se desilo i sa njegovom sahranom i "nebeskim životom". Danas su Ljubine slike cenjene i na aukcijama u Parizu obaraju sve rekorde dosadašnjih cena njegovih dela. Tako se nadam da će i mesto gde je on sahranjen, posle svih ovih muka, neumesnih komentara i svrstavanje Ljube u razne organizacije doživeti da to brdo u Brđanima postane najlepše i jedno od najposećenijih mesta u Valjevu – veruje Jovanović.

 

Kaže da je prošle godine 20.000 ljudi došlo u Valjevo da poseti Ljubinu galeriju. "Kada pitaju gde je Ljubin grob, jer žele da odu tamo, ja im objašnjavam, ali ne pedlažem da idu, jer ono što će videti i zateći nikome ne služi na čast. Verujem da će mesto gde počiva naš Ljuba biti sređeno, da će biti realizovan projekat Nebojše Lole Anića, a kojom brzinom zavisi od Grada", zaključio je Vojislav Jovanović.

 

Danas je mesto gde je sahranjen Ljuba Popovć na brdu iznad grada u MZ Brđani pristojno, trava i korov su pokošeni, ispražnjene su kante za smeće, oko humke nema đubreta, pokošeni su trava i korov uz makadamski put koji vodi do groba.

Put do Ljubinog groba

Put do Ljubinog groba (Foto: Kolubarske.rs)

Grob Ljube Popovića

Grob Ljube Popovića (Foto: Kolubarske.rs)

Niti je veliki posao, niti je veliki trud da mesto gde počiva naš poznati slikar uvek bude uređeno. Ali može biti velika bruka i sramota ako ponovo dozvolimo da ponovo bude u korovu i zatrpano đubretom, ali i sramota zbog nemara i odnosa prema Ljubi Popoviću koji to nije zaslužio od Valjeva, grada koji je mnogo voleo! 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 17 sati 23 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 17 sati 23 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara